Pięć przepisów, które koniecznie musisz wypróbować w 2022 roku

Szukasz kuchennych wyzwań? Chcesz pozostać na bieżąco z kulinarnymi trendami? Podpowiadamy pięć przepisów, które zdecydowanie warto wypróbować w 2022 roku.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak zrobić mleko roślinne?

- Jak zrobić kiszonki wzmacniające odporność?

- Jak przygotować wegański sos?

- Jakie danie zrobić z superfoods?

- Comfort food, czyli jak zrobić nowoczesne gołąbki?

 

Wybraliśmy pięć przepisów, które wpisują się w obecnie panujące trendy kulinarne. Te opierają się z kolei na roślinnej kuchni, poprawiającej nasze samopoczucie i zdrowie. Co znajdziesz poniżej? Dużo warzyw, różnorodnych smaków i wartościowych składników.

Domowe mleko roślinne

Jednym z najbardziej popularnych trendów kulinarnych 2022 roku jest stosowanie roślinnych zamienników mleka. Coraz więcej Polaków boryka się z nietolerancjami lub alergiami pokarmowymi. Jedną z nich może być uczulenie na laktozę, będącą składnikiem mleka krowiego. Wtedy właśnie należy sięgnąć po mleko owsiane, kokosowe, migdałowe albo sojowe. W smaku są po prostu przepyszne, dlatego równie chętnie kupują je zupełnie zdrowe osoby.

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

Jak zrobić domowe mleko kokosowe?/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kiszonki wzmacniające odporność

W 2021 roku bardzo dużą popularność zyskały kiszonki i wszelkie domowe przetwory zamknięte w słoikach. Zaobserwowaliśmy to również u naszych Użytkowników, którzy chętniej dodawali przepisy na ulubione dżemy, nalewki, kiszone warzywa. W 2022 roku modne będzie dbanie o swoje zdrowie i wzmacnianie odporności. Dlatego właśnie podsuwamy recepturę na klasyczną, prostą w przygotowaniu, pyszną i bogatą w cenne witaminy kiszonkę z kapusty.

Domowa kiszona kapusta

Domowa kiszona kapusta

Jak zrobić kiszoną kapustę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jak zrobić wegański sos?

Pisaliśmy już nieraz o wegańskim strogonowie, burgerze czy łazankach. Trend na roślinną kuchnię zauważamy szczególnie wśród młodszego pokolenia. Wychodząc naprzeciw potrzebom naszych użytkowników, podpowiadamy, jak przygotować pyszny wegański sos. Najpopularniejsze są dipy na bazie śmietany czy majonezu, a weganie ich nie jedzą. W jaki sposób więc przygotować dla nich sos? Sprawdźcie poniższy przepis:

Wegański sos serowy

Wegański sos serowy

Jak zrobić wegański sos? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie z superfoods

Jeśli nigdy nie słyszałeś określenia superfoods, to czas to zmienić. To naturalne produkty spożywcze, które zawierają w sobie wiele cennych witamin i mikroelementów. Są to m.in. jagody, borówki amerykańskie, truskawki, siemię lniane, jarmuż, szpinak, guarana, kurkuma, nasiona dyni i chia czy komosa ryżowa. Możesz je wykorzystać do niemal wszystkich dań - do porannej owsianki wsyp nasiona, na obiad podaj komosę ze szpinakiem, a na obiadokolację? Podpowiadamy poniżej!

Naleśniki z jarmużem, mięsem i pieczarkami

Naleśniki z jarmużem

Naleśniki z jarmużem - jak zrobić?/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu

Jednym z trendów kulinarnych 2021 i 2022 roku jest comfort food, czyli jedzenie, które sprawia nam przyjemność. Wielu Polaków sięga więc po ulubione potrawy, którymi zajadali się w dzieciństwie lub ukochane dania serwowane przez mamę czy babcię, których już dawno nie mieli okazji kosztować.

Co ciekawe, wielu z nas, odchodzi od klasycznych przepisów i dostosowuje je do swoich smaków. Dzięki temu powstają nowoczesne wersje staropolskiej kuchni - dietetyczne, roślinne czy bardziej wyraziste. To niezwykle ciekawe zjawisko, a przede wszystkim przepyszne!

Azjatyckie wegetariańskie gołąbki

Gołąbki wegetariańskie

Jak zrobić wegetariańskie gołąbki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Triki na serniki - co zrobić, by wyszedł idealny? »

Dlaczego warto jeść ziemniaki? Czego o nich nie wiemy i co z nich zrobić? »

Czym zastąpić płyn do mycia naczyń? Domowe specyfiki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Zupy Żurek w chlebku

Żur w chlebie to jedna z najsmaczniejszych zup goszczących na świątecznych st...

Odsłon: 377

30 min
10
15 min
5
30 min
18

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4