Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 74
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 74
Składniki
ZAKWAS 3 dniowy:
Dzień pierwszy: Wieczór. Wymieszać w litrowym słoiku 50g maki pszennej razowej 1400 z 50 g letniej wody. Przykryć słoik folią i odstawić w spokojne miejsce z temperaturą pokojową.
Dzień drugi: Wieczór. W słoiku pojawi się piana. Do spienionej mieszaniny z pierwszego dnia wsypać 100 g mąki pszennej razowej 1400, 100g letniej wody oraz 20g cukru. Dokładnie wymieszać. Przykryć. Odstawić.
Dzień trzeci: Wieczór. Do mieszaniny z dnia drugiego o lekkim piwnym zapachu dodać 100g maki pszennej razowej 1400 dodać 100g letniej wody. Dokładnie wymieszać. Przykryć. Odstawić. Zakwas będzie gotowy już po 12 godzinach.
ZACZYN 4 godzinny.:
W dużej misce wymieszać 55g zakwasu (ok. 3 łyżek stołowych + jesze trochę) z 65 g mąki pszennej 550 oraz 30g wody. Przykryć folią. Odstawić na 3-4 godziny.
CIASTO:
Po 3-4 godzinach zaczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodać do zaczynu: 200g maki pszennej 550, 100g maki żytniej chlebowej 750, 210g letniej wody. Wszystko wymieszać mikserem przez 4 minuty na najniższych obrotach. Odstawić ciasto na 10 minut. Wsypać po tym czasie max. 1,5 łyżeczki soli, ewentualnie dodać trochę wody lub mąki. Wyrabiać 4 minuty. ciasto podczas miksowania powinno przybierać formę kuli, po dotknięciu palcem powinno lekko się lepić do palca. Wysmarować miskę olejem. Włożyć ciasto, obrócić tak aby ze wszystkich stron pokryło się olejem. Przykryć folią i odstawić na całą noc.
Rano ciasto powinno podwoić a nawet potroić swoją objętość, powinno być lekkie z widocznymi licznymi pęcherzykami powietrza. Delikatnie przełożyć do małej brytfanki posmarowanej niewielką ilością oleju. Odstawić na 30 minut.
Rozgrzać piekarnik - termoobieg w maksymalnej temperaturze, wstawić w tym czasie brytfankę z wodą. Gdy się odpowiednio nagrzej zmniejszyć temperaturę do 230 stopni, wyjąć brytfankę z wodą wstawić brytfankę z ciastem. Piec 35 minut. Gotowe!