Jak gotować z alkoholem?

Na rynku alkoholowym, mamy dostęp do szerokiej gamy trunków. Najczęstszym wyborem, którego dokonujemy w sklepie, są wina. Preferujemy je ze względu na szerokie zastosowanie – można je pić do obiadu lub kolacji, bez okazji jako deser, ewentualnie używać jako składnik do gotowania.

Fot. 123RF/Picsel

Gotowanie z alkoholem, choć może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Najlepiej zaopatrzyć się w taki napój, który lubimy - czerwone, półwytrawne wino, biały, słodki Muskat a może po prostu wódka? Wybór należy do Ciebie. Gotuj to, co lubisz z tym, co Ci smakuje.

Wino + mięso = niebo w gębie!

Jednak, gdy decydujesz się na gotowanie z dodatkiem wina musisz zapamiętać pewien wierszyk:
„Ryby, drób i cielęcina
lubią tylko białe wina.
Zaś pod sarny, woły, wieprze
jest czerwone wino lepsze."
Delikatne mięsa wymagają tylko podkreślenia swojej subtelności. Dlatego białe wino nada aromat potrawie i sprawi, że mięso stanie się bardziej kruche i smaczne. Alkohol sprawia, że ryby i drób rozpływają się w ustach. Natomiast czerwone wina, z racji swojego mocnego smaku są z natury cięższe w trawieniu. Sprawiają, że stajemy się bardziej senni, potrzebujemy odpoczynku. Dlatego sprawdzą się one w przygotowaniu okazałego obiadu oraz podane wraz z nim. Po takim posiłku możemy zrobić sobie w ciągu dnia przerwę na drzemkę, która sprawi, że zregenerujemy siły do dalszej pracy. Co do smaku to trzeba zapamiętać, by słodkie wina zarezerwować dla deserów. Nieważny jest wówczas kolor, a to by nie łączyć słonego smaku ze słodkim.

Im mniej alkoholu, tym więcej smaku

Podczas gotowania z alkoholem, trzeba pamiętać o tym, by nie lać trunku do dania tuż przed podaniem. Wino musi mieć czas by „procenty" odparowały, w przeciwnym razie jedynym smakiem jaki poczujesz będzie natarczywa ostrość. Dlatego, przy robieniu sosu, postaraj się zapewnić mu dodatkowe minuty na zredukowanie się. Taki zabieg sprawi, że sos stanie się gęstszy i będzie bardziej nasycony aromatem wina.

Pijane desery

Jak widać, do przyrządzania wytrawnych posiłków najlepiej nadaje się wino. Natomiast do deserów odpowiednim dodatkiem będą likiery, rum lub wódka. Po dolaniu tego alkoholu do kremu, staje się on gładki, przełamuje mdły smak a czasami dodaje ostrości. Ciasta stają się bardziej puszyste, nie tworzą zbitej masy a sprawiają wrażenie lekkich chmurek. Smakowe likiery dodadzą aromatu i zmienią nieco wydźwięk deseru, dlatego sprawdzą się przy lodach lub sernikach. Rum zaś dobrze się sprawdzi, gdy wrzucisz do niego rodzynki. Spęczniałe owoce, po dodaniu do ciasta, zwilżą go.

1. Smażone krewetki na winie

Fot. atka24 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Danie idealne na kolację dla całej rodziny, a do tego szybkie i pyszne. Nie może Ci się nie udać! Sprawdź!

2. Schab w winie ze śliwkami

Fot. Nowalijka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Klasyczny schab w niecodziennym wydaniu. Śliwki dodają mu ciekawego smaku a wino wzbogaca ten aromat. Dobre na obiad lub jako przekąska na stół.

3. Risotto z kurczakiem marynowanym w wódce

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Kolorowe risotto z warzywami i kurczakiem zachwyci Cię swoją nietypową zalewą, której składniki to: wódka, imbir i maga. Tylko trzeba uważać, by nie przesadzić z porcjami dla dzieci!

4. Szwedzkie pulpeciki pieczone

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Ulepsz swój przepis na pulpety wzbogacając je o smak jabłka. Dodaj odrobinę wódki, a przekonasz się, że zwykłe danie może stać się prawdziwą poezją smaku.

6. Ryba zapiekana w winie

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Przepyszna i aromatyczna propozycja na obiad czy wykwintną kolację. Podana w odpowiedni sposób zachwyci podniebienie swoim delikatnym smakiem i aromatem wina.

7. Kiełbasa duszona w białym winie

Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Połączenie pospolitej kiełbasy z winem niekoniecznie musi wyglądać tandetnie. Ten przepis pokazuje, że może być inaczej. Wypróbuj go a zapewne stanie się jednym z Twoich ulubionych.,

8. Tiramisu z adwokatem

Fot. MP3-ka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Ciasto to jest pracochłonne jednak warte tej pracy. Dodając adwokat wzbogacasz jego smak i próbujesz czegoś nowego. Twoi goście zapewne docenią starania i będą chcieli poznać ten niesamowity przepis.

9. Holenderskie Poffertjes z rumem

Fot. BM87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Poffertjes, czyli malutkie, puszyste i smaczne naleśniczki drożdżowe. W oryginalnym przepisie podaje się je oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem masła. Autorka przepisu, dla swoich potrzeb odrobinę go zmodyfikowała dodając do ciasta odrobinę rumu i żurawiny.

10. Kutia

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Potrawa wigilijna z regionów wschodnich. Zazwyczaj robiona jest z pszenicy oraz ziaren maku. W niektórych przepisach uwzględnia się mleko lub śmietankę do polania.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 62

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2