Jak przyrządzić szparagi?

Sezon na szparagi rozpoczyna się w ostatnie dni kwietnia i trwa aż do końca czerwca, to właśnie ten czas jest najlepszym momentem na przygotowywanie smacznych potraw i przystawek z ich udziałem. Aby w pełni cieszyć się ich smakiem, warto wiedzieć jak odpowiednio je przyrządzić.

Fot. 123RF/Picsel

Wiosną szparagi można spotkać na targach oraz w niemal każdym sklepie spożywczym. Przepisy na ich wykorzystanie w kuchni są znane od wieków. Cieszyły smakiem faraonów, goszcząc na ucztach w starożytnym Egipcie oraz cesarzy w starożytnym Rzymie. Do Europy zawitały znacznie później, pierwsze wzmianki na temat potraw z ich udziałem pochodzą z Francji z XV wieku. Na polskich stołach pojawiły się dopiero trzy wieki później. Obecnie zajadają się nimi ludzie na całym świecie.

Wpływ na zdrowie

Poza walorami smakowymi szparagi posiadają jeszcze jedną dużą zaletę, są skarbnicą witamin i minerałów. Idealnie sprawdzają się u osób będących na diecie. Mają niewielką ilość kalorii, w ponad 90% składają się z wody. Potrawy z ich udziałem są lekkostrawne, sycące i dostarczają do naszego organizmu sporą dawkę białka, które pozytywnie wpływa na budowanie tkanki mięśniowej. Mają działanie moczopędne, obniżają ciśnienie. Według niektórych badań podnoszą poziom androgenów, co poprawia jakość życia intymnego.

W 100 g tego produktu znajduje się ponad 50 mcg kwasu foliowego, który spowalnia proces starzenia oraz pozytywnie wpływa na układ krążenia. Według naukowców, szparagi - lub wyciągi z tych roślin - mogą pomagać przy zaburzeniach układu pokarmowego i chorobach sercowo-naczyniowych.
Co więcej, szparagi zawierają sporą dawkę witaminy C, E, B1 i B2, a także beta-karotenu i rutyny, które pozytywnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. Natomiast zawartość wapnia i fosforu pomaga na wzmocnienie naszych zębów i kości.

Na co zwracać uwagę podczas zakupu szparagów?

Wybierając szparagi w sklepie w pierwszej kolejności powinniśmy kierować się ich świeżością i jakością. Dobre szparagi charakteryzują się sprężystymi łodygami i równomiernym kolorem, bez przebarwień. Szyszki szparagów powinny być całe, bez uszkodzeń i ściśle przylegać do łodygi. Podczas ich wyboru warto zwrócić uwagę również na końcówki łodyg - powinny być wilgotne i elastyczne, tak, aby można je było łatwo ułamać. Świeże szparagi pocierane o siebie wydają charakterystyczny dźwięk, przypominający odgłos przesuwanego palca po wilgotnym szkle.

Co można z nich przygotować?

Szparagi idealnie nadają się do smażenia, pieczenia i gotowania. Można je podawać samodzielnie lub zrobić z nich smaczny dodatek do dań z grilla i innych potraw. Świetnie sprawdzają się również jako główny składnik zup, a nawet sosów. Najprostszym sposobem na ich przyrządzenie jest podsmażenie ich na złoty kolor na patelni i serwowanie z dodatkiem masła oraz odrobiny soli. Cudownie prezentują się na talerzu w każdej postaci.

 

1. Szparagi pod pierzynką

Fot. fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Krem ze szparagów

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Grillowane szparagi w boczku

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Szparagi smażone z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami

Fot. Megi_mg na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Szparagi z szynką parmeńską i gorgonzolą w cieście francuskim

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Szparagi z wędzonym łososiem w sosie koperkowym

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Tarta ze szparagami

Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Cannelloni ze szparagami

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Pizzerinki ze szparagami

Fot. Szpileczkiibabeczkiblog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Lody z zielonych szparagów

Fot. Anette08 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
0
Dania główne Kotlety szwagra

Kotlety szwagra to wyjątkowe danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na ni...

Odsłon: 13236

30 min
14

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2