Spis treści:
Czy wiesz, czym jest zakwas na chleb? To nic innego jak mieszanina mąki i wody. Fermentujący zakwas sprawi, że ciasto na chleb będzie pulchne, odpowiednio kwaśne i ładnie wyrośnie. W zakwasie znajdują się drożdże, bakterie kwasu mlekowego oraz te, które produkują kwas octowy. Chleb na zakwasie nie tylko jest zdrowy, ale i może być dłużej przechowywany, nie będzie pleśniał. Do przygotowania zakwasu możesz użyć różnego rodzaju mąk, dobrze sprawdzi się zarówno mąka mąki pszenna, orkiszowa, jak i żytnia. Sprawdź, jak zrobić zakwas na chleb.
Jak zrobić zakwas na chleb?
Zrobienie zakwasu na chleb to bardzo prosta sprawa. Pamiętaj jednak, aby przechowywać chlebowy zakwas w miejscu, gdzie jest ciepło. Zimą możesz postawić go blisko kaloryfera. Aby wyszedł idealnie, należy unikać przeciągów. Warto pamiętać, by zakwas miał dostęp powietrza, możesz przykryć go bawełnianą ściereczką lub lekko nałożyć na niego wieczko ze słoika. Do hodowania zakwasu najlepiej sprawdzi się szklane, porcelanowe lub gliniane naczynie, może być to zwykły słoik, ważne, by wcześniej go wyparzyć. Do zrobienia domowego zakwasu, będziesz potrzebować: 240 g mąki żytniej oraz 240 ml letniej wody.
Przygotowywanie zakwasy wymaga trochę czasu i cierpliwości, będziesz czekać na niego sześć dni. Zacznij od dodania do słoika 30 g mąki oraz takiej samej ilości letniej wody, przykryj słoik wieczkiem (tak by miał dostęp powietrza) i odstaw. Kolejnego dnia wymieszaj zawartość słoika, do nowego słoika włóż 30 g zakwasu, dorzuć do niego 30 g mąki i wody (dokarmianie zakwasu), połącz wszystko i dokładnie wymieszaj. Zakręć lekko słoik lub przykryj go ścierką, odstaw w ciepłe miejsce. Czwartego dnia powtórz wszystkie czynności z dnia drugiego, zarówno rano, jak i wieczorem. W dniu szóstym rano kolejny raz dokarm zakwas, wieczorem powinieneś otrzymać gotowy produkt.
Zobacz także: Przepis na zakwas na chleb z termomiksa z Tik-Toka
Przepis na chleb na zakwasie
Kiedy masz już zakwas możesz przejść do pieczenia chleba. Przygotuj: 500 g mąki pszennej, 200 g aktywnego zakwasu, 325 g wody, półtorej łyżeczki soli, półtorej łyżeczki cukru trzcinowego.
Zacznij od wymieszania zakwasu z wodą i cukrem. Następnie wsyp mąkę oraz sól. Dokładnie wymiesza składniki. Odstaw na dwie godziny, tak by ciasto na chleb wyrosło. Kiedy ciast wyrośnie, uformuj z niego kształt chleba, odstaw na minimum trzy do pięciu godzin. Natnij chleb, przełóż go do formy 24 cm na 12 cm. Piecz przez 45 minut w 230 stopniach z funkcją pary. Gotowy chleb należy studzić na kratce.
Najlepsze przepisy na domowy chleb
Szukasz kulinarnych inspiracji? Chcesz upiec pyszny, domowy i chrupiący chleb? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
3. Domowy chleb na zakwasie
Zobacz przepisDomowy chleb na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Łatwy chleb na zakwasie
Zobacz przepisŁatwy chleb na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Chleb na zakwasie i maślance
Zobacz przepisChleb na zakwasie i maślance / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Domowy chleb na zakwasie
Zobacz przepisDomowy chleb na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Prosty chleb na zakwasie
Zobacz przepisProsty chleb na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Domowy żytni chleb na zakwasie
Zobacz przepisDomowy żytni chleb na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Pełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie
Zobacz przepisPełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jak zrobić domowy chleb z dwóch składników? »
Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »
Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »
Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »