Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić kiszonki wzmacniające odporność?
- Jak przygotować wegański sos?
- Jakie danie zrobić z superfoods?
- Comfort food, czyli jak zrobić nowoczesne gołąbki?
Wybraliśmy pięć przepisów, które wpisują się w obecnie panujące trendy kulinarne. Te opierają się z kolei na roślinnej kuchni, poprawiającej nasze samopoczucie i zdrowie. Co znajdziesz poniżej? Dużo warzyw, różnorodnych smaków i wartościowych składników.
Domowe mleko roślinne
Jednym z najbardziej popularnych trendów kulinarnych 2022 roku jest stosowanie roślinnych zamienników mleka. Coraz więcej Polaków boryka się z nietolerancjami lub alergiami pokarmowymi. Jedną z nich może być uczulenie na laktozę, będącą składnikiem mleka krowiego. Wtedy właśnie należy sięgnąć po mleko owsiane, kokosowe, migdałowe albo sojowe. W smaku są po prostu przepyszne, dlatego równie chętnie kupują je zupełnie zdrowe osoby.
Jak zrobić domowe mleko kokosowe?/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kiszonki wzmacniające odporność
W 2021 roku bardzo dużą popularność zyskały kiszonki i wszelkie domowe przetwory zamknięte w słoikach. Zaobserwowaliśmy to również u naszych Użytkowników, którzy chętniej dodawali przepisy na ulubione dżemy, nalewki, kiszone warzywa. W 2022 roku modne będzie dbanie o swoje zdrowie i wzmacnianie odporności. Dlatego właśnie podsuwamy recepturę na klasyczną, prostą w przygotowaniu, pyszną i bogatą w cenne witaminy kiszonkę z kapusty.
Jak zrobić kiszoną kapustę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Jak zrobić wegański sos?
Pisaliśmy już nieraz o wegańskim strogonowie, burgerze czy łazankach. Trend na roślinną kuchnię zauważamy szczególnie wśród młodszego pokolenia. Wychodząc naprzeciw potrzebom naszych użytkowników, podpowiadamy, jak przygotować pyszny wegański sos. Najpopularniejsze są dipy na bazie śmietany czy majonezu, a weganie ich nie jedzą. W jaki sposób więc przygotować dla nich sos? Sprawdźcie poniższy przepis:
Jak zrobić wegański sos? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Danie z superfoods
Jeśli nigdy nie słyszałeś określenia superfoods, to czas to zmienić. To naturalne produkty spożywcze, które zawierają w sobie wiele cennych witamin i mikroelementów. Są to m.in. jagody, borówki amerykańskie, truskawki, siemię lniane, jarmuż, szpinak, guarana, kurkuma, nasiona dyni i chia czy komosa ryżowa. Możesz je wykorzystać do niemal wszystkich dań - do porannej owsianki wsyp nasiona, na obiad podaj komosę ze szpinakiem, a na obiadokolację? Podpowiadamy poniżej!
Naleśniki z jarmużem, mięsem i pieczarkami
Naleśniki z jarmużem - jak zrobić?/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu
Jednym z trendów kulinarnych 2021 i 2022 roku jest comfort food, czyli jedzenie, które sprawia nam przyjemność. Wielu Polaków sięga więc po ulubione potrawy, którymi zajadali się w dzieciństwie lub ukochane dania serwowane przez mamę czy babcię, których już dawno nie mieli okazji kosztować.
Co ciekawe, wielu z nas, odchodzi od klasycznych przepisów i dostosowuje je do swoich smaków. Dzięki temu powstają nowoczesne wersje staropolskiej kuchni - dietetyczne, roślinne czy bardziej wyraziste. To niezwykle ciekawe zjawisko, a przede wszystkim przepyszne!
Azjatyckie wegetariańskie gołąbki
Jak zrobić wegetariańskie gołąbki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Triki na serniki - co zrobić, by wyszedł idealny? »
Dlaczego warto jeść ziemniaki? Czego o nich nie wiemy i co z nich zrobić? »