Sprawdzony sposób, aby biszkopt był równy i nie opadał

Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Warto wiedzieć, jak go zrobić, bo jest on podstawą wielu świątecznych ciast.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Jaką mąkę na biszkopt wybrać?

- Jak ubijać białka na biszkopt?

- Jaka blaszka najlepiej nadaje się na biszkopt?

- W jakiej temperaturze piec biszkopt?

- Co zrobić, żeby biszkopt był równy

- Co zrobić, żeby biszkopt nie opadał

 

Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką o podłogę.

Okazuje się jednak, że są znacznie prostsze sposoby radzenia sobie z tym ciastem. Dziś podpowiemy wam, jak rozwiązać najczęstsze problemy, jakie pojawiają się przy pieczeniu tego ciasta.

Jak ubijać białka na biszkopt?

Białka powinniśmy ubijać w czystym i suchym pojemniku. Najlepiej, jeśli wcześniej jajka włożymy na kilka chwil do lodówki. Pamiętajmy też, aby do biszkoptu wybierać te, które mają zwarte białka. Mamy wówczas gwarancję, że ubiją się na sztywną pianę.

Cukier dodawaj zawsze pod sam koniec ubijania białek. Wybierajmy ten drobny, który szybciej się rozpuści i nie będzie wyczuwalny w cieście.

Żółtka dodawaj do masy pojedynczo, za każdym razem dokładnie je miksując. Jeśli wrzucisz do piany wszystkie naraz, ich ciężar sprawi, że białka stracą puszystość.

Zobacz też: Jak zrobić zakwas na barszcz czerwony?

Biszkopt: jaka mąka nadaje się najlepiej?

Typ mąki jest niezwykle istotny w przypadku pieczenia biszkoptu. Na szczęście w tym wypadku nie musimy sięgać po produkt trudnodostępny lub bardzo drogi. Na biszkopt najlepiej nadaje się mąka typu 450, którą bez trudu kupicie w niemal każdym sklepie. Na biszkopty do tortów możesz sięgnąć również po mąkę typu 400, jednak 450 także się sprawdzi.

Dla lepszej stabilności, do biszkoptów dodaje się również niewielką ilość mąki ziemniaczanej. Pamiętaj, że bez względu na rodzaj, zawsze należy przesiewać ją przez sitko.

Jeśli dodajemy do biszkoptu proszek do pieczenia, również powinniśmy go przesiać. Dzięki temu mąka będzie odpowiednio napowietrzona i w cieście nie powstaną grudki. Ważne jest, aby mąkę do białek dodawać partiami i mieszać bardzo delikatnie przy pomocy sylikonowej szpatułką.

Zobacz też: Jak zrobić szynkę w szynkowarze?

Jaką blaszkę wybrać do pieczenia biszkoptu?

Ten rodzaj ciasta najczęściej piecze się w okrągłej tortownicy, dzięki czemu biszkopt doskonale nadaje się do przygotowania tortu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie,  aby sięgnąć po kwadratową lub prostokątną blaszkę, w której robi się ciasta. Pamiętaj jednak, że jeśli będzie ona zbyt duża, biszkopt będzie bardzo niski.

Formę do wyłożenia ciasta najlepiej nasmarować tłuszczem tylko na dole. Boki powinniśmy zostawić nienasmarowane - podczas pieczenia ciasto przyklei się do foremki i nie opadnie.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

W jakiej temperaturze piec biszkopt?

Biszkoptu nie możesz piec w zbyt wysokiej temperaturze, gdyż w takim wypadku zbyt szybko i za mocno przypiecze się z zewnątrz, pozostając surowym w środku. Zwykle temperatura w piekarniku powinna oscylować pomiędzy 160 a 180 stopniami. Pamiętaj, że im niższa temperatura, tym dłuższy powinien być czas pieczenia.

Ciasto wkładamy do piekarnika dopiero w momencie, gdy osiągnie on pożądaną w przepisie temperaturę. Ważne, aby nie otwierać drzwiczek pieca w trakcie pieczenia biszkopt, gdyż wówczas bardzo szybko opadnie.

Zobacz też: Jak zrobić staropolski piernik dojrzewający?

Co zrobić, aby biszkopt był równy?

Jednym z największych problemów, jakie początkujący kucharze napotykają przy pieczeniu biszkoptów, jest jego nierówne wyrastanie. Z pofalowanym wierzchem ciasta można poradzić sobie w łatwy sposób, odcinając wszystkie nierówności. Warto również zadbać o to, aby masa biszkoptowa była równomiernie rozprowadzona po foremce, a w piekarniku nie była przechylona.

Doświadczone gospodynie bardzo często przygotowują tzw. biszkopt rzucany. Upieczone ciasto należy upuścić w foremce na ziemię z wysokości około 50 cm. W ten sposób wszystkie pęcherzyki powietrza zostaną uwolnione, a ty otrzymasz równiutki biszkopt.

Zobacz też: Jak zrobić przyprawę do piernika?

Co zrobić, aby biszkopt nie opadał?

Ponieważ masa na biszkopt jest bardzo napowietrzona, ciasto w naturalny sposób opada. Można jednak nieco ograniczyć ten proces. Jednym ze sposobów jest opisane powyżej przygotowanie biszkoptu rzucanego. Warto również wiedzieć, w jaki sposób studzić to delikatne ciasto. Nagła zmiana temperatury może sprawić, że biszkopt szybko opadnie, dlatego powinniśmy studzić go w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.

Już wiecie, jak przygotować ciasto biszkoptowe. Teraz zapoznajcie się z kilkoma pomysłami naszych użytkowników, dzięki którym wasze wypieki na pewno się udadzą.

 

1. Biszkopt idealny

Fot. Kuchniax2 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Biszkopt budyniowy

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Biszkopt rzucany

Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Biszkopt bezglutenowy

Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Biszkopt genueński

Fot. Izaa_a  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Biszkopt kakaowy

Fot. Izaa_a  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Biszkopt czekoladowy

Fot. DomoweTorty na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Biszkopt na occie

Fot. Anka1803 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Odpoczynek po grillu

Minął piekny weekend i wielu z Państwa korzystało z uroków odpoczynku a główn...

Odsłon: 193

60 min
2
30 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Letnia sałatka

Dzisiaj podaję przepis na sałatkę letnią. Sałatka prosta w wykonaniu a za raz...

Odsłon: 125

60 min
0
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka z marchewki, pomarańczy i rodzynek podana na sałacie

Polecam bardzo pyszną sałatkę z marchewki, pomarańczy oraz rodzynek. Sałatka...

Odsłon: 91

30 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka śledziowa z suszonymi pomidorami

Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...

Odsłon: 84

30 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Surówka z dyni

Prosta, nie skomplikowana ,szybka w przygotowaniu a za razem bardzo smaczna s...

Odsłon: 53

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Wojna o barszcz ukraiński. Nowy wymiar konfliktu

Od ponad 130 dni trwa już wojna w Ukrainie, po najeździe rosyjskiego agresora. Jednym z podstawowych celów narodu ukraińskiego stała się obrona tra...

0
Informacje Taką owsiankę jada Anna Lewandowska. Czy to sekret jej zdrowej figury?

Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na owsiankę, którą poleca na słodkie śniadanie. Zrobisz ją z podstawowych składników i w zaledwie kilka m...

0
Informacje Cukinia przepisy dietetyczne. Jakie proste dania możesz zrobić z cukinii?

W zdrowej diecie nie może zabraknąć warzyw. Zawierają witaminy i minerały oraz błonnik, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu...

1
Informacje Nowoczesne meble kuchenne na wymiar. Rozwiązania, które ulepszą Twoją kuchnię

Coraz więcej osób decyduje się na montaż kuchni na wymiar. Za takim rozwiązaniem przemawiają nie tylko kwestie praktyczne, ale także estetyka. O il...

0