Fot. 123RF/Picsel
Czekolada poprawia nastrój
Szef odmówił ci urlopu? Nie udało się dopiąć ważnego projektu? A może popołudnie przyniosło kolejną kłótnię z przyjaciółką? Czas zakopać topór wojenny... czekoladą! To właśnie ona poprawia nie tylko nastrój, ale również koncentrację, spowalnia procesy starzenia, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Poprawia także pamięć, zatem wszystkie daty i klasówki w szkole nie będą straszne dla dzieci. W czekoladzie trzeba znać umiar i patrzeć na dobry skład. Musi być naturalna, posiadać wysoką zawartość kakao, dobrze jest unikać aromatów, oleju palmowego i substancji konserwujących. I tak czekolada zostanie twoim przyjacielem, ale niestety wrogiem twojej figury, jeśli nie zatrzymasz się na kilku kostkach.
Słodki duet
Owoce z czekoladą to szybki deser, który pasuje na spotkanie z koleżanką, randkę czy imprezę ze znajomymi. Idealnie nadają się do tego truskawki, banany, winogrona, ale również agrest, wiśnie czy suszone owoce. Możesz je polać czekoladą i umieścić na desce lub talerzu. Dużym zainteresowaniem cieszą się owoce na patykach. Jak zrobić oryginalny deser, który zachwyci smakiem i wyglądem?
Deser na patyku
Przygotuj 100 g czekolady mlecznej, 5 kiwi i 1 łyżeczkę masła. Kiwi obierz ze skórki, jednak nie za grubo. Pokrój owoce na szersze plasterki i wbij w jedną z ich stron patyczek do lodów lub do szaszłyków. W rondelku rozpuść masło z czekoladą. Po lekkim ostygnięciu zanurz całe owoce i ułóż plasterki na desce lub tacy. Włóż do lodówki na jedną godzinę, ponieważ deser musi być zmrożony, a czekolada potrzebuje czasu, by stężeć. To samo możesz zrobić z bananami, truskawkami, mandarynkami, jabłkami lub morelami. To nie koniec! Zabawa trwa - użyj kolorowych posypek, pianek i słodkich koralików z białej czekolady.
Słodka połowa
Cały owoc w czekoladzie to zbyt słodko? Zanurz owoce tylko do połowy w czekoladzie. Przygotuj 5 bananów, 100 g mlecznej czekolady, płatki migdałowe i patyki do szaszłyków. Każdego banana obierz ze skórki, odetnij końcówki i pokrój na 2-3 kawałki w zależności od tego, jak długi jest banan. Patyki od szaszłyków złam na 2-3 kawałki i na nich umieść banany.
Włóż do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wyjmij banany i zanurz w czekoladzie same czubki, następnie posyp płatkami migdałowymi. Włóż do zamrażalnika. Wyjmij słodkości przed podaniem ok. 15 minut wcześniej.
Kolorowe szaszłyki
Jeśli owoce zalane w całości w czekoladzie lub do połowy to dla ciebie za mało, skuś się na kolorowe szaszłyki! Na wykałaczce umieść kawałek banana, jedno winogrono zielone, kawałek pomarańczy, plasterek kiwi, jedno winogrono różowe. Zanurz w czekoladzie i włóż do lodówki. To nie lada gratka dla znajomych, ponieważ owoce ukryte w czekoladzie będą tajemnicą!
Jeśli goni czas i lubisz mieć gotowe przekąski w domu, zapraszamy na Allegro!
Zainspiruj się przepisami, które dla Ciebie przygotowaliśmy:
Pralinki na patyku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Serniczki na patyku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Śliwki w czekoladzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
"Pijana śliwka" w pomarańczy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Banany w czekoladzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gruszki w czekoladzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie