10 przepisów na pizzę, które każdy powinien znać

Pizza jest jednym z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej. Jada się ją w niemal każdym miejscu na świecie, a jej popularność w ogóle nie słabnie.

10 przepisów na pizzę| Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Popularność pizzy jest zaskakująca. Chlebowy placek - początkowo przysmak biedaków - dotarł do każdego zakątku świata. W Polsce pojawił się za czasów Zygmunta Starego i jego włoskiej żony królowej Bony. Podczas ich uczty weselnej pizzę podano jako główne danie.

W 1895 roku za sprawą emigrantów z Włoch pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych. Jedną z pierwszych pizzerii w tym kraju założył w Nowym Jorku Gennaro Lombardi. To za jego sprawą pizza stała się jedną z najbardziej popularnych potraw w Ameryce. Co roku w USA zjadane są ponad trzy miliardy pizz.

Jak zrobić dobrą pizzę?

Każda pizzeria bazuje na sprawdzonym przepisie, który nierzadko stanowi tajemnicę lokalu. Jednak to nie receptura jest najważniejsza, ponieważ cały sekret tkwi w odpowiednim przyrządzeniu ciasta oraz jakości składników.

Ciasto na pizzę jest ciastem drożdżowym, ale wyrabianym ze specjalnej mąki. Chociaż dopuszczalne jest użycie klasycznej mąki pszennej, znacznie lepszym rozwiązaniem jest wybór mąki typu 00. Dzięki niej można uzyskać miękkie w środku i chrupiące na wierzchu ciasto, które nie nasiąka sosem pomidorowym.

Ważny jest także odpowiedni ser. Chociaż upodobaliśmy sobie sery mocno ciągnące się, oryginalna włoska pizza bazuje na mozzarelli. Warto zatem zadbać o to, by do domowej pizzy użyć wysokiej jakości sera - najlepiej pochodzącego prosto z Włoch.

Niebagatelną rolę odgrywa także sos pomidorowy. Przyrządzany z passaty pomidorowej, doprawiony czosnkiem oraz suszonym oregano, jest delikatny i odrobinę słodki. Sprawia, że spód pizzy nie jest suchy.

 

Na grubym czy na cienkim cieście?

Klasyczna, włoska pizza to cienki, a jednocześni puszysty placek, który bez trudu utrzyma ciężar dodatków. Zdecydowanie nie ma nic wspólnego z kilkucentymetrowym ciastem, przypominającym bardziej bułki lub drożdżowe zapiekanki. Jeśli ciasto na pizzę będzie zbyt grube, zatracicie to, co najważniejsze - bogaty smak produktów, znajdujących się na wierzchu potrawy. W tym przypadku warto unikać każdej skrajności, także ciasta zbyt cienko rozwałkowanego, które będzie przypominać tekturkę i złamie się zanim zdążymy podnieść kawałek.

Oczywiście, od każdej zasady zdarzają się odstępstwa. Mamy tu na myśli tzw. pizzę chicagowską, która słynie z bardzo grubego ciasta. Jednak zdaniem Włochów (i nie tylko) jest to profanacja klasycznego dania.

Co z dodatkami?

Z pewnością nieraz widzieliście w restauracyjnym menu pizzę, która zawiera minimum 6 dodatków warzywnych, 4 rodzaje mięsa i dodatkowo potężną mieszankę kilku serów. Taka zapiekana sałatka z ciastem z pewnością może nosić wiele nazw, jednak nie powinniśmy jej nazywać pizzą. W tym daniu chodzi przede wszystkim o umiar i umiejętne wyeksponowanie smaku kilku prostych składników. Co więcej, przeładowane dodatkami ciasto może upiec się nierównomiernie i być zbyt wilgotne.

Warto również pamiętać, że upieczonej pizzy nie powinno polewać się keczupem ani innymi sosami. Na widok Polaków polewających pizzę dodatkową porcją sosu pomidorowego, Włosi łapią się za głowę.

1. Ciasto na pizzę

 Ciasto na pizzę Zobacz przepis

Ciasto na pizzę /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pizza wiejska

 Pizza wiejska Zobacz przepis

Pizza wiejska /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pizza góralska

 Pizza góralska Zobacz przepis

Pizza góralska /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pizza z bakłażanem

 Pizza z bakłażanem Zobacz przepis

Pizza z bakłażanem /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pizza z salami

 Pizza z salami Zobacz przepis

Pizza z salami /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pizza serowa

 Pizza serowa Zobacz przepis

Pizza serowa /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ciasto na pizzę bez wyrastania

 Ciasto na pizzę bez wyrastania Zobacz przepis

Ciasto na pizzę bez wyrastania /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pizza hawajska

 Pizza hawajska Zobacz przepis

Pizza hawajska /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Chicago pizza

 Chicago pizza Zobacz przepis

Chicago pizza /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pizza kebab

 Pizza kebab Zobacz przepis

Pizza kebab /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Zobacz także:

Placki z gotowanych ziemniaków: Idealne na słono, jak i na słodko »

Błędy podczas przygotowania owsianki. Czego lepiej unikać? »

Kawa z koglem-moglem to kulinarny hit roku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 3778

60 min
42
Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 57

60 min
1
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3
Informacje BIO Gotowanie

Karolina Kowalewska-Walas zaprasza do swojej kuchni, w której przygotuje propozycję zbilansowanego i zdrowego posiłku dla całej rodziny. Mowa o ows...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wiosenna zupa cytrynowa, ryba z sosem maślanym, biszkopt

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz w kolejnym odcinku autorskiego programu "Ewa gotuje", zaprezentuje widzom pomysł na znakomity, dwudaniowy obiad oraz...

0