Dania jednogarnkowe

Jaki jest najlepszy chleb? Miłośnicy tradycyjnej kuchni odpowiedzą z pewnością, że ten przygotowany na zakwasie. Jeśli zamierzasz upiec chleb w domu, koniecznie wcześniej musisz przygotować domowy zakwas. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić zakwas na chleb.

Jak zrobić zakwas? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Czy wiesz, czym jest zakwas na chleb? To nic innego jak mieszanina mąki i wody. Fermentujący zakwas sprawi, że ciasto na chleb będzie pulchne, odpowiednio kwaśne i ładnie wyrośnie. W zakwasie znajdują się drożdże, bakterie kwasu mlekowego oraz te, które produkują kwas octowy. Chleb na zakwasie nie tylko jest zdrowy, ale i może być dłużej przechowywany, nie będzie pleśniał. Do przygotowania zakwasu możesz użyć różnego rodzaju mąk, dobrze sprawdzi się zarówno mąka mąki pszenna, orkiszowa, jak i żytnia. Sprawdź, jak zrobić zakwas na chleb. 

Jak zrobić zakwas na chleb? 

Zrobienie zakwasu na chleb to bardzo prosta sprawa. Pamiętaj jednak, aby przechowywać chlebowy zakwas w miejscu, gdzie jest ciepło. Zimą możesz postawić go blisko kaloryfera. Aby wyszedł idealnie, należy unikać przeciągów. Warto pamiętać, by zakwas miał dostęp powietrza, możesz przykryć go bawełnianą ściereczką lub lekko nałożyć na niego wieczko ze słoika. Do hodowania zakwasu najlepiej sprawdzi się szklane, porcelanowe lub gliniane naczynie, może być to zwykły słoik, ważne, by wcześniej go wyparzyć. Do zrobienia domowego zakwasu, będziesz potrzebować: 240 g mąki żytniej oraz 240 ml letniej wody. 

Przygotowywanie zakwasy wymaga trochę czasu i cierpliwości, będziesz czekać na niego sześć dni. Zacznij od dodania do słoika 30 g mąki oraz takiej samej ilości letniej wody, przykryj słoik wieczkiem (tak by miał dostęp powietrza) i odstaw. Kolejnego dnia wymieszaj zawartość słoika, do nowego słoika włóż 30 g zakwasu, dorzuć do niego 30 g mąki i wody (dokarmianie zakwasu), połącz wszystko i dokładnie wymieszaj. Zakręć lekko słoik lub przykryj go ścierką, odstaw w ciepłe miejsce. Czwartego dnia powtórz wszystkie czynności z dnia drugiego, zarówno rano, jak i wieczorem. W dniu szóstym rano kolejny raz dokarm zakwas, wieczorem powinieneś otrzymać gotowy produkt. 

Zobacz także: Przepis na zakwas na chleb z termomiksa z Tik-Toka 

@thermomix_hero_poland Uwielbiam chleb na zakwasie, ponieważ jego smak jest wyjątkowy, a również dłużej postoi i tak szybko nie wyschnie ☺️ #zakwaschlebowy #swojskichleb #swojskiewyroby #zrobtosam #thermomixpolska #gotujzemną #facetwkuchni #grudziadz #chełmno #kujawyipomorze #samouczek ♬ dźwięk oryginalny - Thermomix_Hero_Poland

Przepis na chleb na zakwasie

Kiedy masz już zakwas możesz przejść do pieczenia chleba. Przygotuj: 500 g mąki pszennej, 200 g aktywnego zakwasu, 325 g wody, półtorej łyżeczki soli, półtorej łyżeczki cukru trzcinowego. 

Zacznij od wymieszania zakwasu z wodą i cukrem. Następnie wsyp mąkę oraz sól. Dokładnie wymiesza składniki. Odstaw na dwie godziny, tak by ciasto na chleb wyrosło. Kiedy ciast wyrośnie, uformuj z niego kształt chleba, odstaw na minimum trzy do pięciu godzin. Natnij chleb, przełóż go do formy 24 cm na 12 cm. Piecz przez 45 minut w 230 stopniach z funkcją pary. Gotowy chleb należy studzić na kratce. 

Najlepsze przepisy na domowy chleb

Szukasz kulinarnych inspiracji? Chcesz upiec pyszny, domowy i chrupiący chleb? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Zakwas na chleb

 Zakwas na chleb Zobacz przepis

Zakwas na chleb / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chleb na zakwasie

 Chleb na zakwasie Zobacz przepis

Chleb na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Domowy chleb na zakwasie

 Domowy chleb na zakwasie Zobacz przepis

Domowy chleb na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Łatwy chleb na zakwasie

 Łatwy chleb na zakwasie Zobacz przepis

Łatwy chleb na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chleb na zakwasie i maślance

 Chleb na zakwasie i maślance Zobacz przepis

Chleb na zakwasie i maślance / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Domowy chleb na zakwasie

 Domowy chleb na zakwasie Zobacz przepis

Domowy chleb na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Prosty chleb na zakwasie

 Prosty chleb na zakwasie Zobacz przepis

Prosty chleb na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Domowy żytni chleb na zakwasie

 Domowy żytni chleb na zakwasie Zobacz przepis

Domowy żytni chleb na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie

 Pełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie Zobacz przepis

Pełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jak zrobić domowy chleb z dwóch składników? »

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 157

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1578

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 319

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8