Andrzejkowe przekąski Ewy Wachowicz

Marynowanie mięsa to proces polepszający jego smak, jak i wpływający na jego ostateczną teksturę. Jedno z bardziej wymagających w tej kwestii mięs stanowi właśnie wołowina, która w prosty sposób może stać się jednak miękka i soczysta. Poznaj przepisy na najlepsze marynaty do mięsa wołowego.

Odpowiednie marynaty do mięsa wołowego to sposób, dzięki któremu stanie się ono kruche i smaczne /123rf/picsel

Spis treści:

Na czym polega i co daje marynowanie mięsa?

Marynowanie mięsa to nic innego jak proces, podczas którego surowe mięso zanurzamy w mieszance składników, najczęściej zawierającej sól, ocet, olej i przyprawy. Celem całego procesu jest zarówno poprawa smaku, jak i tekstury mięsa. Marynaty mogą być stosowane do różnych rodzajów mięs, w tym wołowiny, jak również i ryb. Głównymi korzyściami płynącymi z marynowania są zwiększenie soczystości przyrządzanego mięsa i wzbogacenie smaku - aromatyczne przyprawy i zioła przenikają do jego wnętrza, co znacznie podnosi walory smakowe potrawy. 

Marynowanie mięsa to również praktyczny sposób na przedłużenie jego trwałości. Ocet i sól to składniki działające jako naturalne konserwanty, spowalniające rozwój szkodliwych mikroorganizmów. Warto jednak pamiętać o odpowiednim czasie marynowania – niektóre rodzaje mięs wymagają tylko kilku godzin, podczas gdy inne powinny pozostawać w marynacie przez całą noc, a niekiedy nawet dłużej. Planując przygotować wołowinę, która zachwyci kruchością i wyjątkowym aromatem, warto marynować ją nawet przez około 12-16 godzin. W tym czasie składniki marynaty zdążą spokojnie przeniknąć do struktury mięsa, dzięki czemu po obróbce cieplnej nie będzie ono nieprzyjemnie twarde. 

Sprawdź też: Wołowina czyli zdrowie w każdym kawałku! Sprawdź, dlaczego powinna znaleźć sie w twojej diecie

Jak przygotować wołowinę, żeby była krucha i soczysta?

To pytanie zadaje sobie większość miłośników mięsa wołowego, pragnących samodzielnie przygotować danie z jego udziałem. Warto mieć na uwadze, że w tym przypadku duże znaczenie ma między innymi wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Dobrym wyborem będzie zwłaszcza udziec, antrykot czy rostbef - zawarta w nich niewielka ilość tłuszczu nie tylko doda nieco więcej smaku, ale również sprawi, że mięso finalnie będzie bardziej soczyste.

Pamiętaj też, że marynowanie wymagać może więcej czasu. Cały proces przeprowadzony bez zbędnego pośpiechu pomoże zmiękczyć włókna mięsa, dzięki czemu stanie się ono znacznie bardziej kruche. Przyrządzając wołowinę możesz z powodzeniem dodać różne przyprawy i zioła, takie jak czosnek, rozmaryn czy tymianek, które idealnie podkreślą jej wyjątkowy smak.

Oprócz samego marynowania kawałka mięsa, istotną kwestię stanowi też odpowiednia technika jego przygotowania. Wołowinę najlepiej jest piec w niskiej temperaturze przez dłuższy czas (metoda slow cooking), a także grillować lub smażyć na wysokim ogniu przez krótki czas. Smażenie na dużym ogniu pozwala zamknąć pory w mięsie, zatrzymując soki wewnątrz - ten zabieg sprawia, że mięso zachowuje większą soczystość. Po zakończeniu obróbki cieplnej warto też odstawić wołowinę na kilka minut przed jej pokrojeniem, dzięki czemu soki równomiernie się rozprowadzą, a mięso pozostanie apetycznie soczyste.

Sprawdź też: Co zrobić, żeby wołowina była miękka? Stosuj te triki, a będzie rozpływać się w ustach

Przepisy na najlepsze marynaty do wołowiny

Śmiało można stwierdzić, że właściwa marynata to więcej niż połowa sukcesu w drodze do uzyskania soczystej i miękkiej wołowiny. Dodatki zastosowane w różnego rodzaju mieszankach sprawią też, że mięso będzie niezwykle aromatyczne, zachwycając swoim szlachetnym smakiem. Poznaj przepisy na 3 marynaty do mięsa wołowego, które na stałe zagoszczą w twojej kuchni.

1. Marynata do soczystego steku wołowego z patelni

Smażone steki wołowe będą wyjątkowo soczyste, kiedy odpoczną w klasycznej marynacie na bazie ziół i oliwy z oliwek. Tak przygotowana wołowina będzie świetnie smakować zwłaszcza w połączeniu z domowej roboty masłem ziołowym oraz frytkami - zarówno ziemniaczanymi, jak i tymi z batatów.

Niezależnie od stopnia wysmażenia, zamarynowane steki będą delikatne i aromatyczne /123rf/picsel

Składniki

  • 2 steki wołowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu 
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  1. W misce wymieszaj oliwę, rozmaryn i czosnek. Mięso natrzyj z obu stron solą i pieprzem, a następnie powstałą mieszanką oliwy i ziół. 
  2. Steki wyjmij z lodówki ok. 20 minut przed ich marynowaniem. Następnie przełóż je do naczynia z gotową marynatą, przykryj folią spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 30 minut. 
  3. Tak przygotowane mięso przełóż na dobrze rozgrzaną patelnię, rozpuszczając na niej wcześniej niewielką ilość wysokiej jakości masła. Steki smaż z obu stron, dopóki mięso nie osiągnie pożądanego przez Ciebie stopnia wysmażenia. 

Sprawdź też: domowe masło ziołowe na 3 sposoby. Idealny dodatek do pieczywa i nie tylko

2. Marynata grillowa z dodatkiem świeżej cebuli

Kolejna propozycja tym razem perfekcyjnie sprawdzi się jako marynata do grillowanej wołowiny podawanej w formie szaszłyków. Dodatek cebuli nie tylko wzbogaci mięso o jej aromat, ale też zmiękczy je, dzięki czemu stanie się ono doskonale kruche. 

Zamarynowana wcześniej grillowana wołowina będzie niezwykle soczysta, zachwycając swoim smakiem / 123rf/picsel

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego pokrojonego w kostkę
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml wody gazowanej 
  • Szczypta soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu
  1. Cebule obierz i zetrzyj na tarce - możesz również użyć w tym celu blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Dzięki temu puści odpowiednio dużo soku, który stanowi sekret udanej marynaty.
  2. Ząbki czosnku przepuść przez praskę i dodaj do startej cebuli. Wlej sok z cytryny i wodę mineralną, a następnie dopraw masę solą i pieprzem.
  3. W powstałej marynacie umieść kawałki wołowiny i dokładnie wymieszaj całość. Przykryj mięso folią spożywczą i odstaw do lodówki na 3-5 godzin lub nawet całą noc.
  4. Bezpośrednio przed grillowaniem mięsa stwórz z nich szaszłyki - pomiędzy kolejnymi kawałkami możesz śmiało umieścić ulubione warzywa, takie jak np.papryka, cukinia czy cebula szalotka. Szaszłyki grilluj przez 8-10 minut co pewien czas je obracając.

Sprawdź też: Pieczeń wołowa Magdy Gessler

3. Marynata miodowo-musztardowa do wołowiny z piekarnika

W zależności od upodobań smakowych, do tego rodzaju marynaty możesz użyć łagodnej lub ostrej musztardy. Używając ziarnistej, jak musztarda francuska, wołowina będzie delikatniejsza w smaku. Jeżeli chodzi o rodzaj miodu, w przypadku tego rodzaju mięsa dobry wybór stanowi miód gryczany, charakteryzujący się intensywniejszym smakiem z lekką goryczką.

Pieczona wołowina dzięki marynacie będzie krucha i soczysta, stając się wspaniałym daniem głównym /123rf/picsel

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego w jednym kawałku (np. polędwicy)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 1 łyżki suszonego tymianku
  • szczypta soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu
  1. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do niego musztardę, oliwę, miód i sok z cytryny. Dopraw całość suszonym tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
  2. Umieść wołowinę w szczelnie zamykanym pojemniku i zalej powstałą marynatą, dokładnie ją rozprowadzając po całym kawałku mięsa. Zamknij naczynie i odstaw do lodówki na minimum 2-4 godziny.
  3. Po upływie tego czasu wołowinę możesz upiec bezpośrednio w marynacie. Wystarczy, że przełożysz mięso razem z marynatą do rękawa lub specjalnej torebki do pieczenia i lekko nakłujesz jej powierzchnię. Wołowinę piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij mięso z rękawa bezpośrednio do brytfanny, pozwalając, aby z wierzchu apetycznie się zarumieniło.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Opracowanie: Joanna Kosińska

Zobacz także:

Jak najlepiej przyrządzić wołowinę? >>

Idealne steki – jak to się robi. Grillowy przewodnik >>

Jedz je jak najczęściej. Oto 7 najzdrowszych gatunków mięs >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim.

Smaczny i zdrowy cleb razowy, żytni upieczony na żytnim zakwasie. Po upieczen...

Odsłon: 12

15 min
3
Ciasta Sernik z brzoskwiniami Andrzejkowy

Dzisiaj sernik z brzoskwiniami przygotowany na Andrzejki. Wyszedł bardzo smac...

Odsłon: 284

60 min
6
Ciasta Makowiec z jabłkami na kruchym spodzie

Makowiec przygotowany na imprezę Andrzejkową. Przepis prosty, nieskomplikowan...

Odsłon: 41

60 min
6
15 min
1
>60 min
17

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

2
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

2
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

14
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

3