Dania jednogarnkowe

Szukasz kuchennych wyzwań? Chcesz pozostać na bieżąco z kulinarnymi trendami? Podpowiadamy pięć przepisów, które zdecydowanie warto wypróbować w 2022 roku.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak zrobić mleko roślinne?

- Jak zrobić kiszonki wzmacniające odporność?

- Jak przygotować wegański sos?

- Jakie danie zrobić z superfoods?

- Comfort food, czyli jak zrobić nowoczesne gołąbki?

 

Wybraliśmy pięć przepisów, które wpisują się w obecnie panujące trendy kulinarne. Te opierają się z kolei na roślinnej kuchni, poprawiającej nasze samopoczucie i zdrowie. Co znajdziesz poniżej? Dużo warzyw, różnorodnych smaków i wartościowych składników.

Domowe mleko roślinne

Jednym z najbardziej popularnych trendów kulinarnych 2022 roku jest stosowanie roślinnych zamienników mleka. Coraz więcej Polaków boryka się z nietolerancjami lub alergiami pokarmowymi. Jedną z nich może być uczulenie na laktozę, będącą składnikiem mleka krowiego. Wtedy właśnie należy sięgnąć po mleko owsiane, kokosowe, migdałowe albo sojowe. W smaku są po prostu przepyszne, dlatego równie chętnie kupują je zupełnie zdrowe osoby.

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

Jak zrobić domowe mleko kokosowe?/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kiszonki wzmacniające odporność

W 2021 roku bardzo dużą popularność zyskały kiszonki i wszelkie domowe przetwory zamknięte w słoikach. Zaobserwowaliśmy to również u naszych Użytkowników, którzy chętniej dodawali przepisy na ulubione dżemy, nalewki, kiszone warzywa. W 2022 roku modne będzie dbanie o swoje zdrowie i wzmacnianie odporności. Dlatego właśnie podsuwamy recepturę na klasyczną, prostą w przygotowaniu, pyszną i bogatą w cenne witaminy kiszonkę z kapusty.

Domowa kiszona kapusta

Domowa kiszona kapusta

Jak zrobić kiszoną kapustę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jak zrobić wegański sos?

Pisaliśmy już nieraz o wegańskim strogonowie, burgerze czy łazankach. Trend na roślinną kuchnię zauważamy szczególnie wśród młodszego pokolenia. Wychodząc naprzeciw potrzebom naszych użytkowników, podpowiadamy, jak przygotować pyszny wegański sos. Najpopularniejsze są dipy na bazie śmietany czy majonezu, a weganie ich nie jedzą. W jaki sposób więc przygotować dla nich sos? Sprawdźcie poniższy przepis:

Wegański sos serowy

Wegański sos serowy

Jak zrobić wegański sos? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie z superfoods

Jeśli nigdy nie słyszałeś określenia superfoods, to czas to zmienić. To naturalne produkty spożywcze, które zawierają w sobie wiele cennych witamin i mikroelementów. Są to m.in. jagody, borówki amerykańskie, truskawki, siemię lniane, jarmuż, szpinak, guarana, kurkuma, nasiona dyni i chia czy komosa ryżowa. Możesz je wykorzystać do niemal wszystkich dań - do porannej owsianki wsyp nasiona, na obiad podaj komosę ze szpinakiem, a na obiadokolację? Podpowiadamy poniżej!

Naleśniki z jarmużem, mięsem i pieczarkami

Naleśniki z jarmużem

Naleśniki z jarmużem - jak zrobić?/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu

Jednym z trendów kulinarnych 2021 i 2022 roku jest comfort food, czyli jedzenie, które sprawia nam przyjemność. Wielu Polaków sięga więc po ulubione potrawy, którymi zajadali się w dzieciństwie lub ukochane dania serwowane przez mamę czy babcię, których już dawno nie mieli okazji kosztować.

Co ciekawe, wielu z nas, odchodzi od klasycznych przepisów i dostosowuje je do swoich smaków. Dzięki temu powstają nowoczesne wersje staropolskiej kuchni - dietetyczne, roślinne czy bardziej wyraziste. To niezwykle ciekawe zjawisko, a przede wszystkim przepyszne!

Azjatyckie wegetariańskie gołąbki

Gołąbki wegetariańskie

Jak zrobić wegetariańskie gołąbki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Triki na serniki - co zrobić, by wyszedł idealny? »

Dlaczego warto jeść ziemniaki? Czego o nich nie wiemy i co z nich zrobić? »

Czym zastąpić płyn do mycia naczyń? Domowe specyfiki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1586

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 328

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8