Spis treści:
- Botwina – wartości odżywcze
- Botwina – właściwości prozdrowotne
- Kto powinien jeść botwinę?
- Botwina – przeciwwskazania
- Botwina – zastosowanie w kuchni
Botwina, inaczej boćwina lub botwinka, to nic innego jak młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Przede wszystkim kojarzy nam się z pyszną zupą, można jednak wyczarować z niej o wiele więcej. Warto wiedzieć również, że botwinka powinna znaleźć się w twojej diecie, jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy. Jakie jeszcze są zalety płynące z jedzenia botwiny, kto powinien ją jeść oraz jakie są przeciwwskazania do jej spożycia. Przedstawimy ci także, co pysznego można z niej wyczarować oraz jakie jest zastosowanie botwiny w kuchni.
Sprawdź także: Oczyszczają organizm z toksyn, dla serca są jak balsam. Kto powinien jeść szparagi?
Botwina – wartości odżywcze
Jakie wartości odżywcze ma botwina? W botwince znajdziesz między innymi sporą ilość witaminy A, tych z grupy B, C, D oraz K, a także substancji mineralnych, żelaza, magnezu, fluor, mangan i wapnia. Jedzenie młodych liści buraka to także świetny sposób na dostarczenie organizmowi błonnika pokarmowego. Botwina jest lekkostrawna oraz dietetyczna. Dlatego, warto sięgnąć po nią również, kiedy chcesz zgubić zbędne kilogramy, w 100 g znajduje się jedynie ok. 20 kcal. W liściach buraka ćwikłowego znajdziemy również biotynę, która korzystnie wpływa na cerę, pomaga niwelować wypryski oraz stany zapalne.
Botwina – właściwości prozdrowotne
Dlaczego warto jeść botwinę? Znajdziesz w niej sporo antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także działają przeciwnowotworowo oraz zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się. Duża zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że botwinka świetnie wpływa na pracę układu pokarmowego, wspiera prawidłową pracę jelit, a także pomaga pozbyć się zaparć. Co więcej, błonnik ma również właściwości obniżające wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi.
Botwina wpływa także pozytywnie na układ nerwowy, ma właściwości obniżające stres i napięcie, wzmaga także koncentrację, wykazuje również właściwości ułatwiające zasypianie. Ponadto młode liście buraka ćwikłowego mają właściwości odtruwające, pomagają pozbyć się toksyn z organizmu, a także oddziałują pozytywnie na wątrobę. Jeżeli chcesz zadbać o kondycję skóry, a także mieć zdrowe, lśniące włos oraz mocne paznokcie, koniecznie włącz do jadłospisu botwinę. Pomaga także przywrócić równowagę kwasowo-zasadową.
Kto powinien jeść botwinę?
Botwinka będzie dobrym wyborem dla osób, które często odczuwają niepokój i stres. Przypisuje się jej również właściwości przeciwdepresyjne. Dodatkowo poprawia pamięć i koncentrację, dlatego warto dodać ją do obiadu uczniów oraz osób pracujących umysłowo. W botwinie znajduje się kwas foliowy, który w szczególności powinny uzupełniać kobiety w ciąży, ponieważ wpływa on korzystnie na rozwijające się dziecko. Co ciekawe, młode liście buraka mogą być pomocne w łagodzeniu przykrych objawów zgagi.
Warzywo to wpłynie również korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, reguluje ciśnienie krwi, dlatego polecana jest osobom z nadciśnieniem. Dodatkowo obecność związków takich jak: flawonoidy, błonnik pokarmowy czy betacyjany, pomaga obniżyć cholesterol, a także chroni przed zawałami oraz udarem.
Botwina – przeciwwskazania
Czy wszyscy mogą jeść botwinę? Niestety nie, chociaż roślina ta wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, w niektórych przypadkach odradza się jej spożywanie. Tyczy się to osób, które chorują na kamicę nerkową, ponieważ w jej składzie znajdziemy dużą zawartość szczawianów. Może być również niewskazana dla osób, które mają problem niedoborem wapnia. Uważać powinni z nią również diabetycy.
Botwina – zastosowanie w kuchni
Co zrobić z botwiny? Młode liście buraczków świetnie nadają się do wielu przepisów. Oczywiście możesz wrzucić je do klasycznej zupy jarzynowej, czy zupy zwanej "botwinką". Świetnie sprawdzą się również do letniego chłodnika. Niewiele osób wie, że można jeść je na surowo, na przykład w formie sałatki. Bardzo dobrze będą smakować również w przeróżnych warzywnych potrawkach, możesz także dodać je do risotto lub kaszotto. Jeżeli lubisz domowe zapiekanki lub tarty, również bez problemu możesz przemycić do nich botwinę. Sprawdzi się także jako dodatek do farszu, na przykład do naleśników czy gołąbków.
Przepis na wiosenną zupę z botwiny
Idealna zupa na wiosenny obiad? Oczywiście ta z dodatkiem botwinki, jej przygotowanie jest niezwykle proste. Będziesz potrzebować: półtora litra bulionu, 450 g botwinki, dwie marchewki, trzy ziemniaki, czerwoną cebulę, pęczek koperku, łyżkę masła, sok z całej cytryny, 150 ml śmietanki 30 proc., sól i pieprz do smaku.
Zacznij od obrania oraz pokrojenia cebuli. Następnie podsmaż ją na maśle. Botwinkę, ziemniaki i marchewkę również umyj i drobno pokrój, przyspieszy to gotowanie. Do gotującego się bulionu dorzuć podsmażoną cebulę, marchew, ziemniaki i chwilkę podgotuj, aby zmiękły, na koniec dodaj posiekaną botwinkę. Wlej sok z cytryny, a także wsyp sól i pieprz do smaku. Do całości dodaj pokrojony drobno koperek. Gotuj wszystko na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec wlej śmietankę, którą wcześniej warto zahartować,
Sprawdź, w jakich przepisach wykorzystali botwinę nasi użytkownicy.
2. Burgery z botwinką i chłodnik wiosenny
Zobacz przepisBurgery z botwinką i chłodnik wiosenny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Tarta z botwiną i porem
Zobacz przepisTarta z botwiną i porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Quiche z nowalijkami
Zobacz przepisQuiche z nowalijkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Botwina ze świeżym ogórkiem
Zobacz przepisBotwina ze świeżym ogórkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Gołąbki w liściach botwiny
Zobacz przepisGołąbki w liściach botwiny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Spaghetti z batatów z botwiną i oliwkami
Zobacz przepisSpaghetti z batatów z botwiną i oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Ruskie pierogi z botwiną i borówką
Zobacz przepisRuskie pierogi z botwiną i borówką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Sałatka z botwiną, kaszą gryczaną i dynią
Zobacz przepisSałatka z botwiną, kaszą gryczaną i dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Takiego masła jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku »
Zupa ogórkowa będzie smakować wybornie. Zmień w przepisie jedną rzecz »
Polscy naukowcy dowiedli, że działa antyrakowo. Pij łyżeczkę przed posiłkiem »