Do góry

Newsy

Błędy, które popełniamy przy gotowaniu ziemniaków

2. W czasie pieczenia w całości

Fot. 123RF/Picsel

Perfekcyjne pieczone ziemniaki to delikatnie chrupiąca skórka oraz puszyste wnętrze. Ten efekt najłatwiej osiągnąć przy wykorzystaniu ziemniaków z odmiany Russet.

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie ziemniaków w piekarniku nie pozostawia miejsca na błędy, jednak także w tym wypadku łatwo o kulinarną wpadkę.

Co najważniejsze, nigdy nie powinniśmy zapominać o nakłuciu ziemniaków widelcem w kilku miejscach. Ułatwi to dystrybucję ciepła i sprawi, że równomiernie się upieką. Jeśli przygotowujecie duże ziemniaki, koniecznie zawińcie je w folię do pieczenia, gdyż tylko w ten sposób unikniecie spalenia skórki. W tym wypadku kluczowe znaczenie ma temperatura - nie może być zbyt wysoka, gdyż w ten sposób otrzymacie ziemniaki spalone z zewnątrz, a surowe w środku. Około 200 stopni Celsjusza będzie wystarczające.


Jak przygotować pieczone ziemniaki? Kliknij i sprawdź przepisy!

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń