Do góry

Newsy

Jak zrobić przyprawę do piernika?

Piernik to jedno z tych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie święta. Aby go zrobić, niezbędna będzie aromatyczna mieszanka korzennych przypraw, którą możecie przygotować samodzielnie.

Fot. 123RF/Picsel

Niemal w każdym domu na świątecznym stole pojawia się tradycyjny piernik. Aby był naprawdę aromatyczny, potrzebujemy odpowiednich przypraw. Niestety, kupne mieszanki bardzo często składają się w znacznej mierze z cukru, mąki i kakao. Korzenne przyprawy, które powinny odgrywać w nich pierwsze skrzypce, zostają zepchnięte na drugi czy też nawet trzeci plan. Używając takich mieszanek, nikt nie powinien się dziwić, że ciasto nie jest tak smaczne, jak moglibyśmy tego oczekiwać. Jak poradzić sobie z tym problemem? Okazuje się, że przygotowanie domowej przyprawy do piernika jest wyjątkowo proste. Oto kilka składników, które obowiązkowo powinny znaleźć się w jej składzie.

Reklama

Cynamon

Trudno o bardziej świąteczną przyprawę niż cynamon. Dodajemy go do piernika, czy też grzanego wina oraz dekorujemy nim bożonarodzeniowe stroiki. Jego aromat nieodzownie przywodzi na myśl przyjemne, zimowe wieczory. Jednak mało kto wie, iż oprócz walorów smakowych, cynamon ma silne działanie antyseptyczne, bakteriobójcze i grzybobójcze. Wspomaga procesy trawienne, pomaga w utracie kilogramów. Już pół łyżeczki cynamonu dziennie, może zatrzymać pociąg do słodyczy oraz nadać poczucie sytości. W ten sposób unikniemy przejadania się oraz nagłych ataków głodu.

Gałka mukszatołowa

Ta przyprawa dodaje smaku wielu, tradycyjnym daniom. W kuchni staropolskiej była wykorzystywana powszechnie, jednak z czasem nieco o niej zapomnieliśmy. Na szczęście dzisiaj gałka muszkatołowa znów wraca do łask. Warto mieć ją pod ręką, gdyż jej właściwości są naprawdę zaskakujące. Gałka muszkatołowa ma działanie antydepresyjne i antyoksydacyjne. Przyprawa ta zwalcza wolne rodniki, które mogą uszkadzać DNA oraz wywołują wiele poważnych chorób. Co ciekawe, gałkę muszkatołową uważa się również za bardzo silny i skuteczny afrodyzjak.

Goździki

Ta przyprawa, podobnie jak np. cynamon, jest nieodzownym elementem mieszanki do piernika. Goździki bardzo często wykorzystuje się w daniach wytrawnych - dodajemy je do dań z dziczyzny oraz szpikujemy nimi świąteczną szynkę. Doceniamy ich egzotyczny, lekko pikantny aromat. Po goździki warto jednak sięgać nie tylko ze względu na smak, ale i właściwości lecznicze. Garbniki obecne w olejku goździkowym mają silne działanie antygrzybiczne i antybakteryjne. Co ciekawe, medycyna naturalna poleca stosowanie goździków w przypadku bólu głowy lub zębów. Naukowcy dowiedli również, iż zaledwie kilka gramów goździków dziennie pomoże obniżyć poziom cholesterolu.

Reklama

Imbir

Zimą nic tak nie stawia na nogi i nie rozgrzewa jak herbata imbirowa. Jeśli chcesz zadbać o swoich bliskich w okresie częstych zachorowań na grypę i przeziębienia, upewnij się, że w twojej spiżarni znajduje się spory zapas imbiru. Badania naukowców dowiodły, iż najwięcej korzyści dla naszego organizmu może przynieść spożywanie świeżego imbiru. Jednak także jego sproszkowana wersja ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Imbir możemy stosować jako naturalny antybiotyk. Ponadto, przyprawa ta pomoże nam uporać się z uciążliwymi bólami głowy, rozdrażnieniem, problemami z koncentracją oraz trudnościami trawiennymi. Warto również wiedzieć, że imbir uznaje się za naturalny spalacz tłuszczu - co z pewnością przyda się po świątecznym biesiadowaniu.

Kardamon

Jest to nieco zapomniana przyprawa, która ma naprawdę magiczną moc. Uwodzicielski aromat kardamonu przewija się m.in. w przyprawie do piernika, jednak warto również wykorzystać go do innych dań. Koniecznie włączcie go do swojej diety, jeżeli chcecie w łatwy sposób pozbyć się toksyn z organizmu. Lecznicze właściwości tej przyprawy docenili już starożytni, którzy zalecali spożywanie jej w przypadku zaburzeń układu pokarmowego, zatruć oraz przeziębień. Warto również pamiętać, że olejki eteryczne zawarte w kardamonie wykazują także działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwdziałające szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników.

Anyż

W medycynie naturalnej anyż bardzo często wykorzystuje się do leczenia chorób dróg oddechowych. Jest niezastąpiony w przejściowej utracie głosu, przy chrypkach, zapaleniu oskrzeli i suchym kaszlu. Co więcej, ma silne działanie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze, dlatego skutecznie i szybko leczy różnego rodzaju infekcje. Warto wiedzieć, ze anyż jest przyprawą, która pozwoli nam w prosty sposób poradzić sobie z przykrymi skutkami przejedzenia. Przyprawa ta pobudza produkcję soków żołądkowych, dzięki czemu ułatwia trawienie, niweluje wzdęcia, niestrawność oraz skurcze żołądka.

Co jeszcze powinno wejść w skład domowej przyprawy do piernika i w jaki sposób powinno się ją przygotować? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników, dzięki którym twoje święta będą jeszcze smaczniejsze.

 

1. Domowa przyprawa do piernika

Fot. Fram na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Przyprawa do piernika

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Domowa przyprawa do piernika

Fot. Natka43 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Aromatyczna przyprawa do piernika

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń