Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do nich - równie dobrze możesz sięgnąć po boczek, który jest smaczny i prosty w przygotowaniu. Jak przyrządzić go krok po kroku i jak przyprawić boczek rolowany?

Jak zrobić boczek rolowany krok po kroku? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Trudno wyobrazić sobie tradycyjne świąteczne menu bez mięsa, zwłaszcza tego świeżo pieczonego. Schab, szynka, karkówka czy pierś z indyka to tylko kilka z wielu opcji, jakie masz do dyspozycji. Masz ochotę na coś wyjątkowo smacznego i niebanalnego? Zatem w tym roku postaw na boczek rolowany, który nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również dobrze prezentuje się na stole. Jak przyrządzić ten przysmak krok po kroku? Czym kierować się przy wyborze mięsa i jak przyprawić boczek rolowany? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.

Boczek rolowany - jak wybrać mięso?

Planujesz uwzględnić w swoim świątecznym jadłospisie boczek rolowany? Jak wybrać mięso, aby przygotowany przez ciebie specjał wyszedł perfekcyjny? Jedno jest pewne - nie może być to przypadkowy kawałek, który pierwszy rzuci ci się w oczy podczas zakupów. Aby ułatwić sobie pracę, w miarę możliwości postaw na mięso bez skóry. Zwróć także uwagę na jego kształt i sięgnij po jak najrówniejszy prostokąt. Nie bez znaczenia pozostaje również jego grubość, ponieważ im mięso jest grubsze, tym gorzej się roluje. Ponadto dobrze, aby było one chudsze niż tłustsze

Jak przyprawić boczek rolowany?

W procesie przyrządzania powyższego przysmaku ogromne znaczenie ma odpowiedni dobór przypraw. Jak przyprawić boczek rolowany, aby zachwycał swoim smakiem? Możliwości jest co najmniej kilka. Możesz użyć do tego np. majeranku, czosnku, musztardy oraz soli i pieprzu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w przepisie uwzględnić także białą gorczycę, kolendrę, kminek, chili, słodką paprykę, a nawet dodatek w postaci suszonych śliwek. Niektórzy nie wyobrażają sobie rolowanego boczku bez cebuli, wędzonej papryki oraz takich ziół jak bazylia, tymianek czy oregano. Jak widać, wybór przypraw jest bardzo szeroki, więc możesz dostosować go do swoich własnych preferencji. 

Sprawdź także: 7 najzdrowszych ryb. Mają najmniej rtęci i toksyn

Jak zrobić boczek rolowany krok po kroku?

Zastanawiasz się, jak zrobić boczek rolowany krok po kroku? Na szczęście nie jest to trudne. Pamiętaj jednak, że przepis może nieco różnić się w zależności od dodatków, które w nim zawrzesz. Poniżej znajdziesz kilka opcji, które możesz wziąć pod uwagę podczas przygotowywania tego specjału. 

Boczek rolowany z musztardą 

Twój wybór padł na boczek rolowany z musztardą? Zatem rozpocznij jego przyrządzanie od zrobienia pasty, łącząc wspomniany składnik z majerankiem, utartym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Umieść kawałek mięsa na desce do krojenia spodem do góry i natnij w nim kratkę za pomocą ostrego noża. Następnie obróć go na drugą stronę, natrzyj musztardową pastą i ciasno zroluj. Zwiąż roladę w kilku miejscach specjalnym sznurkiem, aby się nie rozwijała i łatwiej kroiła się po upieczeniu. W kolejnym kroku posyp mięso solą oraz pieprzem i ponownie natrzyj pastą z musztardy. Zawiń je w folię spożywczą, po czym wstaw do lodówki na około 24 godziny. Po upływie tego czasu piecz je przez 90 minut w temperaturze 180 stopni. Zmniejsz temperaturę do 150 stopni i kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejne półtorej godziny.  

Boczek rolowany z suszonymi śliwkami

Lubisz mięsne przekąski z owocowym akcentem? W takim razie postaw na boczek rolowany z suszonymi śliwkami. Poza boczkiem i owocami potrzebujesz świeżego czosnku, białej gorczycy, majeranku, kminku, kolendry, chili oraz słodkiej papryki. Umyj i osusz mięso, po czym usuń z niego wszelkie kostki i chrząstki. Natrzyj boczek przyprawami i ułóż na nim plasterki czosnku oraz pokrojone w paski suszone śliwki. Zroluj ciasno mięso, zwiąż je w kilku miejscach sznurkiem, a następnie zawiń w folię i wstaw do lodówki na 24 godziny. Po upływie doby wyjmij mięso z folii i umieść je na dużej rozgrzanej patelni - smaż je przez około 10 minut, co jakiś czas je obracając. Przełóż podsmażony boczek do rękawa do pieczenia i włóż go do brytfanki. Piecz mięso przez 70 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjmij roladę z piekarnika, a gdy wystygnie, owiń ją folią i przechowuj w warunkach chłodniczych. 

Boczek rolowany z marchewką i szpinakiem 

Przyrządzając mięso na świąteczną ucztę, wcale nie musisz ograniczać się do tradycyjnych przepisów. Masz ochotę zaserwować coś niebanalnego? Zatem postaw na pyszną roladę ze szpinakiem i marchewką. Jak zrobić boczek rolowany z powyższymi dodatkami? Jest to niezwykle proste. Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa i natarcie go wybranymi przyprawami, np. klasyczną przyprawą do grilla. Następnie ugotuj marchewkę, a mrożony szpinak podsmaż na patelni. Ułóż je na kawałku mięsa, po czym ciasno je zwiń. Piecz roladę w temperaturze 180 stopni przez dwie godziny.  

Boczek rolowany z grzybami leśnymi 

Grzyby to składnik, który wielu osobom kojarzy się ze świętami - zwłaszcza gdy na ich wigilijnej kolacji króluje aromatyczna zupa grzybowa i postna kapusta. Co ciekawe, doskonale sprawdzają się one nie tylko w dwóch wymienionych daniach, ale również w boczku rolowanym. Jak wyczarować potrawę w tej wersji? Umieść w miseczce przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Powstałą marynatę nanieś równomiernie na mięso i wstaw je do lodówki na 24 godziny. Namocz grzyby w wodzie, a cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Gdy się zarumieni, dorzuć do niej grzyby wraz z solą i pieprzem. Nanieś zawartość patelni na kawałek boczku, zawiń go i obwiąż sznurkiem. Przełóż roladę do rękawa do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 90 minut.  

Boczek rolowany z suszonymi pomidorami 

Kolejną smaczną odmianą boczku rolowanego jest ta z suszonymi pomidorami w roli głównej. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie mięsa, oleju, czosnku, bazylii oraz suszonych pomidorów. Wymieszaj olej z czosnkiem i bazylią, po czym natrzyj powstałą marynatą mięso. Zwiń ciasno roladę i standardowo obwiąż ją sznurkiem. Umieść boczek w rękawie do pieczenia, a następnie w naczyniu żaroodpornym i piecz go przez 90 minut w temperaturze 180 stopni. Po obróbce termicznej wyjmij go od razu z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Gdy wystygnie, włóż go do lodówki. Gotowy boczek w tej i pozostałych wersjach doskonale sprawdzi się jako wędlina na kanapki. Możesz również zaserwować go na ciepło - tak w ramach świątecznego obiadu - z dodatkiem ziemniaków i surówki.  

Więcej przepisów na to, jak zrobić boczek rolowany krok po kroku, znajdziesz poniżej:

1. Boczek rolowany - pieczony w piekarniku

 Boczek rolowany - pieczony w piekarniku Zobacz przepis

Boczek rolowany - pieczony w piekarniku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pieczony boczek rolowany według babcinego przepisu

 Pieczony boczek rolowany według babcinego przepisu Zobacz przepis

Pieczony boczek rolowany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Boczek rolowany - czosnkowo-ziołowy

 Boczek rolowany - czosnkowo-ziołowy Zobacz przepis

Boczek rolowany - czosnkowo-ziołowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Gotowany rolowany boczek

 Gotowany rolowany boczek Zobacz przepis

Domowa wędlina - gotowany rolowany boczek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Boczek na kanapki z dodatkiem musztardy

 Boczek na kanapki z dodatkiem musztardy Zobacz przepis

Boczek rolowany z musztardą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Rolowany boczek faszerowany grzybami leśnymi

 Rolowany boczek faszerowany grzybami leśnymi Zobacz przepis

Rolowany boczek faszerowany grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Boczek rolowany ze śliwkami suszonymi i korzenną nutą

 Boczek rolowany ze śliwkami suszonymi i korzenną nutą Zobacz przepis

Boczek rolowany ze śliwkami suszonymi i korzenną nutą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Co zrobić, gdy pierniczki wyszły twarde jak kamień? Wrzuć do słoika, szybko zmiękną »

Pokrusz do gorącej wody i wymieszaj. Napój obniża poziom cukru, dba o jelita i poprawia nastrój »

Kultowy przysmak śniadaniowy z PRL-u. Wciąż z chęcią zajadamy, a jest bardzo niezdrowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Naleśniki na świąteczne krokiety

Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...

Odsłon: 2929

15 min
8
>60 min
3
Desery Piernik krakowski

Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...

Odsłon: 138

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

7
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7