Spis treści:
- Jakie są rodzaje pierniczków?
- Jakie pierniki są najbardziej popularne?
- Jak zrobić piernik dojrzewający?
- Jak zrobić pierniczki szwedzkie?
- Jak przechowywać pierniczki?
- Przepisy na pierniczki świąteczne
Nie zawsze możemy sobie pozwolić na to, żeby z dużym wyprzedzeniem przygotować piernik staropolski. Na szczęście pierniki możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów. Chyba każdy domowy cukiernik ma jakieś patenty na te świąteczne ciasteczka. Dziś przedstawimy wam kilka pomysłów na różne pierniki, które możecie upiec w tym roku. Wybierzcie swój ulubiony przepis.
Sprawdź także: Domowa przyprawa do piernika. Zdrowsza i tańsza niż ta sklepowa
Pierniczki - rodzaje
Jeśli wydaje wam się, że pierniki niczym się nie różnią, mylicie się. Te ciasteczka inaczej prezentują się w każdym kraju. W naszym także znajdziemy kilka typów, o których warto wspomnieć. Jak rozróżnić pierniczki? Rodzaje tych ciastek nie są oczywiście bardzo od siebie oddalone - piernik nadal smakuje korzennymi przyprawami, jednak różnica polega na twardości oraz kształtach.
Ciasto na pierniki podzielić można na dwie kategorie: fermentowane oraz to, które przygotowuje się przed pieczeniem. Pierwsze potrzebuje około miesiąca. Drugie, ze względu na mniejszy nakład pracy, jest przygotowywane przez nas znacznie częściej. A jakie pierniczki możemy z nich zrobić?
Katarzynka to jeden z najpopularniejszych pierniczków. Wypieka się ją od 25 listopada - to właśnie wtedy przypada dzień świętej Katarzyny. Można je łatwo rozpoznać, dzięki charakterystycznemu kształtowi. Lebkuchen to równie znane tradycyjne pierniczki niemieckie. Piecze się je w twardej i miękkiej wersji. Z kolei Pepparkakor to pierniczki szwedzkie - są cieniutkie i bardzo chrupiące. O tym, jak je przygotować, opowiemy później.
Ekspresowe pierniczki
Jak zrobić pierniczki? Popularne przepisy dają nam możliwość zrobienia ich zaledwie w kilka minut. Jeśli nie macie czasu na pieczenie, warto zdecydować się na takie ciasteczka. Przepisy regionalne będą różnić się proporcjami czy przyprawami, dlatego ciasteczka warto doprawiać według własnego smaku.
Ekspresowe pierniczki od razu do jedzenia to świetny sposób na upieczenie pysznych ciasteczek nie tylko w święta. Jeśli uwielbiacie korzenne przyprawy i tęsknicie za smakiem świąt, dzięki nim możecie sprawić frajdę sobie i najmłodszym. Czego potrzebujecie? Musicie mieć dwie szklanki pszennej mąki, 2/3 szklanki cukru, dwie łyżki masła, łyżeczkę sody, jajko, dwie łyżki miodu oraz kilka łyżek ciepłego mleka.
Nie zapomnijcie także o przyprawie korzennej. Możecie wybrać gotową lub zrobić ją samodzielnie. Znajduje się w niej mielony cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, anyż i goździki. Jak przygotować takie pierniczki? Przepisy regionalne tu nie będą się różnić. Najpierw przesiejcie mąkę na stolnicę, a następnie wlejcie na nią rozpuszczony miód. Mąka zlepi się, dlatego warto mieszać ją, a właściwie siekać nożem.
Dodawajcie do niej cukier, sodę, przyprawy, a później masło i jajko - ciągle mieszajcie. Teraz czas na mleko - dolewajcie je stopniowo, po łyżeczce, aż ciasto będzie gładkie. Powinno być trochę kruche. Wyrabiajcie je przez kilka minut. Teraz rozwałkujcie je i wycinajcie takie kształty, jakie tylko chcecie. Ułóżcie pierniczki na blaszce, posmarujcie je roztrzepanym jajkiem i pieczcie przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki od razu do jedzenia są już gotowe!
Piernik dojrzewający, czyli pierniczki jak dawniej
Piernik dojrzewający potrzebuje czasu, dlatego zacznijcie robić go już teraz. Dajcie mu minimum dwa tygodnie. Jednak im dłużej, tym lepiej. Takie pierniczki jak dawniej będą smakować doskonale. Skład znacznie różni się od tego, który opisaliśmy powyżej. W tym cieście znajduje się dużo więcej miodu i masła. Najlepiej robić taki piernik w formie ciasta, jednak możecie wykroić z niego także pierniczki, idealne na zajadanie w trakcie świąt.
