Dania jednogarnkowe

Wiosna to idealny moment, aby zadbać o zdrową dietę. Coraz większa dostępność krajowych warzyw i owoców daje sporo możliwości do stworzenia pysznych i wartościowych posiłków pełnych witamin i minerałów. Warto wówczas sięgnąć między innymi po botwinę. Sprawdź, jakie ma wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne oraz jakie zastosowanie w kuchni ma botwina.

Co daje jedzenie botwiny? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Botwina, inaczej boćwina lub botwinka, to nic innego jak młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Przede wszystkim kojarzy nam się z pyszną zupą, można jednak wyczarować z niej o wiele więcej. Warto wiedzieć również, że botwinka powinna znaleźć się w twojej diecie, jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy. Jakie jeszcze są zalety płynące z jedzenia botwiny, kto powinien ją jeść oraz jakie są przeciwwskazania do jej spożycia. Przedstawimy ci także, co pysznego można z niej wyczarować oraz jakie jest zastosowanie botwiny w kuchni. 

Sprawdź także: Oczyszczają organizm z toksyn, dla serca są jak balsam. Kto powinien jeść szparagi?

Botwina – wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze ma botwina? W botwince znajdziesz między innymi sporą ilość witaminy A, tych z grupy B, C, D oraz K, a także substancji mineralnych, żelaza, magnezu, fluor, mangan i wapnia. Jedzenie młodych liści buraka to także świetny sposób na dostarczenie organizmowi błonnika pokarmowego. Botwina jest lekkostrawna oraz dietetyczna. Dlatego, warto sięgnąć po nią również, kiedy chcesz zgubić zbędne kilogramy, w 100 g znajduje się jedynie ok. 20 kcal. W liściach buraka ćwikłowego znajdziemy również biotynę, która korzystnie wpływa na cerę, pomaga niwelować wypryski oraz stany zapalne. 

Botwina – właściwości prozdrowotne

Dlaczego warto jeść botwinę? Znajdziesz w niej sporo antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także działają przeciwnowotworowo oraz zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się. Duża zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że botwinka świetnie wpływa na pracę układu pokarmowego, wspiera prawidłową pracę jelit, a także pomaga pozbyć się zaparć. Co więcej, błonnik ma również właściwości obniżające wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. 

Botwina wpływa także pozytywnie na układ nerwowy, ma właściwości obniżające stres i napięcie, wzmaga także koncentrację, wykazuje również właściwości ułatwiające zasypianie. Ponadto młode liście buraka ćwikłowego mają właściwości odtruwające, pomagają pozbyć się toksyn z organizmu, a także oddziałują pozytywnie na wątrobę. Jeżeli chcesz zadbać o kondycję skóry, a także mieć zdrowe, lśniące włos oraz mocne paznokcie, koniecznie włącz do jadłospisu botwinę. Pomaga także przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. 

Kto powinien jeść botwinę?

Botwinka będzie dobrym wyborem dla osób, które często odczuwają niepokój i stres. Przypisuje się jej również właściwości przeciwdepresyjne. Dodatkowo poprawia pamięć i koncentrację, dlatego warto dodać ją do obiadu uczniów oraz osób pracujących umysłowo. W botwinie znajduje się kwas foliowy, który w szczególności powinny uzupełniać kobiety w ciąży, ponieważ wpływa on korzystnie na rozwijające się dziecko. Co ciekawe, młode liście buraka mogą być pomocne w łagodzeniu przykrych objawów zgagi. 

Warzywo to wpłynie również korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, reguluje ciśnienie krwi, dlatego polecana jest osobom z nadciśnieniem. Dodatkowo obecność związków takich jak: flawonoidy, błonnik pokarmowy czy betacyjany, pomaga obniżyć cholesterol, a także chroni przed zawałami oraz udarem. 

Botwina – przeciwwskazania

Czy wszyscy mogą jeść botwinę? Niestety nie, chociaż roślina ta wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, w niektórych przypadkach odradza się jej spożywanie. Tyczy się to osób, które chorują na kamicę nerkową, ponieważ w jej składzie znajdziemy dużą zawartość szczawianów. Może być również niewskazana dla osób, które mają problem niedoborem wapnia. Uważać powinni z nią również diabetycy. 

Botwina – zastosowanie w kuchni  

Co zrobić z botwiny? Młode liście buraczków świetnie nadają się do wielu przepisów. Oczywiście możesz wrzucić je do klasycznej zupy jarzynowej, czy zupy zwanej "botwinką". Świetnie sprawdzą się również do letniego chłodnika. Niewiele osób wie, że można jeść je na surowo, na przykład w formie sałatki. Bardzo dobrze będą smakować również w przeróżnych warzywnych potrawkach, możesz także dodać je do risotto lub kaszotto. Jeżeli lubisz domowe zapiekanki lub tarty, również bez problemu możesz przemycić do nich botwinę. Sprawdzi się także jako dodatek do farszu, na przykład do naleśników czy gołąbków. 

Przepis na wiosenną zupę z botwiny

Idealna zupa na wiosenny obiad? Oczywiście ta z dodatkiem botwinki, jej przygotowanie jest niezwykle proste. Będziesz potrzebować: półtora litra bulionu, 450 g botwinki, dwie marchewki, trzy ziemniaki, czerwoną cebulę, pęczek koperku, łyżkę masła, sok z całej cytryny, 150 ml śmietanki 30 proc., sól i pieprz do smaku. 

Zacznij od obrania oraz pokrojenia cebuli. Następnie podsmaż ją na maśle. Botwinkę, ziemniaki i marchewkę również umyj i drobno pokrój, przyspieszy to gotowanie. Do gotującego się bulionu dorzuć podsmażoną cebulę, marchew, ziemniaki i chwilkę podgotuj, aby zmiękły, na koniec dodaj posiekaną botwinkę. Wlej sok z cytryny, a także wsyp sól i pieprz do smaku. Do całości dodaj pokrojony drobno koperek. Gotuj wszystko na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec wlej śmietankę, którą wcześniej warto zahartować,

Sprawdź, w jakich przepisach wykorzystali botwinę nasi użytkownicy. 

1. Kurczak w botwinie

 Kurczak w botwinie Zobacz przepis

Kurczak w botwinie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Burgery z botwinką i chłodnik wiosenny

 Burgery z botwinką i chłodnik wiosenny Zobacz przepis

Burgery z botwinką i chłodnik wiosenny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kiszenie botwiny

 Kiszenie botwiny Zobacz przepis

Kiszenie botwiny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Tarta z botwiną i porem

 Tarta z botwiną i porem Zobacz przepis

Tarta z botwiną i porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Quiche z nowalijkami

 Quiche z nowalijkami Zobacz przepis

Quiche z nowalijkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Botwina ze świeżym ogórkiem

 Botwina ze świeżym ogórkiem Zobacz przepis

Botwina ze świeżym ogórkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Gołąbki w liściach botwiny

 Gołąbki w liściach botwiny Zobacz przepis

Gołąbki w liściach botwiny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Spaghetti z batatów z botwiną i oliwkami

 Spaghetti z batatów z botwiną i oliwkami Zobacz przepis

Spaghetti z batatów z botwiną i oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ruskie pierogi z botwiną i borówką

 Ruskie pierogi z botwiną i borówką Zobacz przepis

Ruskie pierogi z botwiną i borówką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sałatka z botwiną, kaszą gryczaną i dynią

 Sałatka z botwiną, kaszą gryczaną i dynią Zobacz przepis

Sałatka z botwiną, kaszą gryczaną i dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Takiego masła jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku »

Zupa ogórkowa będzie smakować wybornie. Zmień w przepisie jedną rzecz »

Polscy naukowcy dowiedli, że działa antyrakowo. Pij łyżeczkę przed posiłkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1087

30 min
8
15 min
22
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 164

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8