Spis treści:
- Śniadanie na odchudzanie - najważniejsze zasady
- Co jeść na śniadanie, żeby schudnąć?
- Śniadanie na odchudzanie - propozycje, które sprzyjają odchudzaniu
Śniadanie to niewątpliwie najważniejszy posiłek w ciągu dnia - produkty, które wylądują na twoim talerzu, mają bezpośredni wpływ na twoje samopoczucie, poziom energii oraz późniejsze wybory żywieniowe. Sięgnięcie po nieodpowiednie pokarmy o poranku może doprowadzić do napadu wilczego głodu przed snem i niebezpiecznych wahań glikemii. Pierwszy posiłek może także ułatwić lub utrudnić proces zrzucania dodatkowych centymetrów w talii. Śniadanie na odchudzanie - jak powinno wyglądać? Co jeść, a czego unikać? Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się z artykułu.
Śniadanie na odchudzanie - najważniejsze zasady
Nie jesteś zadowolony ze swojego wyglądu i w najbliższym czasie planujesz zbijanie wagi? W takim razie powinieneś poznać podstawowe zasady komponowania śniadania - posiłek ten ma kluczowy wpływ na twoje samopoczucie w ciągu dnia i pozostałe wybory żywieniowe. Śniadanie na odchudzanie - o czym należy pamiętać?
Dlaczego warto jeść śniadanie? Doniesienia ze świata nauki jasno pokazują, że ma ono wpływ na to, co wyląduje na twoim talerzu podczas obiadu i kolacji. Danie bazujące na węglowodanach prostych lub zadowolenie się słodkim napojem z kofeiną to szybka droga do nagłych spadków energii i wahań poziomu cukru we krwi - te ostatnie są szczególnie niebezpieczne dla osób pragnących zrzucić nadprogramowe kilogramy. Zamiast tego śniadanie powinno bazować na gęsto odżywczych pokarmach, które obfitują w makro i mikroelementy.
Kolejną zasadą, która sprzyja utracie wagi, jest rozpoczynanie okna żywieniowego jak najwcześniej. Okazuje się, że osoby stosujące tę regułę mają znacznie stabilniejszą glikemię w ciągu dnia, co przekłada się na zdrowsze wybory żywieniowe. Co więcej, są one mniej skore do podjadania między posiłkami. Warto także wspomnieć o tym, że regularne spożywanie śniadania zmniejsza ryzyko rozmaitych schorzeń, w tym cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego oraz nadciśnienia tętniczego.
Co jeść na śniadanie, żeby schudnąć?
Śniadanie na odchudzanie - na jakie produkty stawiać, aby waga leciała w dół? Odpowiedź jest bardzo prosta - sięgaj po gęsto odżywcze pokarmy, które zapewnią ci długotrwałą sytość. Doskonałym rozwiązaniem jest połączenie twoich ulubionych warzyw z białkowo-tłuszczowym przysmakiem.
Nie potrafisz obejść się bez kanapek? Pamiętaj, że nie musisz z nich całkowicie rezygnować. Po prostu zamień kilka z nich na sałatkę z jajkiem na twardo lub omlet z ciekawą mieszanką przypraw i ziół. Mało kto zdaje sobie sprawę z bogactwa substancji odżywczych, które znajdują się zarówno w żółtku, jak i w białku jaja.
Jeśli nie należysz do entuzjastów jajecznych przysmaków, możesz postawić na smoothie lub koktajl. Pamiętaj jednak, aby wybrać do niego zarówno źródła białka, jak i tłuszczu. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie odżywki białkowej, orzechów i nasion, siemienia lnianego, owoców jagodowych czy mleka pełnotłustego lub kokosowego. Jesteś fanem napojów roślinnych? Wybieraj takie o niskiej zawartości węglowodanów, w tym to migdałowe oraz sojowe.
Śniadanie na odchudzanie - propozycje, które sprzyjają odchudzaniu
Nie wiesz, jak skomponować śniadanie na odchudzanie? Propozycje sprzyjające odchudzaniu znajdziesz poniżej - wszystkie są niezwykle proste w przygotowaniu i wymagają tylko kilku składników. Dzięki temu proces odchudzania stanie się dla ciebie znacznie przyjemniejszy i smaczniejszy.
Placki z serka wiejskiego
Placki z serka wiejskiego to bardzo poręczne śniadanie, które możesz zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na uczelnię - wystarczy, że umieścisz usmażone placuszki w szklanym pojemniku lub zawiniesz w folię aluminiową. Jeśli podstawowa wersja to dla ciebie zbyt mało, pamiętaj, że możesz przygotować dodatkowy dip - na przykład na bazie jogurtu naturalnego, ulubionych ziół, soli himalajskiej oraz czosnku.
Aby wykonać najprostsze placki z serka wiejskiego, zaopatrz się w takie produkty jak serek wysokobiałkowy, jajka, mąka tortowa lub siemię lniane, erytrytol, proszek do pieczenia oraz masło lub olej. Wyjmij jajka i serek wiejski tak, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Zmieszaj proszek do pieczenia z mąką - pamiętaj, aby nie przesadzić z tą drugą, ponieważ ciasto może za bardzo zgęstnieć. Do miski wbij jajka i wsyp erytrytol, a następnie nieco je ubij. Połącz je z pozostałymi produktami i delikatnie je wymieszaj.
Nagrzej patelnię razem z wybranym tłuszczem. Nabieraj niewielkie porcje drewnianą łyżką i układaj je na dobrze rozgrzanym oleju lub maśle. Smaż każdy z nich przez 60-90 sekund i przewracaj energicznie na drugą stronę. Placki są gotowe do przewrócenia, gdy nieco urosną i nabiorą lekkich rumieńców. Jeśli zależy ci na wyższej kaloryczności tego przysmaku, dodaj do niego surowe lub wcześniej namoczone płatki owsiane. Dobrym pomysłem jest też połączenie ich z bananem lub jabłkiem oraz kakao. Podobny przepis znajdziesz poniżej:
Placki z serka wiejskiego z mandarynkami
Zobacz przepisPlacki z serka wiejskiego z mandarynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pasta z serka wiejskiego
Jeśli lubisz serek wiejski, ale nie przepadasz za formą placków, możesz go wykorzystać, żeby przyrządzić pastę. Do jej wykonania potrzebujesz takich składników jak tuńczyk, jajka, serek wysokobiałkowy, kapary, zielone oliwki, bazylia oraz sól i pieprz. Ugotuj jajka na twardo, a następnie drobno posiekaj kapary i oliwki. Umieść wszystkie składniki w dużej misce i dokładnie wymieszaj je ze sobą za pomocą widelca. Na końcu dopraw wszystko według własnego uznania i gotowe. Nieco inny przepis na pastę z serka wiejskiego znajdziesz poniżej:
Pasta z awokado i serka wiejskiego
Zobacz przepisPasta z awokado i serka wiejskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jajka z awokado
Jednym z najprostszych rozwiązań, jakie możesz wykorzystać, do wyczarowania białkowo-tłuszczowego śniadania są jajka z awokado. Ugotuj na twardo jajka i pomieszaj je dokładnie z dojrzałym awokado przy pomocy widelca. Kropką nad i tego duetu jest gruboziarnista sól himalajska. Możesz go również uzupełnić o drobno pokrojoną czerwoną cebulę, pomidorki koktajlowe i natkę pietruszki.
Pasta z awokado i jajek
Zobacz przepisPasta z awokado i jajek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Omlet
Inną opcją, która świetnie wpisze się w zasady przygotowywania zdrowych śniadań, jest omlet jajeczny. Tutaj możesz dać się ponieść swojej fantazji kulinarnej. Roztrzep nieco jajka w misce i dopraw je swoimi ulubionymi przyprawami lub ziołami. Wylej jej zawartość na dobrze rozgrzaną patelnię do naleśników i smaż na niewielkim ogniu. Gdy omlet się nieco zetnie, wysyp na jego środek drobno pokrojone pomidorki koktajlowe, liście szpinaku oraz pokruszony ser feta lub pokrojoną w plastry mozzarellę. Złóż omlet i przykryj patelnię pokrywką. Danie będzie gotowe do podania dosłownie po kilku minutach.
Źródła: healthline.com, pubmed.com, webmd.com, bbcgoodfood.com, loveandlemons.com
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Komu posłuży chleb bez pszenicy? Korzyści i pułapki chleba bez glutenu »
Księżycowe mleko: Przysmak przywołujący Morfeusza oraz głęboki sen każdej nocy »