Spis treści:
- Wartości odżywcze anyżu
- Anyż - właściwości zdrowotne
- Jak spożywać anyż?
- Anyż - przeciwwskazania
- Anyż - zastosowanie w kuchni
Co to jest anyż?
Anyż to wysuszone owoce drzewa badian, czyli rośliny występującej głównie w Azji. W łupinkach przypominających gwiazdki kryją się szaro-zielone ziarenka, o charakterystycznym smaku, zbliżonym do lukrecji oraz kopru włoskiego. W ich skład wchodzi prawdziwe bogactwo substancji, w tym olejki eteryczne, kumaryny, flawonoidy i sterole roślinne.
Możesz spotkać się z dwoma rodzajami rośliny - anyżem gwiazdkowym i anyżem biedrzeńcem. Choć nazywają się podobnie i obie zawierają olejek eteryczny, występują między nimi różnice. Pierwszy, wschodnioazjatycki, przybiera kształt gwiazdek i ma szaro-zielone nasionka. Drugi, czyli anyż biedrzeniec, należy do rodziny selerowatych, jest przyprawą zachodnioazjatycką, a jego ziarna zamknięte są w jajowatych lub gruszkowatych łupinkach.
Wartości odżywcze anyżu
Anyż jest dość kaloryczny - w 100 gramach zawiera ok. 337 kcal. Nie spożywa się go jednak w dużych dawkach, więc nie powinien być to argument przeciwko jego używaniu. Tym bardziej że zawiera cenne składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najważniejszy jest olejek eteryczny, bogaty w antyoksydanty. W skład anyżu wchodzą również witaminy (m.in. A, C i te z grupy B) i minerały, np. potas, wapń, magnez, fosfor czy żelazo.
Anyż - właściwości zdrowotne
Właściwości zdrowotne anyżu chętnie wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Przede wszystkim używa się go do leczenia chorób dróg oddechowych, ze względu na przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze działanie. Sprawdzi się przy meczącej chrypce, przejściowej utracie głosu, suchym kaszlu lub zapaleniu oskrzeli.
Warto wiedzieć, że anyż jest również przyprawą, która obniży poziom glukozy we krwi i pozwoli nam w skuteczny sposób poradzić sobie z przykrymi skutkami przejedzenia. Pobudza ona produkcję soków żołądkowych, dzięki czemu ułatwia trawienie, niweluje wzdęcia, niestrawność oraz skurcze żołądka. Stosuje się go także w leczeniu kolek oraz bóli reumatycznych.
Na tym jednak nie kończą się zastosowania tej przyprawy, gdyż nadaje się ona również do stosowania zewnętrznego. Kąpiel z dodatkiem olejku anyżowego łagodzi bóle, odstresowuje i rozluźnia.
Jak spożywać anyż?
Pamiętaj, że ziarenka anyżu łatwo wietrzeją, przez co tracą swoje prozdrowotne działanie. Jak spożywać anyż - mielony czy w całości? Po pierwsze, możesz go użyć w obu wspomnianych formach. Po drugie, anyż w całości dłużej wykazuje swoje właściwości, więc krusz go dopiero bezpośrednio przed podaniem.
Jednym ze sposobów na wzmacnianie organizmu jest przygotowanie naparu z anyżu. Wtedy kilka ziaren zalewa się ciepłą wodą i przez chwilę parzy. Tak przygotowaną miksturę można pić do trzech razy dziennie.
Anyż - przeciwwskazania
Duże porcje anyżu podrażniają błonę śluzową żołądka i mogą uszkodzić nerki, więc nie przesadzaj z jego dzienną dawką. Jakie są główne przeciwwskazania do stosowania anyżu? Nie zaleca się dodawania anyżu do jedzenia i picia podczas ciąży, a z pewnością nie powinni po niego sięgać wszyscy mający nadwrażliwość na olejek anyżowy, cierpiący na nieżyt lub chorobę wrzodową żołądka albo z dolegliwościami jelit i nerek.
Anyż - zastosowanie w kuchni
Anyż gwiaździsty zbiera się na przełomie lipca i sierpnia, by potem w formie suszonej trafiły do szczelnych pojemników w kuchni. Jakie jest zastosowanie anyżu w kuchni? Wyrazista w smaku przyprawa pasuje do wielu azjatyckich potraw, np. dań z kurczakiem i wołowiną. Sprawdzi się także, szczególnie w formie zmielonej, jako dodatek do zup i sosów.
W Europie znany jest przede wszystkim jako składnik kompotów, naparów i likierów (tzw. anyżówki). Europejczycy używają go także do marynat do mięs i sosów do ryb. Niektórzy dodają przyprawę do wypieków, czyli ciasteczek i pieczywa lub wsypują odrobinę do herbaty i kawy. Popularne są także cukierki anyżowe.
1. Kompot jabłkowo-korzenny
Zobacz przepisKompot jabłkowo-korzenny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Szarlotka mascarpone bez pieczenia
Zobacz przepisSzarlotka mascarpone bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kociołek ozorkowy z anyżem
Zobacz przepisKociołek ozorkowy z jałowcem i chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Śledzie w zalewie korzennej
Zobacz przepisŚledzie w zalewie korzennej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Wołowina w sosie cytrusowym
Zobacz przepisWołowina w sosie cytrusowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Tarta migdałowa z gruszkami
Zobacz przepisTarta migdałowa z anyżem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć »
Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg »
Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety, a nawet ciasto »