Do góry

Newsy

Jak zrobić dobre schabowe?

Polacy uwielbiają kotlety schabowe. Chcąc przygotować je naprawdę dobrze, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Warto je sobie przypomnieć, bo dziś obchodzimy Dzień Kotleta Schabowego.

Fot. 123RF/Picsel
Często mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku lub golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci. Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest również źródłem ważnych dla zdrowia witamin, m.in. A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach.

Witamina A chroni przed tzw. kurzą ślepotą, wzmacnia błony śluzowe i stan skóry, a także poprawia pracę tarczycy.

Witamina D wzmacnia mięśnie, kości i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.

Witamina E wzmacnia naczynia krwionośne i włókna kolagenu w skórze (a tym samym opóźnia procesy starzenia się skóry).

Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi i wzmacnia kości.

Mięso wieprzowe zawiera również witaminy z grupy B (B6, B12), które między innymi wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego.

Oprócz ważnych witamin mięso wieprzowe dostarcza organizmowi wiele cennych minerałów, w tym żelazo, cynk, miedź.

Polub nas na Facebooku!

Jak smażyć kotlety schabowe?

Chcąc przygotować perfekcyjnego schabowego, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad:

  • Jeśli zależy ci na czasie, rozbij kotlety możliwie jak najcieniej. Wówczas nie trzeba będzie ich długo smażyć.
  • Kotlety będą delikatniejsze, jeśli przez noc namoczysz je w mleku.
  • Aby panierka nie odpadała, zacznij od obtoczenia mięsa w mące.
  • Pamiętaj o doprawieniu panierki solą i pieprzem, dla ciekawszego efektu możesz dodać do niej także różne przyprawy i zioła.
  • Aby panierka była bardziej chrupiąca, dodaj do niej pokruszone, naturalne płatki śniadaniowe (te zwykłe, bez dodatków).
  • Aby panierka trzymała się równo, umyj ręce po każdym kotlecie.
  • Opanierowane kotlety smaż jak najszybciej, aby panierka nie zaczęła odpadać.
  • Ogień pod patelnią powinien być średni - nie za mały i nie za duży, bo albo go przypalimy, albo zafundujemy sobie kotleta ociekającego tłuszczem.
  • Najlepszym tłuszczem do smażenia kotletów jest smalec, pamiętaj tylko, aby nie dodawać go zbyt dużo.
  • Unikaj zbyt częstego obracania oraz nakłuwania kotletów widelcem, gdyż wypłyną z nich naturalne soki.

Chcesz przygotować schabowego w ciekawszej niż tradycyjna wersji? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

1. Kotlet schabowy według Magdy Gessler

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Schabowy w piwnym płaszczyku

 Schabowe roladki z serem i pieczarkami

Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Kotlet schabowy sauté

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Schabowy z kapustą

Fot. Kermeet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Pobierz aplikację smaker

5. Tradycyjne schabowe

Fot. Zmaminegozeszytu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Dietetyczne kotlety schabowe

 Dietetyczne kotlety schabowe - pieczone

Fot. Szefowa-Kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

7. Schab z gruszką i serem pleśniowym

 Schab z gruszką i serem pleśniowym

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

8. Schabowy po burgundzku

 Schabowy po burgundzku

Fot. Wiola1100 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

9. Orientalny kotlet schabowy

Orientalny kotlet schabowy

Fot. Orionka  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

10. Kotlety schabowe nadziewane

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozenkamaria 07 listopada 2018 Kotlet do żołądka a Duszę tego nieszczęśnika powierzyć Bogu

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 07 listopada 2018 Zapomnieliście dodać, że PRAWDZIWY kotlet schabowy, oprócz tych oczywistych rad, powinien być z KOSTKĄ. Wtedy ma dopiero smak i dodatkowo "nie kurczy się". Panierka nie będzie odpadać jeśli do "rozbełtanego" jajka doda się mleko.

75 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń