Do góry

Newsy

Śliwka niejedno ma imię

Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz dlaczego powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie?

Fot. 123RF/Picsel

Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je uprawiać w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu popularność śliwek nieco zmalała, na szczęście po pewnym czasie znów nauczyliśmy się doceniać te owoce.

Czy odchudzając się, możemy jeść śliwki?

Poza doskonałym smakiem oraz aromatem pieczonego ciasta, z którym mało co może się równać - śliwki są bardzo zdrowe. Każdy wie, że to doskonały środek na zaparcia. Jeśli jednak jesteśmy na diecie, to lepiej sięgnąć po owoce świeże - 100 gram zawiera jedynie 45 kcal, a w takiej samej ilości suszonych znajduje się aż 267 kcal. Warto też pamiętać, że są to owoce bogate w błonnik i już niewielka ilość może nas nasycić. Dodatkowo, nawet te suszone wspomagają spalanie tłuszczu.

Na skołatane nerwy i problemy z cerą

Śliwki, poza oczyszczaniem organizmu oraz dbaniem o linię mogą mieć kojący wpływ na nasze nerwy. Zawierają spore ilości magnezu oraz witaminę B6, która wspomaga jego wchłanianie. Śliwki obfitują także w potas, fosfor i żelazo. Mają zatem pozytywny wpływ na pracę serca oraz wspomagają walkę z niedokrwistością.

Dzięki zestawowi witamin A, C, E, K i wspomnianej już B6 oraz działaniu antyoksydacyjnym śliwki dbają o zdrowy i piękny wygląd. Poza włączeniem ich do codziennej diety, możemy także zrobić z nich użytek kosmetyczny. Ze świeżych, rozgniecionych owoców zrobimy maseczkę, polecaną zwłaszcza osobom o cerze naczynkowej, z tendencją do tzw. kurzych łapek, a także tym, dla których ważne jest wygładzenie zmarszczek.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Co zrobić ze śliwek?

A śliwki w kuchni? Nie tylko wpadają w kompot. Poza oczywistym zastosowaniem w wyrobach cukierniczych, śliwki doskonale komponują się z mięsem. Schab ze śliwką, czy suszone śliwki dodawane do bigosu to nie jedyne zastosowania. Ciekawą propozycją jest staropolska przekąską, czyli zawinięta, a następnie upieczona śliwka w boczku. Ze śliwek można zrobić także doskonały sos, również do mięs, czy dodać je do rozmaitych sałatek, nie tylko owocowych. Nie wspominając już o nalewkach i domowych winach.

O tym, jak wszechstronne zastosowanie w kuchni mają śliwki, doskonale wiedzą nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma pomysłami na dania z tymi owocami. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Knedle ze śliwkami

Fot. Srl76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tarteletki ze śliwkami i cynamonem

Fot. Fiorof na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Śliwki pod kruszonką

Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Śliwki w occie

Fot. Renka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Likier na śliwkach węgierkach z nalewki

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kruche ze śliwkami

Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Powidła śliwkowe

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Schab ze śliwkami po staropolsku

Fot. MojaKuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń