Do góry

Newsy

Dziewięć pomysłów na faszerowane warzywa

Gdy nadchodzi jesień, nabieramy ochoty na sycące i rozgrzewające dania. W tym wypadku nic nie sprawdzi się tak dobrze, jak sezonowe, faszerowane warzywa. Oto kilka przepisów, które musicie koniecznie wypróbować.

Fot. 123RF

Najczęściej faszerujemy papryki i cukinie, jednak warto przygotować w ten sposób także inne warzywa. Początek jesieni daje nam w tej kwestii ogromny wybór, a jedynym ograniczeniem staje się wyłącznie nasza wyobraźnia. Zachęcamy was również do eksperymentowania z nadzieniami - mięsne, na bazie kaszy lub ryżu - ilość kombinacji jest właściwie nieskończona. Oto kilka sprawdzonych przepisów naszych użytkowników na faszerowane warzywa. Który z nich wypróbujecie jako pierwszy?

1. Faszerowane ziemniaczki

Faszerowane ziemniaczki

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ziemniaki goszczą na naszych stołach niemal codziennie. Dlatego warto zadbać, by w naszym kuchennym repertuarze znalazł się przepis, dzięki któremu to warzywo nigdy się nie znudzi.

2. Faszerowana kalarepka

Faszerowana kalarepka

Fot. JemKorzonki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli nie przepadacie za surową kalarepą, ugotowanie jej w takiej wersji będzie doskonałym rozwiązaniem. W końcu to wyjątkowo zdrowe warzywo, które może zapewnić nam długie życie w zdrowiu.

3. Faszerowane buraki

Faszerowane buraki

Fot. SePichce na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Buraki to jeden z ostatnich produktów, który przychodzi nam na myśl, gdy mówimy o faszerowanych warzywach. Tymczasem przygotowane w ten sposób są doskonałą propozycją na obiad lub lekką przekąskę.

4. Pomidory faszerowane bakłażanem

Pomidory faszerowane bakłażanem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto idealna propozycja dla wegetarian. Pomidory z bakłażanem są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również bardzo sycące. Gdy ich spróbujecie, z pewnością nie raz powrócicie do tego przepisu.

5. Dynia faszerowana kaszą bulgur i buraczkami

Dynia faszerowana bulgur i buraczkami

Fot. Foodmania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jesień to czas kiedy na naszych stołach bardzo często gości na naszych stołach. Przygotowana według wskazówek Foodmanii jest nie tylko bardzo smaczna, ale również bardzo zdrowa.

6. Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Faszerowane cukinie to już niemal klasyka. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu i jest świetną okazją, aby wykorzystać produkty, które już od dłuższego czasu zalegają w lodówce. Dziecinnie proste!

7. Papryka z sosem pomidorowo-bazyliowym

papryka z sosem pomidorowo-bazyliowym

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pieczone papryki nabierają wyjątkowego, delikatnie słodkiego smaku. Nic więc dziwnego, że to danie ma tak wielu fanów. Do ich nafaszerowania możecie wykorzystać np. ryż, kasze lub mięso.

8. Grillowane, faszerowane pieczarki

Grilowane faszerowane pieczarki

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Faszerowane pieczarki idealnie sprawdzą się jako przekąska nawet na eleganckich przekąskach. Z doświadczenia wiemy, że warto przygotować ich więcej, gdyż znikają błyskawicznie.

9. Bakłażany faszerowane makaronem

Bakłażany faszerowane makaronem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Makaron rzadko bywa wykorzystywany do faszerowania warzyw, tymczasem dzięki niemu otrzymujemy bardzo sycące danie, które doskonale sprawdzi się w chłodne, deszczowe dni.

 

Polub nas na Facebooku!

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń