Spis treści:
- Czym jest dobry i zły cholesterol?
- Co wpływa na poziom cholesterolu w organizmie?
- Mięsa, które mają najniższy poziom cholesterolu - przepisy
Nie od dziś wiadomo, że pokarmy, które na co dzień spożywamy, mają niebagatelny wpływ na nasz organizm, włączając w to kondycję naszego układu sercowo-naczyniowego. Według statystyk coraz więcej osób cierpi na choroby układu krążenia, co najczęściej jest wynikiem stosowania nieodpowiedniej diety.
Jeśli chcesz poprawić wynik swojego lipidogramu, w pierwszej kolejności powinieneś wyeliminować ze swoich posiłków niekorzystne produkty i wprowadzić te, które na pewno ci nie zaszkodzą. Wśród nich powinny znaleźć się m.in. mięsa, które mają najniższy poziom cholesterolu. Jakie konkretnie? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części artykułu.
Czym jest dobry i zły cholesterol?
W swoim życiu z pewnością nieraz zetknąłeś się z pojęciami „dobry” i „zły” cholesterol, ale prawdopodobnie wciąż nie wiesz, co dokładnie się pod nimi kryje.
Otóż „zły” cholesterol to nic innego, jak cholesterol LDL, który odpowiada za odkładanie się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. Oczywiście, gdy jest w normie, nie ma większych powodów do obaw, gdyż pełni on w naszym organizmie szereg istotnych funkcji - bierze udział w syntezie witaminy D, produkcji niektórych hormonów oraz budowie błon komórkowych.
Problem pojawia się dopiero w momencie, gdy jest go zbyt dużo. „Dobry” cholesterol (HDL) z kolei zapobiega odkładaniu się cholesterolu LDL w ścianach tętnic, dlatego warto zadbać o jego odpowiednią ilość (ponad 40-45 mg/dl). Jeśli chodzi o poziom „złego” cholesterolu, nie powinien on przekraczać 115 mg/dl.
Co wpływa na poziom cholesterolu w organizmie?
Takich czynników, które wpływają na poziom cholesterolu w organizmie, jest co najmniej kilka. Wśród tych najpowszechniejszych wymienia się nieprawidłową dietę, w której prym wiedzie wysokoprzetworzona żywność oraz tłuszcze zwierzęce. Ponadto na zły wynik twojego lipidogramu może wpłynąć brak aktywności fizycznej, używki, w tym alkohol i papierosy, a także stres oraz nadmierna masa ciała, zwłaszcza otyłość brzuszna.
Mięsa, które mają najniższy poziom cholesterolu - przepisy
Właśnie odebrałeś wyniki badań laboratoryjnych i okazało się, że masz podwyższone stężenie cholesterolu we krwi? Pierwsze, co powinieneś zrobić, to zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. Jeśli nie wyobrażasz sobie swoich posiłków bez mięsa, koniecznie postaw na te, które nie pogłębią twojego problemu. Które z nich zasługują na szczególną uwagę? Poniżej znajdziesz kilka propozycji oraz przepisy z ich zastosowaniem.
Pierś z kurczaka
Wśród mięs, które mają najniższy poziom cholesterolu, nie może zabraknąć oczywiście kurczaka, zwłaszcza piersi, które zawierają niewiele tłuszczu. Ich ogromnym atutem jest nie tylko atrakcyjny smak, ale również ogromna uniwersalność - możesz wyczarować z nich wiele smacznych dań i serwować je z rozmaitymi dodatkami.
Jeśli nie masz pomysłu na najbliższy obiad, postaw na klasykę, czyli grillowaną pierś z kurczaka. Poza mięsem do jej przygotowania potrzebujesz czosnku, oliwy z oliwek, bazylii, oregano, soli, pieprzu oraz soku z cytryny. Realizację przepisu rozpocznij od przyrządzenia marynaty z oliwy i pozostałych składników. Gdy ta będzie gotowa, zanurz w niej kurczaka i wstaw na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu umieść mięso na grillu lub w piekarniku i piecz kilka minut z każdej strony. Gotowe danie możesz podawać z ulubionymi warzywami lub jako dodatek do sałatki bądź szaszłyków.
Pierś z kurczaka z grilla
Zobacz przepisPierś z kurczaka z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Polędwiczki wieprzowe
Jeśli nie jesteś fanem kurczaka lub po prostu znudził ci się drób, dla urozmaicenia możesz sięgnąć po polędwiczki wieprzowe. One również zawierają niewiele tłuszczu, za to sporo białka, którego zdecydowanie nie powinno zabraknąć w twojej diecie. W jakiej wersji je zaserwować? Opcji jest naprawdę sporo. Doskonałym pomysłem będzie podanie ich z dodatkiem aromatycznego sosu, np. pieczarkowego.
Aby wyczarować potrawę w tej wersji, musisz zaopatrzyć się w mięso, olej, pieczarki, masło klarowane, bulion grzybowy, cebulę, śmietanę 18 proc., mąkę oraz sól i pieprz. Pokrój polędwicę w plastry, po czym oprósz je solą i pieprzem, a następnie podsmaż z obydwu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Na oddzielnej patelni rozpuść masło klarowane i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzuć do niej pieczarki i smaż je do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Przełóż je do polędwiczek i zalej bulionem. Duś całość pod przykryciem przez ok. 20 minut. Wymieszaj śmietanę z mąką i po zahartowaniu wlej powstałą miksturę do mięsa. Kontynuuj obróbkę termiczną do momentu, aż sos zgęstnieje.
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Zobacz przepisPolędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Indyk mielony
Szukasz innych mięs, które mają najniższy poziom cholesterolu? Do dyspozycji masz m.in. mięso z indyka. Możesz sięgnąć po mieloną wersję i przyrządzić z niej pyszne pieczone klopsiki. Poza głównym składnikiem do ich przygotowania przyda ci się cebula, jajko, czosnek, bułka tarta, parmezan, oregano, bazylia, natka pietruszki oraz sól i pieprz.
Wymieszaj wszystkie komponenty w jednej misce, uformuj z nich niewielkie klopsiki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut. Gotowy przysmak możesz podawać z makaronem i ulubionym sosem, np. grzybowym lub pomidorowym.
Mielone z indyka z chrzanem i grzybkami
Zobacz przepisMielone z indyka z chrzanem i grzybkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Królik
Mięso z królika uznawane jest za jedno z najzdrowszych, dlatego poleca się je osobom z wysokim cholesterolem we krwi. Nie cieszy się ono w polskiej kuchni zbyt dużą popularnością, dlatego nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że można wyczarować z niego mnóstwo smacznych potraw. Przykładem takiej potrawy jest gulasz, który powstaje z króliczych udek, cebuli, czerwonej papryki, groszku konserwowego, mąki, masła oraz soli i pieprzu.
Podsmaż posiekaną cebulę na maśle, a następnie dodaj do niej udka i podlej całość bulionem warzywnym. Smaż wszystko do momentu, aż udka zmiękną. Gdy tak się stanie, pokrój je w kostkę. Dorzuć do potrawy groszek i czerwoną paprykę. Na oddzielnej patelni zrób zasmażkę i dolej ją do gulaszu. Całość wymieszaj i zagotuj.
Cielęcina
Kolejnym rodzajem mięsa, które warto uwzględnić w jadłospisie przy wysokim cholesterolu, jest cielęcina. Świetnie sprawdzi się ona jako farsz do rozmaitych warzyw, np pomidorów. Aby z tego duetu powstało coś pysznego, uwzględnij w swoim przepisie również czosnek, tymianek, oliwę z oliwek, pieprz, oregano, sos sojowy, bułkę tartą oraz jajko.
Przekrój pomidory na pół i wydrąż z nich nasiona, a następnie oprósz je solą i odstaw na bok. Wymieszaj zmieloną cielęcinę z czosnkiem, oliwą z oliwek, tymiankiem, oregano, bułką tartą, zimną wodą oraz sosem sojowym. Po wyrobieniu masy dodaj do niej jajko oraz pieprz i ponownie wymieszaj. Umieść mięsny farsz w pustych gniazdach nasiennych pomidorów, udekoruj je świeżym tymiankiem, oprósz pieprzem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Potrawa powinna być gotowa po godzinie. Smacznego!
Cielęcina z brukselką
Zobacz przepisCielęcina z brukselką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Aromatyczna cielęcina z warzywami
Zobacz przepisAromatyczna cielęcina z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »
Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »