Co zrobić, żeby wołowina była miękka? Stosuj te triki, a będzie rozpływać się w ustach

Idealnie zrobiona wołowina to prawdziwy rarytas, którym wiele osób lubi się zajadać. A jednak nieprawidłowe przygotowanie tego mięsa może skończyć się niesmakiem. Twarda, gumowata czy żylasta wołowina to problem, którego można jednak uniknąć. Jak?

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Co można zrobić, żeby wołowina zawsze wychodziła miękka i rozpadała się w ustach podczas gryzienia? Warto stosować kilka przydatnych trików. Jednak przede wszystkim przyda wam się tu wiedza na temat mięsa samego w sobie, jego kupowania i tego, dlaczego bywa twarde. Czego nie lubi mięso wołowe? Jakie jest najlepsze, a jakiego unikać?  

Sprawdź także: Idealne kotlety schabowe – soczyste mięso i chrupiąca panierka. W czym tkwi sekret?

Jakie mięso wołowe jest najlepsze? 

To, jakie mięso wołowe jest najlepsze, zależy nie tylko od miejsca jego pochodzenia (z której części ciała krowy się wzięło), ale także od dania, jakie wybraliście. Szyja sprawdzi się świetnie jako element dań z mięsem mielonym, takich jak kotlety czy chili con carne. Z kolei karkówka będzie pyszna w gulaszu, potrawce i na grillu.

Szponder, ze względu na dużą ilość włókien, najczęściej używany jest do wywarów, ewentualnie do potraw mielonych. Jednak ten element jest na tyle specyficzny, że nie każdy decyduje się z nim pracować. Łopatka to idealne mięso na zrazy oraz steki – jest piękna, z niewielką ilością tłuszczu, miękka i jędrna. Mostek, ogon, golenie i łata to kawałki w sam raz na rosół.

A co najlepszego kryje w sobie mięso wołowe? To przede wszystkim rozbratel, antrykot, rostbef i rumsztyk. Jeśli chcecie zrobić kruchy, soczysty stek bądź pieczeń, możecie śmiało korzystać właśnie z tych części. Są stanowczo najlepsze, ale także najdroższe, dlatego spodziewajcie się, że wołowina z tych elementów będzie was kosztowała znacznie więcej, niż na przykład łopatka.  

Zobacz: Bogracz

Dlaczego wołowina jest twarda? 

Kupiliście już odpowiedni kawałek mięsa i zaczęliście obróbkę termiczną, a jednak po upieczeniu, usmażeniu czy ugotowaniu mięso nadal nie jest kruche. Dlaczego wołowina jest twarda? Na to pytanie istnieje wiele odpowiedzi, a wszystko zależy od tego, w jaki sposób przygotowywaliście mięso.

Jednym z najczęstszych błędów, który rzeczywiście kończy się twardą niczym podeszwa wołowiną, jest gotowanie mięsa zbyt krótko. Wołowina jest bardzo upartym mięsem, które potrzebuje długiej obróbki termicznej. Niezależnie od tego, czy gotujecie ją, pieczecie czy dusicie – konieczny jest czas. Wyjątkiem są steki, które smaży się zaledwie przez kilka minut, by osiągnąć konkretny efekt.

Dużym problemem podczas pieczenia mięsa może być także wybranie nieodpowiedniego kawałka. Jeśli wołowina jest całkowicie pozbawiona tłuszczu, a także bardzo żylasta, mięso będzie naprawdę suche i nawet częste podlewanie sobie z tym nie poradzi. Mięso może być także twarde z powodu swojego wieku. I to jest już niestety problem, z którym można poradzić sobie tylko za pomocą duszenia w płynie, na przykład rosole. 

Czy mięso może być twarde od zbyt wczesnego posolenia go? Nie, to mit, który na szczęście staje się coraz mniej popularny. Rzeczywiście sól wciąga wodę, jednak nie sprawia, że mięso robi się łykowate. Soki nadal pozostają w mięsie, co można łatwo zaobserwować podczas smażenia wcześniej posolonego steka. Oczywiście sól najlepiej jest dodawać dopiero pod koniec smażenia czy gotowania.  

Czego nie lubi mięso wołowe? 

Wołowina jest dość trudna do obróbki, jednak nie jest bardzo wybredna. Czego nie lubi mięso wołowe? Przede wszystkim nie przepada za krojeniem przed obróbką – im szybciej je pokroimy, tym szybciej straci świeżość. Trzymając ją w kawałku, możemy spokojnie odłożyć ją do lodówki w pojemniku - pamiętaj, że tylko suchą! Wołowina nie przepada również za zbyt długim smażeniem. Chociaż lubi dusić się i gotować lub piec przez godziny, smażenie to proces, który powinien trwać jak najkrócej. Dzięki temu wołowina będzie miękka i soczysta.  

Sprawdź także: Jak rozpoznać czy mięso z kurczaka jest świeże? Nie przegap tych oznak, bo będą problemy

Jak marynować wołowinę, żeby była miękka 

Z całą pewnością wołowina uwielbia marynaty. Jeśli użyjemy dobrych składników, mięso będzie naprawdę pyszne i kruche, a także nie straci nic ze swoich naturalnych soków. Jak marynować wołowinę, żeby była miękka? Tutaj przydatne będą konkretne składniki: ocet, winny albo balsamiczny, a także alkohol i musztarda. Dobrym elementem marynat do wołowiny jest również sos sojowy.

Marynowanie nie jest jednak procesem tak krótkim, jak w przypadku kurczaka czy wieprzowiny. Wołowina potrzebuje nawet 16 godzin, by rzeczywiście nabrać smaku, a także skruszeć. Nie marynujcie jednak mięsa dłużej niż przez dwie doby. Jeśli nie macie czasu, zamarynujcie wołowinę i odstawcie ją choćby na godzinę do lodówki. To zawsze lepsze niż pozostawienie jej bez niczego.  

Jak smażyć wołowinę, żeby była miękka 

Steki to nie tylko pyszne, ale też bardzo popularne danie z wołowiny. Oczywiście zrobienie odpowiedniego steka wymaga wprawy i wybrania dobrego czasu smażenia. Jak smażyć wołowinę, żeby była miękka? Zadbajcie o to, by mięso było w temperaturze pokojowej, a sama patelnia dobrze rozgrzana, bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu mięso nie przejdzie olejem.

Oczywiście tu należy użyć patelni z powłoką nieprzywierającą. W zależności od tego, jaki stopień wysmażenia ma mieć wołowina, należy smażyć ją od półtorej od ośmiu minut z każdej strony. Pamiętajcie, że mięso po usmażeniu musi chwilę odpocząć. Nie krójcie go od razu po obróbce, gdyż straci wszystkie swoje soki. 

Jak dusić wołowinę, żeby była miękka? 

Duszenie wołowiny należy rozpocząć od pokrojenia mięsa i usmażenia go na odrobinie oleju z każdej strony. Patelnia musi być rozgrzana. Obsmażoną wołowinę można przełożyć do garnka z grubym dnem bądź też smażyć ją bezpośrednio właśnie w garnku. Następnie zalejcie mięso wodą i dodajcie przyprawy – idealnie sprawdzi się tu liść laurowy, majeranek czy ziele angielskie.

Jak dusić wołowinę, żeby była miękka? Przede wszystkim długo. Wiele zależy od samego mięsa, jeśli jednak kawałek był świeży, to należy dusić go na małym ogniu pod przykryciem przez około dwie i pół godziny. Po tym czasie koniecznie sprawdźcie, jak smakuje mięso. Czy jest już miękkie i czy rozpada się w ustach? Jeśli tak – świetnie. Jeśli nie, możecie dusić je jeszcze chwilę.  

Jak piec wołowinę, żeby była miękka? 

Oto jest pytanie! To wcale nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Pamiętajcie o tym, by dobrze zamarynować mięso. Jeśli robicie je w kawałku, możecie je także natrzeć przyprawami, choć marynata z pewnością sprawi, że mięso będzie bardziej kruche. Mięso wołowe należy piec w temperaturze do 180 stopni.

Przyjęte jest, że każdy kilogram mięsa należy piec godzinę do maksymalnie półtorej godziny. To oznacza, że jeśli macie kawałek mięsa o wadze dwóch kilogramów, może piec się nawet trzy godziny. Oczywiście, jeśli pieczenie będzie odbywać się w niższej temperaturze, czas także się wydłuża.  

Wiecie już, jak przygotować perfekcyjną wołowinę. To wcale nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Koniecznie sprawdźcie nasze sposoby podczas następnego obiadu. 

1. Gulasz wołowy

 Gulasz wołowy Zobacz przepis

Gulasz wołowy - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wołowina po burgundzku

 Wołowina po burgundzku Zobacz przepis

Wołowina po burgundzku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Stek wołowy z masełkiem koperkowym

 Stek wołowy z masełkiem koperkowym Zobacz przepis

Stek wołowy z masełkiem koperkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zrazy wołowe w sosie

 Zrazy wołowe w sosie Zobacz przepis

Kruche zrazy wołowe w sosie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Bitki wołowe w sosie grzybowym

 Bitki wołowe w sosie grzybowym Zobacz przepis

Bitki wołowe w sosie grzybowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Grillowany stek wołowy

 Grillowany stek wołowy Zobacz przepis

Jak grillować steka? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Domowy burger z wołowiny

 Domowy burger z wołowiny Zobacz przepis

Domowy burger z wołowiny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Flaczki wołowe

 Flaczki wołowe Zobacz przepis

Jak zrobić flaczki wołowe? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Roladki wołowe

 Roladki wołowe Zobacz przepis

Roladki wołowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Wołowina z gruszką

 Wołowina z gruszką Zobacz przepis

Wołowina z gruszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Kiedy pić wodę? To najlepsza pora dnia »

Orzechówka: Jakie ma właściwości? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 319

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

1
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

0
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

1
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

2