Do przygotowania masy potrzebujecie: 250 gramów miodu, 180 gramów cukru, kostki masła, pół kilograma mąki, 80 mililitrów mleka, łyżeczki sody, jajka i dwóch żółtek, a także przyprawy do piernika. Pierniczki idealne będą w każdym domu różnić się właśnie tą przyprawą. Dodajcie jej tyle, ile lubicie. Wystarczą dwie łyżeczki, jeśli jednak ciasto ma być esencjonalne, zdecydujcie się na więcej.
Zagotujcie miód, masło i cukier, a następnie zdejmijcie z ognia i poczekajcie, aż masa przestygnie. Dodajcie do niej mąkę, jajko i żółtka, a także przyprawę i mleko zmieszane z sodą. Mieszajcie delikatnie, by wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowana masa musi odpoczywać w chłodnym miejscu przez trzy tygodnie. Umieśćcie ją w szklanym naczyniu bądź kamionce, jeśli taką posiadacie. Tam będzie poddana procesowi fermentacji.
Po tym czasie wyjmijcie ciasto i przełóżcie je na stolnicę. Rozwałkujcie dobrze i połóżcie na blaszkę. Takie pierniczki staropolskie powinny być pieczone przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. To jednak nie koniec procesu dojrzewania ciasta. Upieczony placek powinien odpocząć jeszcze przez tydzień. W niektórych przepisach jednak mówi się, że wystarczą cztery dni - to właśnie na cztery dni przed świętami powinno się piec pierniczki staropolskie.
Pierniczki szwedzkie - przepis
Jeśli chcecie, by święta wyglądały u was trochę inaczej niż u wszystkich, upieczcie pierniczki szwedzkie. Są twarde, mocno przyprawione i pyszne. Potrzebujecie do nich 370 gramów mąki pszennej, 150 gramów miodu, jajka, szczypty soli, szczypty proszku od pieczenia, 100 gramów masła. W garnuszku podgrzejcie miód i masło, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się roztopią.
Następnie zdejmijcie mieszankę z gazu, by przestygła. Do miski wsypcie mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W sam środek wbijcie jajko, a następnie zalejcie wszystko mieszanką miodu i masła. Urabiać ciasto można ręcznie, jednak znacznie szybciej zrobicie to mikserem lub robotem kuchennym. Ciasto na te pierniczki jest dość klejące, dlatego wyrabianie może być żmudne. Tak przygotowane ciasto uformujcie w kulkę, a następnie zawińcie ją w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie rozwałkujcie ciasto na cieniutki placuszek (im będzie cieńszy, tym smaczniejsze wyjdą pierniczki) i wytnijcie z niego dowolne kształty, korzystając z różnych foremek. Pieczcie pierniczki szwedzkie w temperaturze 180 stopni przez osiem minut. Obserwujcie je, bo być może w waszym piekarniku będą piekły się krócej. Powinny być lekko zarumienione.
Pierniczki - jak przechowywać?
Wiecie już, jak piec pierniczki. Jak przechowywać te pyszności, by nie zmiękły? Sprawa wygląda dość prosto. Można włożyć je do puszki bądź też dekoracyjnych słoiczków i przechowywać nawet przez kilka dobrych miesięcy. Najważniejsze, by nie były narażone na wilgoć. Dzięki temu przetrwają do następnych wakacji, a ich smak będzie tak samo doskonały.
Pierniczki sprawiają, że święta są wyjątkowe. Mamy nadzieję, że przygotujecie swoje ulubione ciasteczka w tym roku - najlepiej z przepisu na smaker.pl.
1. Pierniczki świąteczne
Zobacz przepisPierniczki świąteczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Pierniczki świąteczne
Zobacz przepisPierniczki świąteczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pierniczki na święta
Zobacz przepisPierniczki na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pierniczki z witrażykami
Zobacz przepisPierniczki z witrażami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Lebkuchen, niemieckie pierniki
Zobacz przepisLebkuchen / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pierniczki z Norymbergii
Zobacz przepisPierniczki z Norymbergii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Szwedzkie pierniczki pepparkakor
Zobacz przepisSzwedzkie pierniczki pepparkakor / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pierniczki alpejskie
Zobacz przepisPierniczki z marmoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pierniczki świąteczne
Zobacz przepisPierniczki świąteczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Przygotuj układ pokarmowy do świąt. Zioła na detoks wątroby »
Jakie przyprawy do wołowiny? Dzięki nim mięso jest soczyste »
Te osoby nie powinny jeść buraków. Skutki mogą być fatalne »