Wyniki wyszukiwania dla chleb żytni na zakwasie naszej babci
Artykuły chleb żytni na zakwasie naszej babci
Wszystkie
Jaki jest najlepszy chleb? Miłośnicy tradycyjnej kuchni odpowiedzą z pewnością, że ten przygotowany na zakwasie. Jeśli zamierzasz upiec chleb w dom...
W dawnych czasach chleb pieczono jedynie na zakwasie. Z czasem metoda została wyparta przez użycie drożdży piekarskich, które są obecnie bardziej p...
W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. J...
Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy ofer...
Uwielbiasz chrupiące pieczywo, które w środku jest przyjemnie miękkie? Chleb jak od piekarza możesz upiec w swoim domu. Wystarczy, że odkryjesz, ja...
Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie.
Flaki to potrawa rodem z zamierzchłych czasów, ale do dziś wzbudza wiele kontrowersji. Dla jednych są prawdziwym przysmakiem, podczas gdy inni post...
Czy istnieje coś lepszego od domowego rosołu – najlepiej zrobionego przez babcię? Oczywiście, rosół z domowym makaronem! Nic nie jest w stanie prze...
Wielu Polaków na Wielkanoc przygotowuje buraczki. Są świetnym dodatkiem do obiadu lub kolacji. Przekonaj się, jak zrobić domową ćwikłę z chrzanem i...
Starte ziemniaki są podstawą do przygotowania placków ziemniaczanych. Można je zjadać z cukrem, kwaśną śmietaną, żurawiną czy gulaszem, dopasowując...
Niezbędny składnik kuchni staropolskiej, z chęcią dodawany do babcinych przepisów, nadaje potrawom niepowtarzalny smak. To właśnie smalec! Czy wies...
Przypalone mleko to powszechny problem, jednak wcale nie musimy od razu spisywać go na straty. Istnieją domowe sposoby, dzięki którym można je urat...
Jest jednym z symboli wiosny oraz niezbędnym elementem wielkanocnych dekoracji. Mowa oczywiście o puszystych baziach. Niewiele osób jednak wie, że...
Krwawnik pospolity rośnie na terenie całej Polski i często traktowany jest jako chwast. Tymczasem w medycynie ludowej od wieków znany jest ze swoic...
Zakwas na żurek jest niezbędny do przygotowania tradycyjnego żuru lub barszczu. Nadaje on potrawie specyficzny smak. W dodatku zbliżająca się Wielk...
Babka lancetowata należy do ziół, które wykorzystuje się od wieków w ziołolecznictwie i medycynie ludowej. Spotkać można ją niemal wszędzie, rośnie...
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez barszczu czerwonego. Ten tradycyjny, powinniśmy przygotować na domowej roboty zakwasie. Jak go...
Z kiełbasą, jajkiem oraz odrobiną chrzanu, podawana z chlebem luz ziemniakami. Wielkanocny żurek to zupa, na którą wiele osób czeka cały rok. Jeżel...
Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne!
Aby świąteczny żurek lub barszcz biały nabrał intensywnego i głębokiego smaku, potrzebny jest odpowiedni zakwas. Najlepszym wyborem będzie oczywiśc...
Żurek lub barszcz biały to obowiązkowe pozycje w wielkanocnym menu. Aby zachwycały wyrazistym smakiem, powinny być przygotowywane na zakwasie domow...
Niektórzy uważają, że zbyt dużo pieczywa zjadanego w codziennej diecie powoduje przybieranie na wadze. Czy chleb tuczy? Odpowiedź na to pytanie nie...