Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie mięso wołowe jest najlepsze?
- Dlaczego wołowina jest twarda?
- Czego nie lubi mięso wołowe?
- Co zrobić, żeby wołowina była miękka?
- Najlepsze przepisy na dania z wołowiną
Co można zrobić, żeby wołowina zawsze wychodziła miękka i rozpadała się w ustach podczas gryzienia? Warto stosować kilka przydatnych trików. Jednak przede wszystkim przyda wam się tu wiedza na temat mięsa samego w sobie, jego kupowania i tego, dlaczego bywa twarde. Czego nie lubi mięso wołowe? Jakie jest najlepsze, a jakiego unikać?
Sprawdź także: Idealne kotlety schabowe – soczyste mięso i chrupiąca panierka. W czym tkwi sekret?
Jakie mięso wołowe jest najlepsze?
To, jakie mięso wołowe jest najlepsze, zależy nie tylko od miejsca jego pochodzenia (z której części ciała krowy się wzięło), ale także od dania, jakie wybraliście. Szyja sprawdzi się świetnie jako element dań z mięsem mielonym, takich jak kotlety czy chili con carne. Z kolei karkówka będzie pyszna w gulaszu, potrawce i na grillu.
Szponder, ze względu na dużą ilość włókien, najczęściej używany jest do wywarów, ewentualnie do potraw mielonych. Jednak ten element jest na tyle specyficzny, że nie każdy decyduje się z nim pracować. Łopatka to idealne mięso na zrazy oraz steki – jest piękna, z niewielką ilością tłuszczu, miękka i jędrna. Mostek, ogon, golenie i łata to kawałki w sam raz na rosół.
A co najlepszego kryje w sobie mięso wołowe? To przede wszystkim rozbratel, antrykot, rostbef i rumsztyk. Jeśli chcecie zrobić kruchy, soczysty stek bądź pieczeń, możecie śmiało korzystać właśnie z tych części. Są stanowczo najlepsze, ale także najdroższe, dlatego spodziewajcie się, że wołowina z tych elementów będzie was kosztowała znacznie więcej, niż na przykład łopatka.
Dlaczego wołowina jest twarda?
Kupiliście już odpowiedni kawałek mięsa i zaczęliście obróbkę termiczną, a jednak po upieczeniu, usmażeniu czy ugotowaniu mięso nadal nie jest kruche. Dlaczego wołowina jest twarda? Na to pytanie istnieje wiele odpowiedzi, a wszystko zależy od tego, w jaki sposób przygotowywaliście mięso.
Jednym z najczęstszych błędów, który rzeczywiście kończy się twardą niczym podeszwa wołowiną, jest gotowanie mięsa zbyt krótko. Wołowina jest bardzo upartym mięsem, które potrzebuje długiej obróbki termicznej. Niezależnie od tego, czy gotujecie ją, pieczecie czy dusicie – konieczny jest czas. Wyjątkiem są steki, które smaży się zaledwie przez kilka minut, by osiągnąć konkretny efekt.
Dużym problemem podczas pieczenia mięsa może być także wybranie nieodpowiedniego kawałka. Jeśli wołowina jest całkowicie pozbawiona tłuszczu, a także bardzo żylasta, mięso będzie naprawdę suche i nawet częste podlewanie sobie z tym nie poradzi. Mięso może być także twarde z powodu swojego wieku. I to jest już niestety problem, z którym można poradzić sobie tylko za pomocą duszenia w płynie, na przykład rosole.
Czy mięso może być twarde od zbyt wczesnego posolenia go? Nie, to mit, który na szczęście staje się coraz mniej popularny. Rzeczywiście sól wciąga wodę, jednak nie sprawia, że mięso robi się łykowate. Soki nadal pozostają w mięsie, co można łatwo zaobserwować podczas smażenia wcześniej posolonego steka. Oczywiście sól najlepiej jest dodawać dopiero pod koniec smażenia czy gotowania.
Czego nie lubi mięso wołowe?
Wołowina jest dość trudna do obróbki, jednak nie jest bardzo wybredna. Czego nie lubi mięso wołowe? Przede wszystkim nie przepada za krojeniem przed obróbką – im szybciej je pokroimy, tym szybciej straci świeżość. Trzymając ją w kawałku, możemy spokojnie odłożyć ją do lodówki w pojemniku - pamiętaj, że tylko suchą! Wołowina nie przepada również za zbyt długim smażeniem. Chociaż lubi dusić się i gotować lub piec przez godziny, smażenie to proces, który powinien trwać jak najkrócej. Dzięki temu wołowina będzie miękka i soczysta.
Jak marynować wołowinę, żeby była miękka?
Z całą pewnością wołowina uwielbia marynaty. Jeśli użyjemy dobrych składników, mięso będzie naprawdę pyszne i kruche, a także nie straci nic ze swoich naturalnych soków. Jak marynować wołowinę, żeby była miękka? Tutaj przydatne będą konkretne składniki: ocet, winny albo balsamiczny, a także alkohol i musztarda. Dobrym elementem marynat do wołowiny jest również sos sojowy.
Marynowanie nie jest jednak procesem tak krótkim, jak w przypadku kurczaka czy wieprzowiny. Wołowina potrzebuje nawet 16 godzin, by rzeczywiście nabrać smaku, a także skruszeć. Nie marynujcie jednak mięsa dłużej niż przez dwie doby. Jeśli nie macie czasu, zamarynujcie wołowinę i odstawcie ją choćby na godzinę do lodówki. To zawsze lepsze niż pozostawienie jej bez niczego.
Jak smażyć wołowinę, żeby była miękka?
Steki to nie tylko pyszne, ale też bardzo popularne danie z wołowiny. Oczywiście zrobienie odpowiedniego steka wymaga wprawy i wybrania dobrego czasu smażenia. Jak smażyć wołowinę, żeby była miękka? Zadbajcie o to, by mięso było w temperaturze pokojowej, a sama patelnia dobrze rozgrzana, bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu mięso nie przejdzie olejem.
Oczywiście tu należy użyć patelni z powłoką nieprzywierającą. W zależności od tego, jaki stopień wysmażenia ma mieć wołowina, należy smażyć ją od półtorej od ośmiu minut z każdej strony. Pamiętajcie, że mięso po usmażeniu musi chwilę odpocząć. Nie krójcie go od razu po obróbce, gdyż straci wszystkie swoje soki.
Jak dusić wołowinę, żeby była miękka?
Duszenie wołowiny należy rozpocząć od pokrojenia mięsa i usmażenia go na odrobinie oleju z każdej strony. Patelnia musi być rozgrzana. Obsmażoną wołowinę można przełożyć do garnka z grubym dnem bądź też smażyć ją bezpośrednio właśnie w garnku. Następnie zalejcie mięso wodą i dodajcie przyprawy – idealnie sprawdzi się tu liść laurowy, majeranek czy ziele angielskie.
Jak dusić wołowinę, żeby była miękka? Przede wszystkim długo. Wiele zależy od samego mięsa, jeśli jednak kawałek był świeży, to należy dusić go na małym ogniu pod przykryciem przez około dwie i pół godziny. Po tym czasie koniecznie sprawdźcie, jak smakuje mięso. Czy jest już miękkie i czy rozpada się w ustach? Jeśli tak – świetnie. Jeśli nie, możecie dusić je jeszcze chwilę.
Jak piec wołowinę, żeby była miękka?
Oto jest pytanie! To wcale nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Pamiętajcie o tym, by dobrze zamarynować mięso. Jeśli robicie je w kawałku, możecie je także natrzeć przyprawami, choć marynata z pewnością sprawi, że mięso będzie bardziej kruche. Mięso wołowe należy piec w temperaturze do 180 stopni.
Przyjęte jest, że każdy kilogram mięsa należy piec godzinę do maksymalnie półtorej godziny. To oznacza, że jeśli macie kawałek mięsa o wadze dwóch kilogramów, może piec się nawet trzy godziny. Oczywiście, jeśli pieczenie będzie odbywać się w niższej temperaturze, czas także się wydłuża.
Wiecie już, jak przygotować perfekcyjną wołowinę. To wcale nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Koniecznie sprawdźcie nasze sposoby podczas następnego obiadu.
1. Gulasz wołowy
Zobacz przepisGulasz wołowy - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Wołowina po burgundzku
Zobacz przepisWołowina po burgundzku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Stek wołowy z masełkiem koperkowym
Zobacz przepisStek wołowy z masełkiem koperkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Zrazy wołowe w sosie
Zobacz przepisKruche zrazy wołowe w sosie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Bitki wołowe w sosie grzybowym
Zobacz przepisBitki wołowe w sosie grzybowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Grillowany stek wołowy
Zobacz przepisJak grillować steka? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Domowy burger z wołowiny
Zobacz przepisDomowy burger z wołowiny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Flaczki wołowe
Zobacz przepisJak zrobić flaczki wołowe? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Kiedy pić wodę? To najlepsza pora dnia »
Orzechówka: Jakie ma właściwości? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »