Dania jednogarnkowe

Soki owocowe: fakty i mity – czy są zdrowe i warto je pić?

Soki owocowe są częścią podstawowej diety w większości polskich domów. Dla wielu stanowią praktyczne zastępstwo dla porcji świeżych owoców lub warzyw. Ty również stawiasz w swoim jadłospisie na soki owocowe? Fakty i mity, które przedstawiamy, mogą cię zdziwić!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Co zawierają soki owocowe?

- Czy picie soków owocowych jest zdrowe?

- Czy soki owocowe tuczą?

- Kto nie powinien pić soków owocowych?

- Czy cukrzycy mogą pić soki owocowe?

- Jak zrobić domowy sok owocowy?

 

Duże grono osób kojarzy soki owocowe ze zdrowym zamiennikiem świeżych produktów w diecie. Wydają się one po brzegi wypełnione witaminami i minerałami, a ich praktyczna forma sprawia, że chętnie sięgamy po nie tylko domu, ale również w pracy, na uczelni, a nawet na siłowni.

Co ciekawe, oficjalne zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) mówią o tym, że należy spożywać przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Dopuszczalne jest zastąpienie jednej z nich szklanką soku. Zanim wdrożysz te zalecenia do swojego codziennego menu, należy zastanowić się, co kryją w sobie soki owocowe. Czy są zdrowe i czy każdy bez wyjątku może sobie na nie pozwolić?

Zobacz: Koktajl z awokado i pomarańczy

Soki owocowe: co zawierają?

Z pozoru napoje na bazie owoców wydają się prawdziwymi bombami mikroelementów. Na każdym kartoniku widnieje cała lista zbawiennych składników, którymi można się cieszyć, pijąc soki owocowe. Co zawierają oprócz składników zapewnionych przez producenta?

Sok owocowy, w przeciwieństwie do napoju lub nektaru owocowego, pozbawiony jest dodatkowych substancji słodzących i cukru. Według przepisów prawa powinien być produkowany jedynie z owoców lub z zagęszczonego soku owocowego. Dzięki temu, że może być wzbogacany o dodatkowe witaminy i minerały, wielu rodziców chętnie serwuje ten artykuł swoim pociechom do obiadu, a także jako szkolną przekąskę.

Należy jednak pamiętać, że soki wytwarzane są z owoców, a te obfitują w cukry naturalne, zwłaszcza we fruktozę. Nie bez powodu mówi się o tym, że zalecane do dziennego spożycia warzywno-owocowe porcje powinny w większości opierać się na jarzynach. A co w przypadku osób spożywających domowe soki owocowe? Czy są zdrowe, gdy przygotowujemy je w zaciszu własnej kuchni?

Domowe soki: czy picie soków owocowych jest zdrowe?

Twoim ulubionym napojem obiadowym jest szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy? Zastanawiasz się, czy picie soków owocowych jest zdrowe? Niestety ich regularne spożycie nie jest zbyt dobrym wyborem w kontekście zdrowia twojej wątroby.

Napoje na bazie owoców składają się praktycznie całkowicie ze wspomnianej już fruktozy, a ta metabolizowana jest w wątrobie. Co to oznacza? Organ ten radzi sobie świetnie z rozkładem tego cukru prostego raz na jakiś czas. Jednak jego regularne dostarczanie może spowodować, że wątroba zostanie nadmiernie obciążona, prowadząc do jej otłuszczenia. Na tę dolegliwość mogą cierpieć nawet osoby, które z pozoru wydają się szczupłe i zdrowe.

Dlaczego nie powinniśmy pić soków owocowych w nadmiarze? Zbyt duża ich ilość w diecie może przyczynić się do rozwoju takich schorzeń jak insulinooporność, cukrzyca typu 2, a nawet otyłość. Pamiętaj jednak, aby nie popadać ze skrajności w skrajność. Nie musisz eliminować owocowych napojów, jeśli spożywasz je raz na jakiś czas. Wystarczy zachować odpowiedni umiar.

Czy soki owocowe tuczą?

Właśnie zacząłeś swoją przygodę ze zdrowym stylem życia? Chcesz wprowadzić do swojego menu więcej warzyw i owoców, dlatego zastanawiasz się, czy soki owocowe tuczą? Z pewnością same, pite nawet w nadmiarze, nie wyrządzą aż takiego spustoszenia w twoim organizmie, ale mogą stanowić istotną cegiełkę wśród innych nie do końca zdrowych nawyków, jakie masz.

Do zaspokojenia pragnienia najlepiej wybierać niegazowaną wodę. Jeśli natomiast nie wyobrażasz sobie życia bez szklanki soku raz na jakiś czas, postaw na taki z domowej wyciskarki. Nie dysponujesz takim sprzętem? Czytaj uważnie składy i wybieraj artykuły najmniej przetworzone i o najmniejszej zawartości cukru. Wystrzegaj się również napojów i nektarów.

Jeśli jesteś entuzjastą owocowych przetworów, najgorszym wyborem, jakiego możesz dokonać, jest sok pasteryzowany. Jest to produkt, który w zasadzie nic nie wnosi do twojej diety poza słodkim smakiem. To nie tylko bomba kaloryczna oparta na samych węglowodanach prostych, ale również artykuł pozbawiony substancji odżywczych, witamin oraz błonnika. Niekiedy jego smak wzmacniany jest dodatkowymi konserwantami i substancjami chemicznymi.

Co zrobić, jeśli nie możesz obejść się bez soków? Postaw na przeciery - stanowią one najbezpieczniejszą alternatywę, ponieważ zazwyczaj wytwarzane są w całości ze świeżych owoców. Wybieraj takie o krótkich składach i bez zbędnych polepszaczy smaku. Wystrzegaj się sztucznych aromatów, a także niepotrzebnych barwników. Jeszcze lepszą opcją będą miksy bazujące na połączeniu owoców i warzyw.

Kto nie powinien pić soków owocowych?

Kto nie powinien pić soków owocowych? Wbrew pozorom do grupy osób, które powinny zrezygnować ze słodkich napojów, należą wszyscy, którzy się odchudzają. Zamiast soku najlepiej wybrać pełnowartościowy posiłek, który zapewni siłę do funkcjonowania przez cały dzień. W ostatnim czasie wdrożyłeś do swojej codziennej rutyny aktywność fizyczną? To jeszcze większy powód, dla którego napoje na bazie owoców są w twoim przypadku niewskazane.

Inną grupą, która powinna unikać płynnego cukru w kolorowych sokach, są małe dzieci. Zbyt duży udział cukrów prostych w dziecięcej diecie może prowadzić do nadwagi i otyłości, a także do rozwoju wielu niepożądanych chorób. Nie mówimy tutaj tylko o zaburzeniach metabolicznych czy wahaniach poziomu insuliny we krwi. Za duża ilość słodkich płynów w menu twoich latorośli może powodować problemy z uzębieniem, na przykład niepotrzebny rozwój próchnicy zębów.

Najbardziej oczywistą grupą osób, które powinny unikać soków po brzegi wypełnionych fruktozą, a często nawet glukozą i dodatkami, są pacjenci chorujący na insulinooporność, zaburzenia gospodarki cukrowej, a także cukrzycę typu 2.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Soki owocowe dla cukrzyków

Dlaczego nie powinniśmy pić soków owocowych, jeśli chorujemy na cukrzycę? Mimo tego, że w przypadku cukrzycy typu 2 nie ma bezwzględnych zaleceń, co do eliminacji napojów owocowych z diety, soki owocowe dla cukrzyków są niewskazane ze względu na brak cennego błonnika.

Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) dieta przy cukrzycy powinna być jak najuboższa w cukry proste. Istotnym składnikiem pokarmowym, który powinien znaleźć się w diecie pacjentów cukrzycowych, jest błonnik. Jego obecność pozwala na obniżenie po posiłkowej glikemii, a nawet na zmniejszenie częstotliwości hipoglikemii u osób cierpiących na cukrzycę typu 1.

Aby twój organizm mógł skorzystać ze zbawiennego działania błonnika pokarmowego, najlepiej postawić na produkty całkowicie nieprzetworzone mechanicznie, czyli po prostu świeże owoce. Co więcej, włączenie tej substancji do posiłków ma nieoceniony wpływ na uczucie sytości, które sprzyja wykształceniu się pozytywnych nawyków żywieniowych, a także unikaniu tych złych, włączając w to podjadanie między posiłkami.

 

1. Zdrowy sok owocowy z wyciskarki wolnoobrotowej

Zdrowy sok owocowy z wyciskarki wolnoobrotowej

Zdrowy sok owocowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Sok owocowo-warzywny

Sok owocowo-warzywny

Sok owocowo-warzywny przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Sok z aronii i pomarańczy

Sok z aronii i pomarańczy

Sok z aronii i pomarańczy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Sok pomarańczowy z jarmużem

Sok pomarańczowy z jarmużem

Sok pomarańczowy z jarmużem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Sok truskawkowy

Sok truskawkowy

Sok truskawkowy przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Egzotyczny sok z ananasa, mango i słodkiej pomarańczy

Jak zrobić sok owocowy?

Jak zrobić sok owocowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Sok z dyni z dodatkiem marchewki, jabłek i banana

Jak zrobić sok owocowo-warzywny?

Jak zrobić sok owocowo-warzywny? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Ile smażyć pierś z indyka, a jak długo pierś z kurczaka? »

Gdzie kupić dobre owoce i warzywa? »

Makaron: Rodzaje, wartości odżywcze i kaloryczność »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 114

30 min
2
30 min
1

Przepis dnia

Dania główne Pieczonki w papilotkach

Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...

Odsłon: 13070

30 min
15
Dania główne Kotleciki Szu Szu

Przepis na kotleciki Szu Szu to idealna propozycja na szybki i smaczny obiad,...

Odsłon: 1287

60 min
2
30 min
0
Zupy kartoflanka

Zupka kartoflanka to taka zupka, po której zjedzeniu nie potrzebujemy już dru...

Odsłon: 201

>60 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

1
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5