Czas na botwinkę!

To właśnie teraz botwina smakuje najlepiej. Warto więc poszukać jej w warzywniaku, aby móc rozkoszować się pysznymi, sezonowymi potrawami

Fot. 123RF/Picsel

Co zyskujemy jedząc botwinkę? Przede wszystkim doskonały środek, wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie doskonale wiedziały o tym, że buraki pomogą osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, stanowią doskonały środek krwiotwórczy.

Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom złego cholesterolu oraz ciśnienia krwi, a tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, w tym udaru mózgu oraz zawału serca. Co więcej, warzywo to może również zapobiegać niebezpiecznemu zwapnieniu naczyń krwionośnych.

Warzywa te powinny uwzględnić w swej diecie także kobiety w ciąży. Buraki dostarczą do naszego organizmu porcję cennego kwasu foliowego - niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. Generalnie, wszystkie panie powinny zadbać o to, aby w ich jadłospisie jak najczęściej pojawiały się buraki. Zawarte w nich substancje są szczególnie cenne dla kobiet w okresie menopauzy, gdyż warzywa te pomagają zmniejszyć uciążliwe dolegliwości z nią związane.

Wielu naukowców interesują również antynowotworowe właściwości buraków. Okazuje się, iż w tych warzywach znajdziemy cenną betaninę - silny przeciwutleniacz, usuwający z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki. Lekarze zauważyli, że osoby wypijające w ciągu dnia około dwóch szklanek soku z buraków lepiej znoszą chemioterapię oraz szybciej wracają do zdrowia.

 

1. Botwinka

Fot. GlobusKulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Ruskie pierogi z botwiną i borówką

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Podsmażana botwina

Fot. Fafiatko Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Tarta z botwinką i szpinakiem

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Botwinka na zimę

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Botwinka fermentowana w kefirze

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Pyszna sałatka z botwinki

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Kotlety mielone z botwinką

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Tarta z botwinką

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 131

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 72

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2