Jak gotować bób?

Na przełomie wiosny i lata na naszych stołach zaczyna królować bób. To pyszne warzywo możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednak, aby w pełni ciszyć się jego smakiem, warto wiedzieć, w jaki sposób go przygotować.

Fot. 123RF/Picsel

Ile kosztuje bób? O tej porze roku pół Polski zadaje sobie to pytanie, skrzętnie porównując ceny na straganach i w sklepach spożywczych. Niestety, wiele wskazuje na to, że w tym roku przyjdzie nam zapłacić za niego więcej niż zwykle.

W poprzednich latach, w szczycie sezonu, kilogram bobu mogliśmy kupić za kilka, maksymalnie kilkanaście złotych. Niestety, z powodu suszy oraz problemów wywołanych przez epidemię koronawirusa, ceny bobu poszybowały w górę. Wiele osób przyznaje, iż tak wysokich stawek jeszcze nie widziało. Za kilogram bobu musimy zapłacić obecnie około 40-50 zł. Ceny mogą nieco spaść, ale nic nie wskazuje na to, abyśmy mogli kupić w cenach, do jakich przywykliśmy.

Kto nie może jeść bobu?

Bób, pomimo wielu swoich zalet, nie powinien być spożywany przez wszystkich. W szczególności powinni na niego uważać diabetycy. Ugotowany bób posiada wysoki indeks glikemiczny, który wynosi aż 80.

Warzywo to nie jest wskazane również dla osób cierpiących na problemy z układem pokarmowym, ponieważ powoduje wzdęcia i nadmierną produkcję gazów w jelitach.

Osoby z dną moczanową także powinny ostrożnie sięgać po bób, ze względu na zawartość puryn, które sprzyjają powstawaniu kamieni na nerkach.

Jak gotować bób?

Zazwyczaj bób jadamy w formie najprostszej - gotując go w osolonej wodzie, ze szczyptą cukru, zajadając wprost z miski, łuskając ze skórek. Aby w pełni docenić smak bobu, należy unikać rozgotowania jego ziarenek. Wystarczy około 15 minut, aby zmiękły i nie straciły koloru ani właściwości zdrowotnych.

Należy pamiętać, że bobu nie powinno się jeść na surowo, gdyż w ten sposób możemy nabawić się problemów żołądkowych. Jeśli chcesz uniknąć wzdęć, po spożyciu gotowanego bobu, koniecznie dodaj do garnka czomber, ziarna kopru lub majeranek.

Bób inny niż zwykle

Bób możemy także upiec. Wystarczy, że świeże ziarna wymyjemy, osuszymy, a następnie rozsypiemy na wyścielanej pergaminem blasze i włożymy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Innym sposobem jest usmażenie bobu po prostu na patelni. W obu przypadkach możemy go dowolnie doprawić - ostrą lub słodką papryką, oregano, tymiankiem czy czosnkiem. W ten sposób podamy starą, dobrą przekąskę, ale w zupełnie nowym wydaniu! Bób może też trafić na ruszt - ale w strączkach, uprzednio natartych oliwą z ziołami.

Inne pomysły na bób? Przede wszystkim sałatki - wystarczy dodać do nich ugotowany, wyłuskany bób i gotowe. Ziarna można dodać także do makaronu, w towarzystwie oliwy z oliwek, czosnku, świeżej pietruszki, bazylii i odrobiny pepperoni. Z bobu można też zrobić pesto - doprawiając podobnie, czosnkiem i ziołami, a następnie miksująca n z oliwą. Eleganckie śniadanie z bobu? Proszę bardzo! Wystarczy nam grzanka, kilka liści rukoli, jajo gotowane w koszulce i ziarna gotowanego bobu. A w deszczowe dni humor poprawią nam kopytka z bobu. Wystarczy, że ugotowane ziarna rozgnieciemy i wyrobimy z nich ciasto - łącząc je z mąką pszenną i jajkiem.

Co jeszcze można zrobić z bobu? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Bób po sycylijsku

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Bób z boczkiem i pietruszką

Fot. Oldfork na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Bób z młodymi ziemniakami

Fot. Zmaminegozeszytu na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Zupa z bobu

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Bób z boczkiem i jajkiem

Fot. Mariwanna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kotleciki z bobem

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Rigatoni z bobem

Fot. GojaSM na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Bób zapieczony z oscypkiem

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Risotto z bobem i pomidorami

Fot. Wjosna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Sałatka z bobem

Fot. Rzelkazg na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 125

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 54

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2