Ewa_Gotuje

Wigilijne śledzie na 6 sposobów. Takich rodzina jeszcze nie jadła

Na polskim stole wigilijnym nie może zabraknąć śledzi. Te na przestrzeni lat zyskały różnorodne smaki i formy przygotowania. Warto spróbować innowacyjnych sposobów na przyrządzenie tych znanych ryb, tak aby urozmaicić wigilijną ucztę.

Śledzie na wigilijny stół - oryginalne przepisy | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W tym artykule przedstawimy sześć niezwykłych przepisów na wigilijne śledzie, które z pewnością zaskoczą domowników i gości. Pozwól na to, żeby wigilia zyskała zupełnie nowy, jeszcze pyszniejszy, wymiar.

Sprawdź także: Co podać gościom na ciepło? 6 pomysłów na gorące imprezowe dania

Śledzie - wartości odżywcze

Ich specyficzny smak zyskał wielu zwolenników. Trzeba jednak pamiętać, że są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Co cennego mają w sobie śledzie? Wartości odżywcze tego popularnego świątecznego składnika są godne podkreślenia.

Śledzie to wartościowe źródło białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Aż 70 proc. znajdującego się w nich tłuszczu to korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwasy omega-3 (100 g śledzia dostarcza 1,2 - 1,7 g kwasów omega-3). Te wspomagają odporność, chronią serce, regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu. Wzmacniają także kości i poprawiają funkcje wzroku. Dzięki zawartości kwasów omega-3 śledzie wpływają korzystnie na nastrój, zwiększając produkcję serotoniny, przeciwdziałając gorszemu samopoczuciu oraz wspierając pamięć i koncentrację.

Śledzie są bogatym źródłem witaminy A, witaminy D i witaminy E, która działa przeciwmiażdżycowo. Z tego powodu osoby z problemami układu krążenia powinny uwzględnić je w diecie. Ryby te dostarczają także znaczne ilości witaminy B6 (100 g pokrywa 20% dziennej normy) oraz witaminy B12 (jej zawartość w 100 g przekracza dzienne zapotrzebowanie aż czterokrotnie). Są również źródłem żelaza, cynku, miedzi, fosforu i jodu

Mimo tego, że śledzie zaliczane są do tłustych ryb, nie mają wiele kilokalorii - 100 g dostarcza niecałe 160 kcal. Dodatkowo zawarte w nich kwasy omega-3 przyspieszają przemianę materii i wspomagają spalanie tłuszczu. 

Śledzie na wigilijny stół - oryginalne przepisy 

Jakie śledzie najczęściej podajemy na wigilijny stół? Zdecydowanie te w oleju. Zwykle rozpoczynamy nimi wieczerzę, traktując jako przystawkę. Przygotowując ten rodzaj śledzi, pamiętaj, aby na koniec skropić je octem lub sokiem z cytryny - tradycyjnie posiadają bowiem kwaśny posmak.  

Warto jednak pokusić się o realizację bardziej oryginalnych przepisów ze śledziami w roli głównej. Ryby te można przyrządzić na wiele sposobów - mnóstwo osób nie spodziewa się, że mogą smakować tak dobrze w nietuzinkowym wydaniu. Sprawdź i zaskocz domowników oraz gości. 

Śledzie ze śliwkami - przepis 

    Składniki

    • 15 filetów śledziowych (preferowane matiasy), 
    • 5 cebul, 
    • garść śliwek kalifornijskich, 
    • 4 łyżki cukru pudru, 
    • 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 
    • szczypta soli, 
    • łyżeczka cynamonu, 
    • odrobina mielonych goździków, 
    • 50 g orzechów włoskich, 
    • 5 kulek ziela angielskiego, 
    • 3 liście laurowe, 
    • olej roślinny (około 200 ml).

       

      Wykonanie:

      1. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki, cebulę podsmaż na oleju z solą, dodaj cynamon, cukier, koncentrat pomidorowy i goździki, smaż przez 2-3 minuty. 
      2. Śliwki i orzechy zmiel, dodaj do cebuli, dokładnie wymieszaj, pozostaw do ostygnięcia. 
      3. Płaty śledziowe ułóż w misce, dodaj cebulę z dodatkami, wsyp ziele angielskie, liście laurowe, olej, dokładnie wymieszaj. 
      4. Gotową mieszankę ułóż ciasno w słoiku, pozostaw na min. 24 godziny. 
      5. Podaj w formie przystawki. 

      Śledzie z suszonymi śliwkami

       Śledzie z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

      Śledzie z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

      Śledziowa sałatka z fenkułem - przepis 

        Składniki

        • 400 g matiasów, 
        • 300 g kopru włoskiego,
        • 10 pomidorków koktajlowych,
        • oliwa z oliwek, 
        • łyżeczka miodu, 
        • łyżka soku z cytryny, 
        • pęczek koperku, 
        • czerwona cebula, 
        • świeżo mielony pieprz. 

         

        Wykonanie: 

        1. Śledzie opłucz i pokrój na paski, następnie dopraw pieprzem, oliwą (2 łyżki) i odstaw na 30 minut. 
        2. Przygotuj dressing z 3 łyżek oliwy, miodu i soku z cytryny. 
        3. Pomidorki przekrój na połówki, cebulę pokrój w piórka, a koper włoski na cienkie plasterki. Dodaj dressing i wymieszaj z warzywami. 
        4. Dodaj pokrojone śledzie, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 
        5. Posyp sałatkę posiekanym koperkiem. 

        Śledzie w oleju z koprem włoskim

         Śledzie w oleju z koprem włoskim Zobacz przepis

        Śledzie w oleju z koprem włoskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

        Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami - przepis 

          Składniki

          • 400 g filetów śledziowych (najlepiej matiasy), 
          • 10 suszonych pomidorów, 
          • 100 g orzechów włoskich, 
          • cebula, 
          • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
          • 2 łyżki octu balsamicznego, 
          • łyżka miodu, 
          • sól i pieprz do smaku, 
          • posiekany świeży koperek (opcjonalnie do dekoracji). 

           

          Wykonanie: 

          1. Filety śledziowe opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kawałki o żądanej wielkości. 
          2. Suszone pomidory namocz w ciepłej wodzie przez 15 minut, a następnie odcedź i pokrój w paseczki. 
          3. Orzechy włoskie delikatnie upraż na suchej patelni, aż staną się lekko złociste. Następnie posiekaj. 
          4. Cebulę pokrój w cienkie piórka. 
          5. W misce połącz śledzie, suszone pomidory, orzechy włoskie i cebulę. 
          6. W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. 
          7. Polej śledzie dressingiem, delikatnie wymieszaj i pozostaw do schłodzenia przez co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły. 
          8. Przed podaniem posyp sałatkę świeżo posiekanym koperkiem. 

          Śledzie z orzechami i pomidorami suszonymi

           Śledzie z orzechami i pomidorami suszonymi Zobacz przepis

          Śledzie z orzechami i pomidorami suszonymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

          Śledzie w musztardzie - przepis 

          Składniki

          • 400 g filetów śledziowych (matiasy), 
          • 3 łyżki musztardy dijon, 
          • 2 łyżki miodu, 
          • cebula, 
          • 4 łyżki kwaśnej śmietany, 
          • sól i pieprz do smaku,
          • posiekany szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie).

           

          Wykonanie: 

          1. Filety śledziowe opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. 
          2. W misce połącz musztardę dijon z miodem, dokładnie wymieszaj. 
          3. Dodaj kwaśną śmietanę, ponownie mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. 
          4. Dodaj drobno pokrojoną cebulę do sosu musztardowego, wymieszaj. 
          5. Połącz filety śledziowe z sosem, tak aby każdy kawałek został równomiernie pokryty. 
          6. Przykryj miskę i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. 
          7. Przed podaniem posyp szczypiorkiem, co doda świeżości dania. 

          Śledzie po litewsku - przepis

          Składniki

          • 400 g filetów śledziowych (najlepiej matiasy), 
          • 2 ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki, 
          • cebula, 
          • 3 łyżki majonezu, 
          • 2 łyżki ketchupu, 
          • łyżeczka chrzanu, 
          • łyżeczka musztardy, 
          • łyżeczka octu jabłkowego, 
          • łyżeczka cukru, 
          • sól i pieprz do smaku, 
          • posiekany koperek do dekoracji (opcjonalnie).

           

          Wykonanie: 

          1. Filety śledziowe opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kawałki. 
          2. W misce połącz majonez, ketchup, chrzan, musztardę, ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz. Starannie wymieszaj. 
          3. Dodaj pokrojone śledzie, cebulę i ogórki konserwowe do sosu, dokładnie mieszaj, aby każdy składnik był równomiernie pokryty sosem. 
          4. Odstaw miskę do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki się połączyły. 
          5. Przed podaniem posyp śledzie posiekanym koperkiem. 

          Śledzie po litewsku

           Śledzie po litewsku Zobacz przepis

          Śledzie po litewsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

          Śledzik korzenny - przepis 

          Składniki

          • 300 g filetów śledziowych (matiasy), 
          • cebula, 
          • 5 ziaren ziela angielskiego, 
          • 3 ziarna pieprzu, 
          • 2 liście laurowe, 
          • 3 łyżki octu jabłkowego, 
          • 2 łyżki cukru, 
          • łyżeczka mielonego ziela angielskiego, 
          • sól do smaku, 
          • posiekany koperek do dekoracji (opcjonalnie).

           

          Wykonanie: 

          1. Filety śledziowe opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kawałki. 
          2. W garnku zagotuj 1,5 szklanki wody z zielem angielskim, pieprzem, liśćmi laurowymi, octem jabłkowym, cukrem, zielem angielskim i solą. Odstaw na chwilę. 
          3. Włóż filety śledziowe do zalewy. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. 
          4. Przed podaniem wyjmij śledzie z marynaty, udekoruj cebulą i posiekanym koperkiem. 

           

          Śledzie korzenne

           Śledzie korzenne Zobacz przepis

          Śledzie korzenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

          Źródło: Smaker.pl

          Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

          Zobacz także:

          Pięć najgorszych diet zdaniem lekarzy. Schudniesz, ale zepsujesz sobie metabolizm »

          Zagadka na spostrzegawczość z czosnkiem w roli głównej. Znajdź podmienioną główkę »

          Jedna szklanka dziennie obniży poziom cholesterolu. Jedz codziennie przed południem »

          Komentarze

          Ostatnio komentowane przepisy

          Desery Deser z kiwi

          Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...

          Odsłon: 134

          15 min
          5
          Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

          Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

          Odsłon: 47

          30 min
          5
          Dania główne Kluski leniwe

          Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...

          Odsłon: 96

          30 min
          6
          Ciasta Napoleonka bez pieczenia

          Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

          Odsłon: 47110

          30 min
          80

          Polecane artykuły

          Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

          Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

          0
          Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

          Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

          1
          Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

          Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

          0
          Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

          Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

          0