Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Kapusta to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Serwowana w różnych wersjach i z rozmaitymi dodatkami, zachwyca swoim smakiem i intensywnym aromatem. W jakiej formie możesz podać ją swoim bliskim? Kapusta z grzybami, miodem czy fasolą to tylko kilka z wielu możliwych opcji.

Z czym zrobić kapustę na święta Bożego Narodzenia? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy wiesz, że każda z wigilijnych potraw ma swoją własną symbolikę? Niegdyś kapusta utożsamiana była z obietnicą urodzaju i bogactwa, a ponadto, według dawnych wierzeń, miała zapewniać witalność i siłę oraz chronić od zła każdego, kto ją spożywa.

Nie ulega wątpliwości, że kapusta w różnych odsłonach jest jednym z najważniejszych wigilijnych dań. Co ciekawe, tradycja jej gotowania sięga jeszcze czasów, gdy w Polsce nie uprawiano ziemniaków - to właśnie to warzywo królowało wtedy w polskich domach i to nie tylko w trakcie ważnych uroczystości.

Przyrządź ją w nietypowy sposób i zaskocz swoich bliskich! Jak powstaje kapusta z grochem, grzybami lub mniej popularnymi składnikami? Sprawdź najbardziej sprawdzone receptury i udaj się w podróż po nowych smakach.

Sprawdź także: Co zamiast jarzynowej? Najlepsze sałatki na święta Bożego Narodzenia i nie tylko

Kapusta z grzybami, czyli klasyk w czystej postaci

Na początku warto podkreślić, że nie ma jednego, oficjalnego przepisu na kapustę z grzybami. Każdy ma swoją własną sprawdzoną recepturę - jedni wolą dodawać grzyby w całości, inni natomiast kroją je na niewielkie kawałeczki. Można natknąć się również na wersję z dodatkiem jabłka lub taką na bazie świeżej i kiszonej kapusty.

Do przygotowania klasycznej odsłony potrzebujesz takich składników jak: kiszona kapusta, cebula, marchewka, suszone grzyby, olej, woda oraz przyprawy. Najlepiej sprawdzą się tutaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz odrobina cukru. Jeśli chodzi o grzyby, doskonałym wyborem będą podgrzybki i prawdziwki.

Pamiętaj, aby grzyby zalać wcześniej zimną wodą, przykryć i odstawić w suche i chłodne miejsce na około 12 godzin. Właśnie tyle czasu potrzebują, aby wchłonąć wodę i zmięknąć. Gdy już do tego dojdzie, nie wylewaj wody pozostałej po ich namaczaniu - ta przyda ci się przy gotowaniu kapusty. Grzyby pokrój na takie kawałki, jakie najbardziej ci odpowiadają.

Jeśli wolisz kwaśniejszą kapustę, nie należy jej płukać, a jedynie delikatnie odsączyć. Warto przelać wodę do oddzielnego naczynia - możesz dodać ją do innych potraw (np. zupy grzybowej) lub po prostu wypić - trudno znaleźć bardziej wartościowy produkt niż sok z kiszonek.

Jeśli nie wersja z grzybami, to może kapusta z grochem?

Kapusta z grochem to wigilijny specjał, który liczy sobie wiele lat. Niestety coraz rzadziej widuje się ją na świątecznych stołach, gdyż większą popularnością cieszy się wersja z grzybami. Nie ulega jednak wątpliwości, że jest równie smaczna i aromatyczna.

Aby wyczarować potrawę z grochem, musisz zaopatrzyć się w takie produkty jak: kiszona kapusta, łuskany groch, olej, cebula, woda oraz zioła i przyprawy. Do tych najbardziej polecanych należą liście laurowe, kminek, ziele angielskie, pieprz oraz odrobina cukru.

To, w jakim kształcie dodasz groch do swojego dania, zależy tylko i wyłącznie od ciebie. Możesz podzielić go na połówki lub użyć w całości - warto jednak mieć na uwadze fakt, że w takiej formie będzie wymagał dłuższego gotowania. Zalej go dzień wcześniej wodą, aby zdążył zmięknąć i napęcznieć. Nie zapomnij go dokładnie przepłukać.

Kapusta z grochem idealnie nadaje się do mrożenia - jeśli chcesz zaoszczędzić czas tuż przed świętami, możesz przygotować ją dużo wcześniej i po prostu przechowywać w zamrażarce. W dniu kolacji wystarczy odgrzać ją np. na patelni.

Bigos staropolski, czyli kapusta na bogato

Ta tradycyjna potrawa to niezwykle treściwy przysmak, który zachwyca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zazwyczaj bigos staropolski zawiera bardzo dużo mięsa oraz ziół i przypraw, które uwydatniają w nim to, co najlepsze. Oczywiście proporcje poszczególnych składników można modyfikować według własnych preferencji, ale im więcej rodzajów mięsa użyjesz, tym bogatszy będzie jego smak.

Lista produktów do przyrządzenia bigosu staropolskiego jest naprawdę długa. Znajdziesz na niej m.in. świeżą i kiszoną kapustę, suszone grzyby, cebulę, czerwone wino, surowy, wędzony i parzony boczek, łopatkę wieprzową i wołową, schab wieprzowy, kiełbasę myśliwską oraz smalec wieprzowy. Z przypraw stosuje się głównie ziele angielskie, liście laurowe, goździki, pieprz oraz ziarna jałowca.

W bigosie możesz postawić jedynie na świeżą kapustę - aby nadać mu kwaśnego posmaku, dorzuć do niego kilka twardych i koniecznie kwaśnych jabłek. Jeśli lubisz eksperymentować, na koniec dodaj nieco przecieru pomidorowego - nie znajdziesz go oczywiście w starych recepturach, ale zdecydowanie podkreśli smak potrawy. Równie dobrze możesz sięgnąć po koncentrat lub świeże pomidory.

Wigilijna kapusta inaczej

Wigilijna kapusta z fasolą

Wigilijna kapusta z fasolą jest bardzo sycąca i wciąż gości w wielu domach. Powstaje na bazie fasoli typu „drobny Jaś", kapusty kiszonej, mąki pszennej oraz smalcu. Zazwyczaj przyprawia się ją liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz solą i pieprzem.

Fasolę należy namoczyć i na drugi dzień ugotować w osolonej wodzie. Kapustę możesz posiekać i przepłukać, jeśli chcesz, żeby była łagodniejsza w smaku. Zależy ci na bardziej wyrazistym daniu? Dorzuć do niego suszone grzyby i pokrojoną w kostkę cebulę.

Kapusta z soczewicą na wigilię

Kapusta z soczewicą na wigilię? Dlaczego nie! Jest to kolejny wariant tego przysmaku, który warto zaserwować swoim bliskim. Uznawana za alternatywę dla kapusty z grochem, jest równie zachwycająca i bardzo prosta w przygotowaniu.

Zanim przystąpisz do realizacji przepisu, zaopatrz się we wszystkie niezbędne składniki. Poza kiszoną kapustą przyda ci się oczywiście dobrej jakości soczewica, a także cebula, masło klarowane, woda oraz sól i pieprz. Soczewicę należy wcześniej dokładnie przepłukać.

Podobnie jak kapusta z grzybami czy z grochem, potrawa nadaje się do mrożenia, dzięki czemu możesz przyrządzić ją znacznie wcześniej. W ten sposób zaoszczędzisz czas, który i tak wypełniony jest po brzegi intensywnymi przygotowaniami.

Czerwona kapusta na wigilię

Świąteczne specjały na bazie kapusty nie muszą opierać się jedynie na tej kiszonej. Doskonałą opcją jest również czerwona kapusta - na wigilię podaje się ją zazwyczaj w formie surówki, która stanowi idealne uzupełnienie pozostałych przysmaków.

W tym przypadku potrzebujesz czerwonej kapusty, cebuli, kiszonych ogórków, jabłek, soku z cytryny, cukru oraz soli i pieprzu. Kapustę należy posiekać i podgotować we wrzącej wodzie. W tym czasie pokrój warzywa w drobną kostkę. Następnie połącz wszystkie produkty i dodaj przyprawy.

Kapusta na wigilię z miodem

Choć połączenie kapusty z miodem może się wydawać nietypowe, to naprawdę nieźle smakuje. Przygotowuje się ją podobnie jak kapustę z grzybami, a miód pełni bardziej rolę przyprawy. Dodaje się go po to, aby zniwelować kwaśny posmak potrawy i nadać jej lekko słodkiego akcentu.

Sprawdzone przepisy na kapustę na wigilię znajdziesz poniżej:

1. Kapusta wigilijna z grzybami

 Kapusta wigilijna z grzybami Zobacz przepis

Kapusta wigilijna z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kapusta z grzybami

 Kapusta z grzybami Zobacz przepis

Kapusta z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wigilijna kapusta z grochem

 Wigilijna kapusta z grochem Zobacz przepis

Wigilijna kapusta z grochem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kapusta z grochem

 Kapusta z grochem Zobacz przepis

Kapusta z grochem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kapusta wigilijna z grzybami i śliwką

 Kapusta wigilijna z grzybami i śliwką Zobacz przepis

Kapusta wigilijna z grzybami i śliwką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Duszona kapusta z soczewicą

 Duszona kapusta z soczewicą Zobacz przepis

Kapusta z soczewicą na wigilię / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kapusta czerwona z fasolą

 Kapusta czerwona z fasolą Zobacz przepis

Kapusta czerwona z fasolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Czerwona kapusta z fasolą

 Czerwona kapusta z fasolą Zobacz przepis

Czerwona kapusta z fasolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Świąteczna kapusta z pieczarkami

 Świąteczna kapusta z pieczarkami Zobacz przepis

Świąteczna kapusta z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Bigos staropolski

 Bigos staropolski Zobacz przepis

Bigos staropolski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »

Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pstrąg z patelni

Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...

Odsłon: 443

30 min
14
Ciasta Bezglutenowy piernik

Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...

Odsłon: 5531

30 min
5
Dania główne Makaron z pieczarkami

Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...

Odsłon: 1110

30 min
8
Ciasta Sernik "Plaster miodu"

Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...

Odsłon: 1226

>60 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7