Spis treści:
W teorii przygotowanie ogórków małosolnych nie jest niczym skomplikowanym. Jednak w praktyce może pojawić się wiele pytań, co zrobić, aby ogórki nie były miękkie, jakie dodatki do nich dodać, zalewać zimną, czy ciepłą wodą. W internecie znajdziecie wiele praktycznych porad, które mają sprawić, że domowe przetwory wyjdą pierwszorzędnie. Warto wypróbować patent z kromką chleba. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić ogórki małosolne z chlebem.
Jakie właściwości mają ogórki małosolne?
Ogórki małosolne to doskonały dodatek do codziennej diety. Przede wszystkim składają się z wody, dzięki czemu można jeść je bez obaw, w szczególności na diecie odchudzającej, są produktem niskokalorycznym, w 100 g znajdziesz jedynie 11 kcal. Co ciekawe, obecne są w nich także witamina A, C, E i K, a także wapń, magnez, potas i fosfor. Dodatkowo kiszonki są naturalnymi probiotykami, jedzenie ogórków małosolnych doskonale wpływa na mikroflorę jelitową, korzystnie działają na wzmocnienie odporności. Ponadto zawartość błonnika w ogórkach pozytywnie wpłynie na proces trawienia, zapobiegając zaparciom. Obecna w ogórkach acetylocholina to substancja, która pomaga regulować ciśnienie krwi i oraz stymuluje perystaltykę jelit.
Jak zrobić ogórki małosolne z chlebem?
Okazuje się, że dodanie do ogórków małosolnych kromki chleba przyśpiesza wytwarzanie kwasu, a co za tym idzie ogórki szybciej będą gotowe do zjedzenia. Do przygotowania ogórków małosolnych z chlebem, będziesz potrzebować: dwa kilogramy ogórków gruntowych, półtora litra wody, trzy łyżki soli, półtorej łyżki cukru, kilka gałązek kopru, cztery ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz trzy kromki chleba.
Źródła: opracowanie własne
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »
Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »
Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »