Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić:
- sos tatarski,
- sos czosnkowy,
- pesto,
- sos BBQ (barbecue),
- domowy ajvar,
- sos mango-chili,
- konfiturę z czerwonej cebuli,
- sosy z przepisów naszych użytkowników.
Domowe sosy do kanapek do doskonały sposób na podkręcenie klasycznej przekąski. Gdy o niej myślisz, do głowy przychodzi ci tylko połączenie plasterka sera i szynki, kawałka pomidora i rzodkiewki lub ogórka kiszonego? W takim razie koniecznie spróbuj przygotować jeden z naszych dressingów, a twoje kanapki już nigdy nie będą nudne! Jakie sosy do kanapek wybrać? Postaw na swoje ulubione smaki!
Wzbogacając imprezowe przekąski własnoręcznie przyrządzonym sosem, z pewnością zaskoczysz swoich gości. Domowe dressingi sprawdzą się również w tostowej wersji smakołyku - smaczny sos i ciągnący się ser to coś, czym nie pogardzi nawet najbardziej wybredny krytyk kulinarny.
Sprawdź także: Kanapki na 20 sposobów
Sosy do kanapek: przepisy, których warto spróbować!
Na jakie sosy do kanapek warto postawić, serwując ten słynny przysmak? Wybieraj takie zestawienia składników, które najbardziej trafiają w twoje gusta. Możliwości jest naprawdę mnóstwo - począwszy od sosów na bazie czosnku po słodko-kwaśne, a nawet owocowe. Jak stworzyć najpopularniejsze sosy do kanapek? Przepisy na najsmaczniejsze z nich znajdziesz poniżej.
Tatarski
Sos tatarski to jeden z najpopularniejszych sosów, po który sięgają entuzjaści ogórków kiszonych. Jak przygotować go w zaciszu własnej kuchni? Do tego zadania będziesz potrzebować kilku podstawowych składników.
W skład sosu tatarskiego wchodzą marynowane grzybki lub kapary, drobno posiekana czerwona cebula, ogórki kiszone lub konserwowe, świeży szczypiorek i natka, majonez, sok z cytryny oraz świeżo zmielony pieprz.
Jeśli chodzi o proporcje, postaw na takie, które najbardziej odpowiadają twoim kulinarnym gustom. Preferujesz kwaśniejsze domowych sosach do kanapek? W takim razie wkrój więcej ogórków i dołóż dodatkową łyżkę soku z cytryny.
Czosnkowy
Klasykiem wśród domowych sosów do kanapek jest sos czosnkowy. Jest on na tyle uniwersalny, że można go stosować do wielu innych przekąsek, w tym tortilli lub nachos. Do wyboru masz kilka metod przygotowania i doprawienia tego dressingu.
Tradycyjny sos czosnkowy można stworzyć na bazie jogurtu greckiego, śmietany, a nawet połączenia tych dwóch produktów z majonezem. Jakie przyprawy będą idealnie uzupełniać mocny charakter czosnku? Postaw na takie, które lubisz najbardziej - może to być tymianek, zioła śródziemnomorskie, zioła prowansalskie oraz świeży koperek lub ogórek.
Gustujesz w bardzo ostrych dodatkach? W takim razie polecamy wzbogacić sos czosnkowy o cząstki chili, pepperoni lub jalapeño. Z kolei miłośnicy łagodnych wariantów powinni pamiętać, aby nie przesadzać z liczbą użytych ząbków.
Pesto
Choć pesto kojarzy się głównie z włoskimi potrawami, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać je również do kanapek. Bazą twojej przekąski mogą stać się liczne warzywa i zioła, np. brokuł, szpinak, jarmuż, a nawet bazylia.
Pesto będzie pasować do kanapek, które w swoim składzie zawierają mozzarellę, pomidorki koktajlowe oraz ser cheddar. Świetnie łączy się również z pomidorem malinowym, podbijając jego delikatny smak.
Aby wyczarować pesto, wystarczy zblendować wszystkie przygotowane składniki. Miksturę możesz wzbogacić o sól gruboziarnistą, czosnek oraz orzechy pinii lub włoskie. Warto podkreślić, że najlepszą bazą tego dressingu będzie dobrej jakości oliwa z oliwek.
BBQ
Dressing BBQ często kojarzy się z wiosennymi spotkaniami przy grillu. To właśnie dlatego ten domowy sos do kanapek wyśmienicie sprawdzi się w ich pieczonej wersji - mogą to być tosty lub ich klasyczna forma podpiekana w piekarniku albo na grillu.
Aby zaserwować swoim gościom sos BBQ, na swojej liście zakupów umieść sos worcestershire, sos sojowy, cukier trzcinowy, musztardę, wino wytrawne, ocet ryżowy lub winny, czosnek, ketchup lub przecier pomidorowy, a także mąkę ziemniaczaną.
Wszystkie wyżej wymienione składniki wystarczy zmiksować w blenderze na gładką masę. Zbita konsystencja sosu świetnie sprawdzi się na warzywnych składnikach kanapek - dobrze trzyma się ich wierzchu i nie spływa po bokach, sprawiając, że przekąska jest bardzo poręczna.
Domowy ajvar
Gustujesz w sosach, których bazą jest czerwona papryka? W takim razie domowy ajvar będzie dla ciebie strzałem w dziesiątkę! Dobrze przyrządzony, charakteryzuje się gładką konsystencją, ale z wyczuwalnymi kawałkami warzyw, dlatego blendera używaj w tym przepisie z rozwagą.
Czego potrzeba do podania domowego ajvaru? Receptura uwzględnia czerwone papryki, bakłażany, ostrą paprykę, oliwę z oliwek, winny ocet, miód lub syrop z agawy, ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Jeśli jesteś fanem wędzonych sosów, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać wędzoną paprykę w proszku.
Co zrobić, aby bakłażany nie wpłynęły negatywnie na smak domowego sosu do kanapek? Pokrój je na plasterki, a następnie posyp solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz je zimną wodą i przetrzyj ręcznikiem papierowym - warzywa są gotowe do obróbki termicznej w piekarniku.
Mango-chili
Fani słodko-ostrych domowych sosów do kanapek z pewnością chętnie dodadzą do swoich przekąsek dressing na bazie mango i chili. Obierz owoc i wrzuć do blendera, wcześniej pozbywając się pestki. Następnie dodaj do mikstury posiekany czosnek i imbir, zwieńczając je kawałkiem chili, i dokładnie zblenduj.
Słodko-ostry sos podkreśli charakter kanapek z domowymi mięsami, np. schabem lub grillowanym boczkiem, podbijając mięsne aromaty. Jeśli lubisz kanapki z wiejską kiełbasą lub chorizo, możesz śmiało przełamać je sosem na bazie owoców i chili.
Konfitura z czerwonej cebuli
Konfitura z czerwonej cebuli to opcja polecana miłośnikom kanapek z dodatkiem mięsa. Jej przyrządzenie wymaga użycia jedynie kilku podstawowych składników. Obierz czerwoną cebulę i posiekaj ją w pióra lub cienkie plasterki. Następnie włóż ją do garnka, zasyp cukrem i zalej octem winnym. Gotuj warzywa aż do miękkości, mieszając je od czasu do czasu.
Obróbka termiczna konfitury powinna zająć ci około 30 minut. Pamiętaj, żeby nie przesadzać z mocą palnika. Konfiturę możesz posłodzić białym lub brązowym cukrem, stewią, ksylitolem, a nawet miodem wielokwiatowym. Idealnym uzupełnieniem dressingu będzie niewielka szczypta soli himalajskiej, która wzbogaci delikatny smak warzywa. Palce lizać!
3. Grzanki caprese z pesto
Zobacz przepisGrzanki caprese z pesto/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Konfitura z czerwonej cebuli
Zobacz przepisKonfitura z czerwonej cebuli/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grupa Polsat Plus i Fundacja Polsat razem dla dzieci z Ukrainy »
Raport: "Obudziły mnie strzały". Wojna w Ukrainie »
Zespół stresu pourazowego - choroba nie tylko z pola walki »