Do góry

Newsy

Co daje regularne jedzenie czosnku?

Czosnek nie należy do ulubionych warzyw najmłodszych, ale także wielu dorosłych. Ma bardzo ostry, specyficzny smak i oczywiście przez długi czas nie pozwala o sobie zapomnieć. Oddech po czosnku to koszmar zakochanych. O tym warzywie powiedzieć można wiele, jednak przede wszystkim to, że jest ono niezwykle zdrowe. I jedzenie go, pomimo późniejszych konsekwencji, to po prostu mądra rzecz.

Fot. 123RF/Picsel

Okres jesienno-zimowy jest najlepszym czasem na to, by zajadać czosnek w każdej postaci. A można jeść go na wiele sposobów - w daniach, jak i na surowo. Możemy także marynować czosnek czy robić z niego syrop (który jest równie smaczny, co syrop z cebuli). Jakkolwiek chcecie, wkomponujcie czosnek do swojej diety. Bo warto.

Reklama

Czosnek - właściwości tego warzywa

O czosnku już od dawna mówiono, że jest to naturalny antybiotyk. I wiele w tym prawdy. Czosnek zaliczany jest do grona superfood - produktów spożywczych, które charakteryzują się doskonałymi właściwościami prozdrowotnymi. Wszystko to warzywo zawdzięcza przede wszystkim allicynie, czyli siarkoorganicznemu związkowi chemicznemu, w którym znajdują się flawonoidy, aminokwasy i całkiem sporo witamin oraz minerałów. Czosnek jest bogaty w witaminę A, B1 i B2, witaminę C i PP, a także magnez, wapń, chrom, kobalt i nikiel. To sprawia, że kilka ząbków czosnku zjadanych każdego dnia może zadziałać na organizm zaatakowany bakteriami chorobotwórczymi właśnie jak łagodny antybiotyk. Allicyna umożliwia zwalczanie bakterii gram-dodatnich i gram-ujemnych. Poza tym działa także antyseptycznie. Warto również podkreślić, że czosnek skupia się na eliminowaniu jedynie bakterii szkodliwych dla organizmu, gdy środki farmakologiczne pozbywają się także tych dobrych dla nas drobnoustrojów. Dlatego przy terapii antybiotykowej konieczne jest stosowanie probiotyków. Czosnek tego nie wymaga. Czym jeszcze może zadziwić nas czosnek? Właściwości tego warzywa powinny zaciekawić osoby z cukrzycą typu 2. Może ono zmniejszyć poziom cukru we krwi oraz spowolnić rozkład insuliny. W diecie dla diabetyków czosnek powinien zatem odgrywać ważną rolę. Poza tym działa żółciopędnie i rozkurczowo, co wspomaga pracę układu pokarmowego. Po przejedzeniu może uchronić przed pojawieniem się wzdęć, a nawet zgagi - pomimo swojego ostrego smaku. Wskazuje się też, że ajoen - związek powstający w wyniku rozpadu allicyny - charakteryzuje się działaniem przeciwnowotworowym.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Jak jeść czosnek?

Jak jeść czosnek? Tak, jak lubicie! Przede wszystkim w potrawach, gdyż tak jest łatwiejszy do przyswojenia. Nie każdy może, ot tak, zjeść kilka ząbków czosnku na raz. Istotną kwestią jest jednak nie tyle sposób jedzenia, a raczej przygotowania czosnku. W momencie, w którym ząbek zostaje zmiażdżony lub posiekany, dzieje się magia. To wtedy allina i allinaza zawarte w czosnku łączą się, by stworzyć allicynę, której właściwości opisaliśmy powyżej. Dlatego właśnie przed smażeniem, gotowaniem czy duszeniem konieczne jest, chociażby zmiażdżenie ząbków czosnku. To jednak nie wszystko. Nawet posiekany ząbek czosnku może okazać się wyłącznie smaczną przyprawą, jeśli potraktujemy go nieodpowiednio. Wskazuje się, że o właściwościach przeciwnowotworowych możemy zapomnieć już po minucie smażenia czosnku, gdy nie przygotujemy go w prawidłowy sposób. Prawidłowy, czyli jaki? Czosnek, a właściwie reakcja chemiczna zachodząca pomiędzy alliną i allinazą potrzebuje czasu. Dokładnie 10 minut - tak, z zegarkiem w ręku. Dokładnie rozdrobniony czosnek, któremu damy 10 minut, nawet po obróbce termicznej będzie nadal działać jak antybiotyk. A po godzinie smażenia czy pieczenia jako środek przeciwgrzybiczy. Magia? Nie - nauka!

 

Sprawdź: 10 szokujących faktów o czosnku

Który czosnek jest najzdrowszy?

