Do góry

Newsy

Niedoceniana pietruszka

Zwykle pojawia się na naszych talerzach w roli mało istotnego dodatku, którego smak niezbyt wyróżnia się na tle innych składników. Tymczasem pietruszka w pełni zasługuje na miano kulinarnego superbohatera.

Fot. 123RF/Pcisel

O właściwościach leczniczych pietruszki doskonale wiedziały nasze babcie, które bardzo często wykorzystywały ją do przygotowywania naparów i okładów, mających przynieść ulgę chorym. Współcześnie warzywo to bardzo rzadko gości na naszych talerzach, gdyż uznajemy je za nieciekawe i niezbyt wartościowe. Gdzie tak naprawdę leży prawda?

Zdrowy korzeń

Substancje zawarte w korzeniu pietruszki pobudzają produkcję soku żołądkowego oraz wydzielanie śliny, a tym samym ułatwia i przyspiesza trawienie. Warzywo to nie obciąża naszego układu pokarmowego i właśnie z tego powodu możemy bez obaw włączyć ją do diety lekkostrawnej.

Ze względu na działanie odkażające, spożywanie pietruszki zaleca się również osobom borykającym się z zapaleniem trzustki i przęcherza oraz dną moczową. W przypadku tych dolegliwości szczególnie pomocnym może okazać się napar z korzenia pietruszki.

Jednak na tym nie kończą się właściwości tego niedocenianego warzywa. Pietruszka zawiera w sobie sporo witamin (w tym witaminę A, C, E oraz witaminy z grup B) oraz minerałów (m.in. wapń, żelazo, potas, fosfor i magnez). Dzięki nim poprawia pracę układu krwionośnego.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Natka - źródło witamin

Jak się okazuje, cenne substancje odżywcze znajdziemy nie tylko w korzeniu, ale również w natce pietruszki. Ma ona silne działanie antyseptyczne i może zapobiegać różnego rodzaju infekcjom. Włączenie jej do codziennej diety, może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasz wzrok, gdyż zawiera ona sporą ilość witaminy A, zapobiegającej tzw. kurzej ślepocie. Co więcej, będzie ona również bardzo pomocna w leczeniu astmy, problemów z nerkami oraz zbyt wysokiego ciśnienia.

Nasze babcie doskonale wiedziały, że natka pietruszki łagodzi bóle, przyspiesza gojenie ran oraz ułatwia pozbycie się uciążliwego kaszlu.

Co można ugotować z pietruszki?

Częste spożywanie pietruszki może przynieść nam wiele korzyści, dlatego warto zaopatrzyć się w przepisy, które nam to ułatwią. W jaki sposób włączyć pietruszkę do codziennego jadłospisu? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma, ciekawymi recepturami. Oto niektóre z nich.

 

1. Pesto z pietruszki

Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Koktajl z natką pietruszki

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Puree z pietruszki

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Krem z pietruszką

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pobierz aplikację smaker

5. Surówka z selera i pietruszki

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Pieczona pietruszka

Fot. Granita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Napój cytrynowo-pietruszkowy

Fot. Suri na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Ciasto pietruszkowe z cytrynowym kremem

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń