Bakłażan na 10 sposobów

Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które ma piękny kolor, wyjątkowy smak,a do tego jest bardzo zdrowe. Jeśli do tej pory bakłażany nie gościł zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić.

Fot. 123RF/Picsel

Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca.

Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami.

Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja witaminę C oraz skuteczniej walczy z alergiami, grzybami i wirusami. Nie powinien dziwić również fakt, iż na terenach z których pochodzi, bakłażan jest uważany za sekret wiecznej młodości i piękna. Zawarte w nim przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się komórek ciała, a także wzmacniają naszą skórę, włosy i paznokcie.

Bogactwo przeciwutleniaczy

Bakłażany są bogate w antocyjany, czyli barwnikom roślinnym, którym warzywa te zawdzięczają swój wyjątkowy kolor. Związki te należą do flawonoidów, chroniących nasz organizm przez działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie nowotworów. Ponadto, substancje te pomagają przyswajać witaminę C, działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo i przeciwwrzodowo.

Antocyjany zawarte w bakłażanie, a w szczególności w obrębie jego skórki, są silnymi przeciwutleniaczami, które zapobiegają starzeniu, pomagają w syntezie kolagenu oraz korzystnie wpływają na stan włosów i paznokci.

Bakłażany dla odchudzających się

Bakłażan, podobnie jak wiele innych warzyw, jest niskokaloryczny. W jego składzie, poza wodą, znajdziemy również wapń, magnez, błonnik i potas, co sprawia, że jest to idealne warzywo dla osób odchudzających się oraz tych, które intensywnie ćwiczą.

Bakłażan jest bogaty w pektyny, które pomagają w skutecznej walczyć ze zbędnymi kilogramami, poprzez spowolnienie wchłaniania glukozy i potęgowanie uczucia sytości. Pomaga również zmniejszyć wchłanianie cholesterolu oraz metali ciężkich.

Kto nie powinien jeść bakłażanów?

Pomimo swoich wielu zalet, bakłażan jest warzywem ciężkostrawnym powodującym wzdęcia i gazy, dlatego nie powinny go spożywać osoby z problemami trawiennymi. Surowy bakłażan zawiera w sobie solaninę (więcej na ten temat piszemy tutaj), która może zaszkodzić, dlatego też nie powinno się go spożywać na surowo. Z powodzeniem można za to go dusić, gotować, smażyć, piec albo grillować.

Włączenie bakłażanów do diety może przynieść nam właściwie same korzyści. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy stworzyli wiele dań z wykorzystaniem tego warzywa. Oto ich najciekawsze propozycje.

 

1. Baba ganusz

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2.  Caponata

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Makaron alla norma

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Musaka

Fot. Agniesia76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Ratatouille

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Zapiekany bakłażan

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ajvar z domowej piwniczki

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pizza z bakłażanem

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Zapiekane roladki z bakłażana

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Bakłażan z sałatką makaronową

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2