Do góry

Newsy

Kurki - co z nich ugotować?

W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy.

Fot. 123RF/Picsel

Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. Kurki to pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w lasach liściastych i iglastych, przy sosnach i wysokich trawach, od czerwca do października. Te małe i niepozorne grzyby stanowią fantastyczny dodatek do wielu dań. Co bardzo ważne, znajdziemy w nich również całkiem sporo substancji odżywczych, w  tym wapń, fluor, jod, potas oraz witaminy B1, C, PP i E.

Jak odróżnić kurki od grzybów trujących?

Kurki cenimy za wyjątkowy smak oraz niezwykle apetyczny wygląd. Niestety, dosyć łatwo pomylić je z lisówką pomarańczową, która jest zdecydowanie mniej ciekawym grzybem, gdyż zawarte w niej toksyny mogą spowodować bardzo nieprzyjemne zatrucie żołądkowe, poważne uszkodzenie wątroby, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć.

Jak je odróżnić? Zazwyczaj lisówka pomarańczowa ma znacznie bardziej intensywny i ciemniejszy kolor niż kurki. Ponadto, blaszki tego niejadalnego grzyba są węższe i gęstsze, a trzonek, w przeciwieństwie do kurki, jest cienki i dosyć długi.

Jak wykorzystać kurki?

Kurki to bardzo wdzięczny temat kuchennych eksperymentów. Możecie przygotować z nich sosy, zupy lub przetwory na zimę. Będą również fantastycznym dodatkiem do wielu dań. Jeśli nie wiecie, w jaki sposób przygotować pyszną potrawę z kurkami, koniecznie skorzystajcie ze sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

1. Kremowe risotto z dynią i kurkami

Kremowe risotto z dynią i kurkami

Fot. Oldfork na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Kurki marynowane

Kurki marynowane

Fot. Kramsmakowitości na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Kurki w sosie śmietanowym

Kurki w sosie śmietanowym

Fot. Obserwator na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zmysłowe smaki: Jak oczyścić kurki? na INTERIA.TV.

 

4. Jajecznica z kurkami

jajecznica z kurkami

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Jajka faszerowane kurkami

Jajka faszerowane kurkami

Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami na INTERIA.TV.

 

6. Makaron z kurkami

Makaron z kurkami

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Chrupiące kopytka z kurkami

Chrupiące kopytka z kurkami

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Śląska zupa z kurkami

Śląska zupa z kurkami

Fot. Hajduczeknaturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym

Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń