Spis treści:
- Jak panierować kotlety?
- Czym panierować kotlety?
- Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów?
- Jakie są najlepsze panierki? (przepisy)
Mogłoby się wydawać, że panierowanie kotletów to banalnie prosta czynność, z którą poradzi sobie nawet bardzo niedoświadczony kucharz. W końcu obtoczenie mięsa w bułce tartej to żadna filozofia. Jeśli jednak chcesz przygotować mistrzowską panierkę, musisz pamiętać o kilku bardzo ważnych szczegółach. Tylko wtedy nie będzie odklejać się do mięsa i nie zostanie na patelni.
Sprawdź też: Kotlety warzywne, czyli pomysł na sycący, jarski obiad, który nie podnosi cholesterolu
Jak panierować kotlety?
Zanim przystąpisz do panierowania kotletów, pamiętaj, żeby dobrze je rozbić przy pomocy tłuczka. W ten sposób wyrównasz ich powierzchnię, dzięki czemu panierka lepiej przywrze, a mięso równomiernie się usmaży. Niezwykle istotnym jest także dokładne osuszenie kotletów przy pomocy np. papierowego ręcznika. Usunięcie nadmiaru wilgoci sprawi, że panierka nie będzie odpadać w trakcie smażenia. Warto również na tym etapie doprawić mięso, aby jeszcze lepiej podkreślić jego smak.
Przystępując do panierowania, przygotuj sobie trzy osobne naczynia, wypełnione mąką, rozbełtanym jajkiem oraz bułką tartą. Sporo osób nie wykorzystuje mąki, jednak obtoczenie w niej mięsa przed kąpielą w jajkach sprawi, że panierka będzie lepiej przylegać, a po usmażeniu stanie się bardzo chrupiąca. Jeszcze lepsze efekty uzyskasz, stosując mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną w proporcjach 2:1.
Czynność tę możesz powtarzać kilkukrotnie, co spowoduje powstanie warstw. Staraj się używać jednej ręki do obtaczania w suchych produktach, a drugiej do zanurzania mięsa w jajku. W ten sposób unikniesz bałaganu i otoczysz panierką tylko mięso, a nie własne palce.
Postaraj się nie dociskać za bardzo mięsa do bułki, za każdym razem strzepując jej nadmiar. Zadbaj również o to, aby wszystkie części kotletów były dokładnie nią pokryte.
Pamiętaj również, że pośpiech to zły doradca. Przyrządzając obiad dla dużej rodziny, z pewnością będziesz mieć ochotę na przygotowanie części zadań z wyprzedzeniem. Niestety, panierowanie nie jest jednym z nich, gdyż już po kilku minutach bułka tarta może rozmięknąć i zacząć spływać z mięsa. Kotlety należy obtoczyć w panierce tuż przed smażeniem.
Panierka nie musi być nudna
Jeśli chcesz urozmaicić smak kotletów, do panierowania możesz wykorzystać znacznie ciekawsze składniki niż bułka tarta. W tej roli idealnie sprawdzą się otręby, płatki owsiane i kukurydziane, kaszę oraz różnego rodzaju orzechy. Podobny efekt osiągniesz sięgając po pestki i ziarna.
Bardzo dobrym pomysłem będzie dodanie do panierki sporej ilości świeżych ziół lub skórki z cytrusów, dzięki czemu kotlety zyskają piękny kolor oraz niepowtarzalny smak. Miłośnikom kulinarnych eksperymentów z pewnością przypadnie do gustu panierka z dodatkiem sera lub pokruszonych chipsów.
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów?
Najczęstszą przyczyną odchodzenia panierki od kotletów jest brak osuszenia mięsa po rozbiciu go tłuczkiem. Najlepiej zrobić to za pomocą ręcznika papierowego. Dopiero wówczas możesz przejść do panierowania schabowych. Oczywiście pierwszym krokiem będzie obtoczenie ich w bułce, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Aby mieć pewność, że panierka nam nie odpadnie. Do jajecznej masy wsyp szczyptę soli i sody oczyszczonej, a także wlej nieco oleju roślinnego. Ten prosty trik pozwoli ci uzyskać chrupiącą i pyszną panierkę.
Podczas smażenia warto również zwrócić uwagę na odpowiednią temperaturę tłuszczu. Gdy będzie zbyt niska, panierka zacznie wchłaniać go w bardzo dużej ilości, a następnie łatwiej odpadnie od mięsa. Jeśli po położeniu na patelnię, kotlet nie zaczyna skwierczeć, lepiej zdjąć go i odczekać kilka chwil do momentu aż tłuszcz odpowiednio się nagrzeje.
Najlepsze przepisy na panierkę do kotletów
Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich niecodziennymi kotletami, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
2. Nuggetsy / filety w panierce z chipsów
Zobacz przepisNuggetsy / filety w panierce z chipsów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Karczochy w panierce piwnej
Zobacz przepisKarczochy w panierce piwnej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kotlet w cebulkowej panierce
Zobacz przepisKotlet w cebulkowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kotlety schabowe z kością w grzybowej panierce
Zobacz przepisKotlety schabowe z kością w grzybowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Chrupiący kurczak w serowo-ziołowej panierce
Zobacz przepisChrupiący kurczak w serowo-ziołowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Filet z mintaja w panierce z sezamem
Zobacz przepisFilet z mintaja w panierce z sezamem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kotlet mielony w owsianej panierce
Zobacz przepisKotlet mielony w owsianej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kąski kurczaka w bezglutenowej panierce
Zobacz przepisKąski kurczaka w bezglutenowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Ryba w cytrynowej panierce
Zobacz przepisRyba w cytrynowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »
To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »
Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »