Spis treści:
- Co dodać do kotletów warzywnych?
- Z czym jeść kotlety warzywne?
- Jak zrobić kotlety warzywne?
- Jak zrobić kotlety z ryżem lub kaszą?
- Jak zrobić kotlety jajeczne?
Kotlety warzywne to świetny pomysł, nie tylko na piątkowy obiad. Dlaczego? Bo w ich składzie znajduje się wiele cennych jarzyn, które dostarczą organizmowi witamin i wartościowych składników odżywczych. Wielu dietetyków zaleca spożywanie kotletów warzywnych, ze względu na dużą zawartość błonnika, przyspieszającego metabolizm, a więc także proces odchudzania.
Co więcej, ich przygotowanie jest naprawdę proste i zazwyczaj wystarczą ci codzienne produkty spożywcze. Jeśli nigdy nie próbowałeś tego smakołyku lub jesteś ciekawy, jak zrobić kotlety warzywne, koniecznie wypróbuj poniższe przepisy na jarski obiad i podziel się opinią w komentarzu.
Sprawdź także: Jak zrobić dobre schabowe? Soczyste mięso i chrupiąca panierka
Jakich składników użyć do warzywnych kotletów?
Mamy dla ciebie wspaniałą wiadomość – kotlety warzywne przygotujesz z naprawdę wielu produktów spożywczych. Możesz wybrać jeden z nich lub je ze sobą połączyć. Do ich przyrządzenia świetnie nadają się m.in.:
- kalafior,
- brokuł,
- burak,
- cukinia,
- pieczarki,
- ziemniaki,
- bataty,
- cebula,
- papryka,
- soczewica,
- soja,
- fasola,
- kasza jaglana lub gryczana,
- makaron,
- ryż,
- ugotowane jajka.
Jak widzisz, lista ze składnikami już jest ogromna, a to tylko część możliwości. Pamiętaj jednak, że do przygotowania aromatycznych i soczystych kotletów warzywnych będziesz jeszcze potrzebować świeżych lub suszonych ziół i przypraw. To one podkreślą smak dania.
Z czym jeść kotlety warzywne?
Zastanawiasz się, co zaserwować na talerzu obok kotletów warzywnych? Tutaj również masz pole do popisu. Jeśli przyrządzasz pyszne kotlety z kalafiora, podaj je z purée ziemniaczanym i świeżą sałatą. Z kolei do kotletów z fasoli przygotuj ryż i orzeźwiającą salsę z pomidorów. Kotleta z buraków włóż do dużej bułki, aby stworzyć pysznego wegetariańskiego burgera.
Gdy zdecydujesz się na warzywne pulpeciki z kaszy lub makaronu, postaw na prostsze dodatki. Świetnie sprawdzą się małe, karmelizowane marchewki lub ugotowana brukselka. Elegancko też wyglądają kotlety ułożone na liściach sałaty.
Jeśli dotychczasowe propozycje wydały ci się niezbyt sycące i jednak brakuje ci mięsa, zawsze możesz potraktować kotlet warzywny jak dodatek do dania głównego. Kotlety ziemniaczane będą np. wspaniale smakować z sosem gulaszowym.
Kotlety warzywne – jak zrobić?
Dobrze przygotowane kotlety warzywne powinny być soczyste, aromatyczne i pełne smaków. Wypróbuj sprawdzone przepisy naszych użytkowników, a na pewno się nie rozczarujesz! Jak zrobić kotlety warzywne?
1. Kotlety z pieczarek
Zobacz przepisKotlety z pieczarek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wystarczy zaledwie pół godziny i sześć składników, żeby przygotować pyszne kotlety z pieczarek. Są sycące i niskokaloryczne. Warzywa zapewniają organizmowi witaminy z grupy B, witaminę C i D oraz m.in. wapń, kwas foliowy czy fosfor.
2. Kotlety z kalafiora
Zobacz przepisKotlety z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kotlety z kalafiora nie tylko zachęcają swoim wyglądem i zapachem, ale przede wszystkim smakiem. Przetestuj przepis naszej użytkowniczki na te kotlety warzywne. Ich sekretem są przyprawy, dodające wyjątkowego aromatu daniu.
3. Kotlety z cukinii i fety z sosem czosnkowo-ogórkowym
Zobacz przepisKotlety z cukinii i fety z sosem czosnkowo-ogórkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Trzeba przyznać, że kotlety z cukinii to jedna z ulubionych wersji tego dania wielu Polaków. Proste w przygotowaniu, łagodne i uniwersalne w smaku. To przyprawy dodają im wyjątkowego aromatu. Do kotletów z cukinią przygotuj sos czosnkowy - będzie cudownym uzupełnieniem.
4. Kotlety ziemniaczane
Zobacz przepisJak zrobić kotlety ziemniaczane? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kotlety ziemniaczane to tani i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy, że przeciśnięte przez praskę ziemniaki połączysz z podsmażoną cebulką, a potem dodasz też mąkę, jajka i sól z pieprzem. Taką masę uformujesz w spłaszczone kulki, obtoczysz bułką tartą i usmażysz na oleju. Kotlety ziemniaczane możesz przyprawiać na różne sposoby, aby nadać im ciekawego smaku.
5. Kotlety z fasoli
Zobacz przepisKotlety z fasoli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kotlety z fasoli są popularne wśród wegetarian, ponieważ dostarczają dużą dawkę białka. Warto je jeść posypane dużą ilością zieleniny. Wypróbuj przepis naszej użytkowniczki.
Jak zrobić kotlety z ryżem lub kaszą?
Dlaczego warto jeść kaszę, każdy wie. To cenne źródło białka i błonnika. Podobnie ryż, czyli najłatwiej przyswajalne zboże, zawiera witaminy z grupy B oraz korzystnie wpływa na trawienie. Nie musimy chyba przekonywać, że warto je dodać do jarskiego obiadu.
Kotlety z ryżem lub kaszą będą jeszcze bardziej sycące niż klasyczne, warzywne pulpety. Przygotowuje się je podobnie, po prostu dodając kolejne składniki do masy. To ciekawe urozmaicenie dla wszystkich, którzy do tej pory jedli je oddzielnie, podając kotlet warzywny w towarzystwie kaszy czy ryżu. Wypróbuj przepisy naszych użytkowników na kotlety jaśminowe, buraczano-jaglane i gryczane:
1. Kotlety jaśminowe
Zobacz przepisKotlety z ryżem jaśminowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kotlety z buraków i kaszy jaglanej
Zobacz przepisKotlety z buraków i kaszy jaglanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kotlety gryczane
Zobacz przepisJak zrobić kotlety gryczane? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić kotlety jajeczne?
Idealnym dodatkiem do kotletów warzywnych będzie też jajko. W takiej postaci potrawa może stać się pysznym śniadaniem, przekąską lub kolacją. Oczywiście w towarzystwie ziemniaków i sałatki wciąż wystarczy za sycące danie główne.
Kotlety jajeczne z warzywami również przygotujesz na wiele sposobów. Dzisiaj podsuwamy kilka, abyś mógł znaleźć swój ulubiony smak. W serwisie Smaker.pl wyszukasz jednak znacznie więcej sprawdzonych receptur na to pyszne danie.
1. Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem
Zobacz przepisKotlety jajeczne ze szczypiorkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kotlety jajeczno-brokułowe
Zobacz przepisKotlety jajeczne z brokułami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kotlety jajeczne z pieczarkami
Zobacz przepisKotlety jajeczne z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Czosnkowe kotlety jajeczne
Zobacz przepisCzosnkowe kotlety jajeczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak smażyć kotlety warzywne?
Wiesz już, z czego i jak zrobić kotlety warzywne, a teraz podpowiemy ci, jak je usmażyć. Najpopularniejszą metodą jest oczywiście smażenie na patelni. Musisz przygotować taką z wyższymi rantami i wlać do niej sporą ilość oleju. Odczekaj, aż będzie dobrze rozgrzany i dopiero wtedy ułóż obtoczone w bułce tartej kotleciki. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut z każdej ze stron (aż do zarumienienia). Potem wyłóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Mało osób wie jednak, że danie to można też przygotować w inny sposób. Kotlety warzywne pieczone w piekarniku to świetna alternatywa do tych smażonych na patelni. Tutaj również formuje się spłaszczone kule z masy i układa na papierze do pieczenia na blaszce piekarnika. Jak długo piec kotlety warzywne? Wszystko zależy od użytych składników. Zazwyczaj jednak powinny spędzić ok. 30-40 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza. Ważne, aby w połowie czasu przewrócić kotleciki, by równo się zarumieniły.
Mamy nadzieję, że przepisy na kotlety warzywne zainspirują cię do przygotowania pysznego jarskiego obiadu. W takim wydaniu na pewno zachwyci twoich bliskich.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »
To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »
Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »