Fot. 123RF/Picsel
Historia sernika jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na jego temat sięgają czasów starożytnych. W Grecji przysmakiem tym częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich. W dziele pt. „De Re Rustica", którego autorem jest rzymski polityk, mówca i pisarz Katon Starszy, znajdziemy przepis na libium (rodzaj sernika związany z rytuałami religijnymi). Jeden z pierwszych przepisów na ciasto spisał zaś jego prawnuk, Marek Porcjusz Katon. Do przygotowania smakołyku potrzebne były 2 kilogramy dobrze pokruszonego w moździerzu sera, 1 funt chleba z mąki pszennej i 1 jajko. Wszystkie składniki należało wymieszać, a następnie uformować z nich placek i piec na gorącym kamieniu.
Równie intrygująco brzmi przepis na smakołyk, którym zajadał się Henryk VIII Tudor. XVI-wieczny władca Anglii lubował się w moczonym w mleku przez 3 godziny serze pociętym na niewielkie kawałki, do którego dodawano mąkę, jajka i cukier.
W jaki sposób sernik znalazł się w Polsce?
Najprawdopodobniej jego obecność na stołach zawdzięczamy królowi Janowi III Sobieskiemu, który sprowadził go wracając z odsieczy wiedeńskiej. Tak oto zawitał do kraju nad Wisłą, gdzie ochrzczono go mianem „sernika wiedeńskiego". Rozsmakowali się w nim krakowiacy i przystroili charakterystyczną kraciastą polewą, tworząc tym samym kolejną jego odmianę. Tradycyjny przepis natomiast zakłada użycie mielonego twarogu i dużej ilości bakalii: rodzynek i skórki pomarańczowej oraz pieczenie go bez spodu, z samej masy serowej z dodatkami.
Jakich błędów unikać w czasie pieczenia sernika?
Niestety, ten smaczny wypiek może przysporzyć wielu problemów, zwłaszcza początkującym kucharzom. Jednym z najczęstszych kłopotów jest nadmierne opadanie ciasta i nierównomierne wyrastanie. Jak rozwiązać ten problem? Okazuje się, że najistotniejszy w tym wypadku jest proces studzenia sernika. Ciasto powinno powoli wytracać temperaturę, dlatego po upieczeniu najlepiej jest zostawić je w piekarniku, w którym delikatnie uchylimy drzwiczki. Dobrym sposobem jest również przygotowanie sernika w tzw. "kąpieli wodnej", dzięki czemu ciasto nie tylko nie opadnie, ale również zachowa wilgotność.
Co oczywiste, upieczenie ciasta bez odpowiedniej receptury jest wyjątkowo trudne, dlatego warto sięgnąć po sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Spośród ich różnorodnych propozycji wybraliśmy kilka najciekawszych, dzięki którym bez trudu przygotujecie perfekcyjny sernik na Wielkanoc i nie tylko.
1. Sernik wiedeński babci Marysi
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Przepyszny, tradycyjny sernik, który znać powinien każdy. Nasza użytkowniczka otrzymała ten przepis od babci, a jak wiadomo, babcie pieką najsmaczniejsze ciasta. Koniecznie wypróbujcie.
2. Sernik krakowski z przepisu Magdy Gessler
Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Kto jak kto, ale Magda Gessler doskonale wie, w jaki sposób powinno przygotowywać się sernik. Wypieki z jej przepisów niemal zawsze się udają.
Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Gdy znudzi wam się tradycyjny sernik o waniliowym lub cytrynowym posmaku, koniecznie wypróbujcie propozycję Izy. Kokos świetnie pasuje do tego ciasta, nadając mu zaskakujący, nieco egzotyczny smak.
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Tak przygotowany sernik, idealnie nadaje się na każdą okazję: niezapowiedzianą wizytę teściowej, rodzinną uroczystość, czy też po prostu sobotni relaks przy kawie. Gwarantujemy, że znika błyskawicznie, dlatego warto upiec go nieco więcej.
Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
A gdyby tak połączyć pyszne cukierki i wyjątkowo smaczne ciasto? Tak, to możliwe! Wystarczy, że skorzystacie z porad Fiolinei, a bez trudu wyczarujecie naprawdę imponujący wypiek.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Skąd nazwa tego ciasta? Tego trudno dociec. Jedno jest jednak pewne: smakuje doskonale, a z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze.
Fot. Aninka88 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Sernik zebra to już wyższa szkoła jazdy - jego przygotowanie wymaga nieco wprawy oraz cierpliwości, jednak efekt wart jest każdego wysiłku.
Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Sernik gotowany stanowi ciekawą alternatywę dla różnego rodzaju ucieranych serników. Będzie idealny, jeśli macie ochotę zaserwować gościom efektownego przekładańca.