Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. Kurki to grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w lasach liściastych i iglastych, przy sosnach i wysokich trawach, od czerwca do października. Kurki stanowią fantastyczny dodatek do wielu dań. Co bardzo ważne, znajdziemy w nich również całkiem sporo substancji odżywczych, w tym wapń, fluor, jod, potas oraz witaminy B1, C, PP i E.
Sprawdź także: Po tych napojach wątroba będzie jak nowa. 7 przepisów na napoje odtruwające
Jak oczyścić kurki?
Dania z kurkami są pyszne. Jednak czyszczenie grzybów może być problematyczne, dlatego warto znać sposoby na to, by szybko pozbyć się z nich piasku i brudu. Oczywiście można umyć je pod bieżącą wodą, warto jednak pamiętać, że długie moczenie nie będzie korzystne, ani dla smaku, ani dla wyglądu grzybów.
Najlepiej włóż kurki do dużej miski, zasyp je łyżką soli, a następnie zalej gorącą wodą. Delikatnie wymieszaj je łyżką, tak by wszystkie zanieczyszczenia opadły na dno miski. Następnie wyjmij kurki i pozostaw na sitku do odcieknięcia wody. Jeśli nie uda ci się pozbyć całego brudu, możesz powtórzyć proces jeszcze raz.
Jak odróżnić kurki od grzybów trujących?
Kurki cenimy za wyjątkowy smak oraz niezwykle apetyczny wygląd. Niestety, dosyć łatwo pomylić je z lisówką pomarańczową, która jest zdecydowanie mniej ciekawym grzybem, gdyż zawarte w niej toksyny mogą spowodować bardzo nieprzyjemne zatrucie żołądkowe, poważne uszkodzenie wątroby, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć.
Jak je odróżnić? Zazwyczaj lisówka pomarańczowa ma znacznie bardziej intensywny i ciemniejszy kolor niż kurki. Ponadto, blaszki tego niejadalnego grzyba są węższe i gęstsze, a trzonek, w przeciwieństwie do kurki, jest cienki i dosyć długi.
Jak wykorzystać kurki?
Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, koniecznie wypróbuj przepisy z użyciem kurek. Możecie przygotować z nich sosy, zupy lub przetwory na zimę. Będą również fantastycznym dodatkiem do wielu dań. Jeśli nie wiecie, w jaki sposób przygotować pyszną potrawę z kurkami, koniecznie skorzystajcie ze sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.
1. Kremowe risotto z dynią hokkaido i kurkami+ grillowana pierś z kurczaka
Zobacz przepisKremowe risotto z dynią hokkaido i kurkami+ grillowana pierś z kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kurki w sosie śmietanowym
Zobacz przepisKurki w sosie śmietanowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Jajecznica z kurkami
Zobacz przepisJajecznica z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Jajka faszerowane kurkami
Zobacz przepisJajka faszerowane kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Chrupiące kopytka z kurkami
Zobacz przepisChrupiące kopytka z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Śląska zupa z kurkami
Zobacz przepisŚląska zupa z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym
Zobacz przepisSpaghetti z kurkami w sosie śmietanowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Na co pomaga maść z żyworódki »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »