Surówki rewelacyjnie sprawdzają się jako dodatek do mięsa czy ryby, które serwujesz na obiad. Nie tylko upiększają talerz, ale też dostarczają ważnych składników odżywczych. Szczególnie zimą - to prawdziwa bomba witaminowa, którą warto zafundować swojemu organizmowi, aby wzmocnić układ odpornościowy. Kolorowe surówki to także świetny sposób na przemycenie minerałów dzieciom, zwłaszcza jeśli są niejadkami.
Sprawdź także: Najsłynniejsze sałatki świata. Trzeba ich spróbować przynajmniej raz w życiu
Poniżej znajdziesz siedem najpopularniejszych przepisów na surówki obiadowe z serwisu Smaker.pl. Receptury zostały sprawdzone przez tysiące użytkowników, którzy chętnie do nich powracali. Zapamiętaj listę składników i wypróbuj przy najbliższej okazji. Na pewno się nie rozczarujesz!
7. Surówka z marchewki jak w restauracji
Zobacz przepisSurówka z marchewki jak w restauracji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na zaszczytnym siódmym miejscu w rankingu znalazła się surówka z marchewki jak w restauracji. Czasami pewnie masz wrażenie, że przystawka podana w lokalu smakuje jakoś inaczej. Tym razem w 100 proc. odwzorujesz jej smak. Surówka z marchewki zawiera bardzo aromatyczną miętę i natkę pietruszki, ale prawdziwą petardą jest dodatek ostrego sosu chili lub Tabasco. Marchewka ma słodki smak, który w tym przypadku miesza się z dość sporą pikanterią.
6. Surówka z białej kapusty
Zobacz przepisSurówka z białej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Biała kapusta jest nie tylko niskokaloryczna, ale też kryje w sobie mnóstwo cennych minerałów. Są to m.in. witaminy (A, C, E, K i te z grupy B) oraz kwas foliowy i błonnik. Surówkę z białej kapusty z tego przepisu urozmaicisz marchewką, jabłkiem, czosnkiem i kremowym sosem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale też do kolacji.
5. Surówka do mielonych
Zobacz przepisSurówka do mielonych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Co mogłoby lepiej pasować do kotletów mielonych oraz smażonego i grillowanego mięsa niż domowy colesław? Największym atutem jest to, że przystawka jest jednocześnie kremowa i chrupiąca. Możesz ją wykorzystać jako surówkę do mielonych lub dodatek na kanapki z mięsem. Sekretem dania są drobno pokrojone warzywa. Do tego celu użyj ostrego noża, krajalnicy lub robota kuchennego z opcją szatkowania.
Jest błyskawiczna w przygotowaniu - zajmie ci mniej niż pół godziny w kuchni. Nic więc dziwnego, że surówka kopenhaska jest tak popularna i w rankingu najlepszych surówek obiadowych uplasowała się na czwartym miejscu. Zastanów się, jakie dodatki dobrze sprawdzą się do tradycyjnego obiadu? Sałata lodowa, marchewka i cebula. Proste składniki, z których powstała surówka, pasują do wielu dań głównych.
3. Surówka do ryby smażonej
Zobacz przepisSurówka do ryby smażonej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wśród najpopularniejszych surówek obiadowych w serwisie Smaker.pl, na podium znalazła się surówka do ryby smażonej. Trzeba przyznać, że jarski obiad z rybą w roli głównej, nie może się odbyć bez warzywnego dodatku. Jaka surówka jest najlepsza? Pełna pysznych i delikatnych warzyw, w tym papryki i kukurydzy. Są przyjemnie słodkie i chrupkie. Idealnie dopełniają smak ryby i uzupełniają potrawę. Bezmięsny obiad nigdy już nie będzie nudny z tą surówką. Delikatnie pikantny dressing podkręca smak całego dania i sprawia, że ryba jest doskonale wyeksponowana.
2. Surówka z pora z majonezem
Zobacz przepisSurówka z pora z majonezem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Por to podstawa diety Francuzów, którzy chcą się odchudzić. Jest warzywem niskokalorycznym, praktycznie nie zawiera tłuszczu, ma też niski indeks glikemiczny, za to obfituje w błonnik pokarmowy. To źródło witaminy C i K, kwasu foliowego, beta-karotenu oraz wielu minerałów, w tym: potasu, wapnia, żelaza, fosforu i związków siarkowych. Co ważne, por dostarcza organizmowi antyoksydantów, a dokładnie polifenoli. Są to związki, które działają przeciwutleniająco. Warzywo warto więc zajadać, również jako główny składnik przystawki.
Surówka z pora z majonezem to pyszna i pożywna propozycja, łatwa do przygotowania. Wspaniale komponuje się z mięsem, szczególnie grillowanym czy jako samodzielna przekąska. Może stanowić świetną alternatywę lunchu do pracy czy szybkiej kolacji.
1. Surówka z sałaty lodowej do obiadu
Zobacz przepisSurówka z sałaty lodowej do obiadu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przepis na surówkę z sałaty lodowej do obiadu w samym zeszłym roku wyświetlono aż 143 876 razy. Prosta i szybka w przygotowaniu, znajdzie zwolenników wśród wielbicieli intensywnie majonezowych sałatek. Surówka wybornie smakuje z pieczonymi ziemniakami i jajkiem sadzonym, lekką potrawką z kurczaka lub ulubionym kotletem.
Jej dużym atutem jest prostota wykonania oraz struktura użytych warzyw. Sałata lodowa jest najbardziej krucha ze wszystkich sałat, a zielony ogórek ze skórką wzmacnia ten efekt chrupkości. Do surówki możesz dodać także rzodkiewkę lub bukiet ulubionych ziół, aby urozmaicić jej smak. W wersji bardziej lekkostrawnej zamień majonez na jogurt grecki lub połącz obydwa składniki ze sobą.
Zobacz także:
"Złoto Inków" jedz jak najczęściej. Dostarczy białka, obniża cukier, pomaga schudnąć »
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? Trzy sprawdzone przepisy »
Niedoceniany owoc pozwoli ci zgubić kilogramy. Dieta oparta na jednym prostym składniku »