Wybierając się do sklepu, nierzadko zauważamy duży wybór czosnku, który przywędrował do nas z różnych krajów. Dominują tu oczywiście Chiny, ale także Hiszpania. Niestety czosnek czosnkowi nierówny. Odmiana chińska charakteryzuje się pięknym wyglądem, bardzo regularnymi wielkościami i białym kolorem. Pomimo tych walorów smak chińskiego czosnku jest mniej intensywny - odrobinę słodkawy. Jest to spowodowane mniejszą ilością związków siarki, które przecież wpływają na pozytywne właściwości czosnku. Chińskiemu warzywu lepiej zatem powiedzieć wyraźne „nie". Odmiana hiszpańska jest trochę lepsza - także charakteryzuje się białym kolorem i mniejszą ilością związków siarki, jednak posiada ich więcej, niż odmiana chińska. Który czosnek jest najzdrowszy? Oczywiście, że polski. Polska odmiana czosnku jest nie do przegapienia na półkach sklepowych. Posiada lekko różową bądź fioletową barwę, jest mniejsza i mniej regularna od zagranicznych odmian. Jednak to właśnie ona posiada wyczuwalny mocny smak i aromat, za które odpowiadają związki siarki. Polski czosnek jest niestety droższy od zagranicznych odmian, jednak z pewnością warto wybrać właśnie jego, jeśli zależy nam na prozdrowotnych właściwościach.

Czosnek marynowany - jak go przygotować?

Jeśli kupiliście już zapas polskiego czosnku i nie za bardzo wiecie, co z nim zrobić, podpowiadamy. Koniecznie zróbcie czosnek marynowany! Możecie używać go jako przyprawę do potraw, ale także jako dodatek do sałatek czy nawet przekąskę. Przygotowanie go jest bardzo proste. Umożliwi wam także bezpieczne przechowywanie czosnku zimą, gdy kupno polskiej odmiany jest trudniejsze. Do marynowanego czosnku potrzebujecie nie tylko warzyw, ale także przypraw i zalewy. Przygotujecie ją z pół litra wody, 150 mililitrów octu oraz łyżeczki gorczycy, cukru i soli. To zalewa, która wystarczy wam na około pół kilograma czosnku. Główki musicie dokładnie rozdzielić na ząbki, a następnie obrać je ze skórek. Nigdy nie marynujemy czosnku w skórkach, gdyż te z czasem i tak odpadną. Jeśli chcecie, by czosnek był łatwiejszy do obrania, możecie zalać go zimną wodą. Teraz czas na marynatę. Dodajcie wszystkie składniki do rondelka i gotujcie przez około dwie minuty od momentu wrzenia. Następnie dorzućcie do garnka cały obrany czosnek i trzymajcie go tam do momentu, aż całość znów się zagotuje. Gotujcie go przez dwie minuty. Teraz całość musicie przelać do czystych, wyparzonych słoiczków.

 

Sprawdź: Czosnek kiszony - jak go zrobić?

Syrop z czosnku na przeziębienie

Syrop z czosnku to doskonałe lekarstwo na przeziębienie. Jest aromatyczny, wyrazisty i - cóż - niezbyt smaczny. Lekarstwa nie mają jednak smakować, mają pomagać w chorobie. Aby zrobić syrop, potrzebujecie dwóch główek czosnku, trzech cytryn, kilku łyżek miodu (w zależności od preferencji) i 250 mililitrów wody. Obierzcie czosnek i przeciśnijcie go przez praskę do miski. Odczekajcie dziesięć minut, by allicyna zdążyła się wytworzyć. Następnie dodajcie sok z cytryn oraz miód - około pięciu łyżek. Dolewajcie wodę i mieszajcie, by całość ładnie się ze sobą połączyła. Teraz wystarczy tylko przelać syrop do butelki i dać mu dzień na odpoczynek. Możecie pić go podczas przeziębień i profilaktycznie.

Czosnek pomimo swojego smaku i zapachu to jedno z tych warzyw, które koniecznie warto dodać do swojego menu. Zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Zainspiruj się kilkoma przepisami ze Smaker.pl:

1. Ziołowy czosnek

Ziołowy czosnek

Fot. Aga-30 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Czosnek z ziołami

 

2. Czosnek w zalewie z oliwy z oliwek

Czosnek w zalewie z oliwy z oliwek

Fot. Alkakucharka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Czosnek w zalewie

 

3. Masło czosnkowe

Masło czosnkowe

Fot. BEATA1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Masło czosnkowe

 

4. Sos czosnkowy

Sos czosnkowy

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Sos czosnkowy

 

5. Bagietki z masłem czosnkowym

Bagietki z masłem czosnkowym

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Bagietki czosnkowe

 

6. Pampuszki z czosnkiem

Pampuszki z czosnkiem

Fot. Karakum na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pampuszki z czosnkiem

 

7. Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

Fot. Miciunia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zupa czosnkowa

 

8. Syrop z czosnku

Syrop z czosnku

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Syrop z czosnku

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń