Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Turcja to kierunek, który cieszy się ogromną popularnością, jeśli chodzi o wakacje. Ceny są umiarkowane, pogoda dopisuje, a podróż samolotem nie trwa długo. Turecka kuchnia jest smaczna i ciekawa. Sprawdź, z jakich potraw słynie Turcja, a jakie przysmaki, warto przywieźć do Polski.

Jakie dania zjeść w Turcji? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Tegoroczne wakacje wielu Polaków spędzi w Turcji. Planując urlop, warto rozeznać się nie tylko w atrakcjach turystycznych, ale i w miejscowej kuchni. Jakie dania, warto zamówić w restauracji? Co warto zabrać ze sobą w ramach kulinarnej pamiątki? Jakimi alkoholami raczą się rodowici mieszkańcy Turcji? Przygotowaliśmy praktyczne wskazówki, którymi warto kierować się w podróży.

Sprawdź także: Najlepsze potrawy na wakacjach. Co jeść we Włoszech, Chorwacji, Grecji i Hiszpanii?

Co warto wiedzieć o Turcji?

Turcja to kraj położony na styku dwóch kontynentów – Europy i Azji Mniejszej. Składają się na niego liczne malownicze wzniesienia, z górą Ararat na czele, jednak jeśli chodzi o wakacje, uwagę turystów przyciąga przede wszystkim atrakcyjne wybrzeże.

Znakiem rozpoznawczym Turcji są piękne, szerokie plaże na Riwierze Tureckiej nad Morzem Śródziemnym w południowo-zachodniej części kraju i Wybrzeże Egejskie, na które składa się obszar od Izmiru po Marmaris. Luksusowe kurorty w tej części Turcji zapewnią rozrywkę nawet najbardziej wybrednym wczasowiczom.

Udane wakacje w Turcji zapewni nam piękna pogoda. Temperatura najczęściej waha się pomiędzy 30 a 35 stopniami Celsjusza, a najcieplejszym miesiącem w roku jest lipiec, choć bardzo wysokie temperatury rozpieszczają plażowiczów aż do września.

Sezon turystyczny w Turcji trwa od kwietnia do listopada, więc osobom, które do Turcji jadą zwiedzać zabytki i chcą ominąć tłumy, poleca się wykupić wycieczkę poza sezonem. Wtedy też po prostu nie wypada nie rozejrzeć się po stolicy kraju – Ankarze. Ukształtowanie terenu sprawia, że Turcja to świetne miejsce na wspinaczkę i trekkingi. Kraj obfituje w ciekawą roślinność, a pejzaże urozmaicają stożki wygasłych wulkanów, liczne rzeki i jeziora pochodzenia tektonicznego.

Co warto zjeść w tureckich restauracjach?

  • Icli kofte – to potrawa, na którą z pewnością warto skusić się na tureckich wakacjach. Niewielkie, smażone kotleciki przygotowuje się z mięsa wołowego, jagnięcego lub wielbłądziego, a także cebuli i kaszy bulgur. Takim farszem wypełnia się wcześniej przygotowane ciasto, tworząc niewielkie, okrągłe pulpeciki, które smaży się w głębokim oleju.
  • Lahmacun posmakuje wszystkim miłośnikiem pizzy, ponieważ jest jej tureckim odpowiednikiem. Delikatne, cienkie ciasto z jagnięcym mięsem mielonym podaje się ze świeżymi warzywami i sokiem z cytryny.
  • Mercimek korbasi – popularna zupa w Turcji, przygotowywana z czerwonej soczewicy, marchewki, papryki i cebuli. Przyprawia się ją pieprzem, ostrą papryką i sokiem z cytryny. W restauracjach podaje się ją o każdej porze dnia.
  • Köfte – turecka alternatywa dla fanów polskich mielonych. Köfte są jednak od nich nieco mniejsze. Można je przyrządzać na różne sposoby, jednak najczęściej są opalane na poziomym ruszcie. Danie podaje się razem z chlebem, ziemniakami, ryżem i sałatką.
  • Ayran jogurt z wodą i solą nic innego jak jogurt zmieszany z wodą i solą, podawany w restauracjach jako dodatek do ostrych, mięsnych dań. Orzeźwia i gasi pragnienie.

Czego nie jeść w Turcji?

Na wakacjach w Turcji, z uwagi na tamtejsze tradycje, nie należy jeść wieprzowiny. W tym kraju można spotkać się również z potrawami, które niekoniecznie wpasują się w kulinarny gust Polaków. Choć oczywiście nikt nie zabrania ich spróbować, dla niektórych może okazać się to dość ryzykowane. Zatem, czego nie jeść w Turcji?

Tavuk göğsü, czyli pudding mleczny z posiekanej piersi kurczaka – to przykład deseru, który z raczej nie zachwyci części wczasowiczów pomimo tego, że jest w tym kraju popularnym przysmakiem. Podobnie jak kelle paça, czyli tamtejsza zupa z móżdżkami. W Turcji można spotkać również ją w wersji z językami - dil çorbası. Nie każdy pokocha również Ciğer kebabı, bo chociaż kebab warto zjeść na wakacjach w Turcji, to podany z wątróbką niekoniecznie musi wszystkim posmakować.

Co przywieźć z Turcji? Te przysmaki warto kupić na targach

Co warto przywieźć z wakacji w Turcji? Oto przykłady produktów spożywczych, które warto zabrać ze sobą do Polski:

  • Baklawa niewiarygodnie słodki deser, który jest znakiem rozpoznawczym Będzie idealny dla osób, które po prostu lubią cukier.
  • Pistacje – są najprawdę przepyszne i bardzo popularne zwłaszcza na południu kraju i to w każdej postaci. Warto kupić je w wersji solo albo postawić na pistacjową chałwę. Na lokalnych tureckich targowiskach wybór jest naprawdę ogromny. Podobno w Gaziantep mieszkańcy używają ich nawet do przyrządzania kawy.
  • Pişmaniye – to rodzaj waty cukrowej z mąki pszennej i cukru, z aromatem wanilii. Najlepiej smakuje podany z gorzką herbatą.
  • Herbata – tureckie herbaty są niepowtarzalne. Za najlepsze uważa się zwłaszcza te z regionu Rize. Kawy w Turcji też są wyjątkowo aromatyczne.
  • Rakı  dla fanów alkoholi. To turecka 40–50 procentowa wódka o anyżowym aromacie, destylowana ze świeżych winogron, rodzynek bądź fig. Często mówi się o niej jako o narodowym napoju Turcji i określa jako "lwie mleko" z uwagi na kolor, jaki przybiera po rozcieńczeniu z zimną wodą.

Wybierz się w kulinarną podróż po Turcji wraz z przepisami naszych użytkowników. 

1. Çılbır - jajka po turecku

 Çılbır - jajka po turecku Zobacz przepis

Çılbır - jajka po turecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Acma- tureckie bułki…

 Acma- tureckie bułki… Zobacz przepis

Acma- tureckie bułki… / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Turecki rosół

 Turecki rosół Zobacz przepis

Turecki rosół/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Lokma tureckie pączki

 Lokma tureckie pączki Zobacz przepis

Lokma tureckie pączki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Gołąbki po turecku

 Gołąbki po turecku Zobacz przepis

Tureckie gołąbki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Turecka pizza

 Turecka pizza Zobacz przepis

Pizza w tureckim stylu/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Turecki chleb

 Turecki chleb Zobacz przepis

Turecki chleb / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Makrela po turecku

 Makrela po turecku Zobacz przepis

Makrela po turecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Cykoria po turecku

 Cykoria po turecku Zobacz przepis

Cykoria po turecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Adana kebab

 Adana kebab Zobacz przepis

Adana kebab / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Baklawa

 Baklawa Zobacz przepis

Baklawa to idealny deser dla fanów słodkości / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Źródła: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Tą zupą zajadał się król Władysław Jagiełło. Zrobiłam ją według przepisu z 1898 roku, jest wspaniała »

Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »

Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Naleśniki na świąteczne krokiety

Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...

Odsłon: 23

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

0
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

5
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5