Dania jednogarnkowe

Tłusty czwartek w wersji last minute. Proste i szybkie przepisy dla zabieganych

Znów zapomniałeś o tłustym czwartku? A może twój napięty plan dnia nie pozwala ci spędzić kilku godzin na smażeniu pączków? Nie chcesz też wydawać kroci w cukierni? Nic straconego! Mamy w zanadrzu kilka prostych i szybkich przepisów na pączki.

Szybki przepis na pączki | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Tłusty czwartek jest jedynym dniem w roku, kiedy (prawie) bez wyrzutów sumienia możemy pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności płynącej z konsumowania pączków i faworków. I wcale nie musi oznaczać to, że w kuchni spędzimy wiele godzin na przygotowywaniu karnawałowych przysmaków. Odkryj sprawdzone przepisy na ekspresowe pączki

Dlaczego w tłusty czwartek jemy pączki?

Geneza Tłustego Czwartku sięga pogaństwa. W ten dzień świętowano odejście zimy i nadejście wiosny, a to opierało się na spożywaniu tłustych potraw mięsnych i piciu wina. Zagryzkę stanowiły pączki, jednak dość nietypowe. Powstawały z ciasta chlebowego i były nadziewane ... słoniną, boczkiem lub mięsem. Pączki starożytnych Rzymian były tłuste i wytrawne.

W Polsce popularne pączki występują w wersji na słodko. Zajadamy je zwłaszcza w karnawale, czyli w okresie od święta Trzech Króli do Środy Popielcowej. Tłusty czwartek wyznacza ostatni dzień hucznych zabaw przed Wielkim Postem. To skłania do najedzenia się i wybawienia na zapas. Do Polski tradycja przyszła w XVI wieku i słoninę zastąpił orzeszek lub migdał. Nie był one jednak w każdym pączku. Wybraniec, który na niego trafił, mógł liczyć na ogromne szczęście! Tak oto w Polsce powstała tradycja, aby zjeść chociaż jednego pączka na szczęście.

Regionalne przysmaki na tłusty czwartek

W różnych regionach Polski trafisz na ciekawe wersje słodkich pączków. Śląskie kreple występują na Górnym Śląsku. Są smażone na oleju i nadziewane za pomocą cukierniczej szprycy, która zostawia ślad marmolady lub budyniu na szczycie wypieku. Purcle kaszubskie są pulchne i okrągłe, ale czasami mogą mieć nieregularny, nieco podłużny kształt. Purcle nadziewa się dżemem lub konfiturą i delikatnie oprósza cukrem pudrem.

Oponki są popularne w Wielkopolsce. Charakteryzuje je dziurka w środku i brak nadzienia. Ta skromna propozycja na tłusty czwartek jest obsypana wyłącznie cukrem pudrem. Pączki wileńskie to klasyczne pączki w lukrze, z nadzieniem w postaci powideł śliwkowych z cynamonem lub konfiturą różaną. Na ich wierzchu często kładzie się skórkę pomarańczową. Z kolei popularne w cukierniach pączki wiedeńskie to inaczej gniazdka z ptysiowego ciasta parzonego.

Szybkie przepisy na tłusty czwartek

Tłusty czwartek nie powinien obejść się bez słodyczy. Jednak wygospodarowanie w środku tygodnia kilku godzin na żmudne formowanie i smażenie pączków dla większości z nas będzie graniczyć z cudem. Oczywiście, możemy ustawić się w (tradycyjnie bardzo długiej) kolejce do cukierni, ale chyba każdy wie, że nic nie będzie równać się z własnoręcznie przygotowanymi smakołykami.

Na szczęście, dzięki propozycjom naszych użytkowników, nie musicie brać dnia wolnego w pracy. Ich przepisy pozwolą wam przygotować różnego rodzaju słodkości bez zbędnego wysiłku i to w zaskakująco krótkim czasie. Oto kilka z nich:

1. Błyskawiczne pączki waniliowe z cynamonową posypką

 Błyskawiczne pączki waniliowe z cynamonową posypką Zobacz przepis

Błyskawiczne pączki waniliowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Szybkie oponki

 Szybkie oponki Zobacz przepis

Szybkie oponki na sodzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pączki na mascarpone

 Pączki na mascarpone Zobacz przepis

Pączki na mascarpone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Szybkie pączki z ricotty

 Szybkie pączki z ricotty Zobacz przepis

Szybkie pączki z ricotty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Szybkie pączki

 Szybkie pączki Zobacz przepis

Pączki last minute / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Szybkie faworki z 2 składników

 Szybkie faworki z 2 składników Zobacz przepis

Pieczone faworki z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Miodowo-jogurtowe magdalenki

 Miodowo-jogurtowe magdalenki Zobacz przepis

Miodowo-jogurtowe magdalenki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Przepyszne jabłka w cieście. Doskonała alternatywa dla pączków

 Przepyszne jabłka w cieście. Doskonała alternatywa dla pączków Zobacz przepis

Szybkie jabłka w cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ekspresowe pączki bananowe

 Ekspresowe pączki bananowe Zobacz przepis

Ekspresowe pączki bananowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Jabłka w szlafroczkach

 Jabłka w szlafroczkach Zobacz przepis

Jabłka w szlafroczkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Rogate minipączki w 20 minut

 Rogate minipączki w 20 minut Zobacz przepis

Szybkie pączki przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Te bakterie czają się w jedzeniu. Uwaga na produkty rozmrożone »

Makłowicz jest przeciw, ale Polacy ją kochają. Prosty przepis na pizzę hawajską »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2

Przepis dnia

Przetwory Sałatka ogórkowa z marchewką i miodem ( na zimę )

Smaczna sałatka z ogórków o dość nietypowym smaku miodowo- estragonowym. Z te...

Odsłon: 1000

>60 min
8
Przetwory Domowy ketchup ( gęsty ).

Nie ma to jak domowy smaczny ketchup. :) Z tej porcji wyszło mi 15 słoiczków...

Odsłon: 28860

60 min
35
Przekąski Omlet z cukinią

Ten omlet z cukinią to prostota i smak w jednym – delikatne jajka, soczysta c...

Odsłon: 918

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

6
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5