Fot. 123RF/Picsel
Barszcz jest dziś kojarzony przede wszystkim z polskim stołem wigilijnym. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, iż jest to także jedna z najstarszych, polskich zup, która pojawiała się na naszych stołach już setki lat temu. Pierwsza wzmianka o barszczu pojawia się w XVI wieku, i to dzięki Mikołajowi Rejowi, który to ujął potrawę tę w swoim dziele „Żywot człowieka poczciwego" (1567r.).
Dziś wigilijna odmiana barszczu to już potrawa kultowa, i nie ma osoby, która choć raz nie miałaby z nią styczności. Warto pamiętać, że barszcz świąteczny różni się od barszczu czerwonego, który przygotowywany jest w ciągu roku. Wigilijna odmiana tej potrawy przygotowywana jest z wywaru, z włoszczyzny oraz buraków. Następnie łączona jest z wywarem z grzybów suszonych jak i kwasem buraczanym. Aby zupa nabrała odpowiedniego smaku i mocy, niezbędny będzie przygotowany wcześniej, domowy zakwas buraczany.
Jak zrobić zakwas na barszcz wigilijny?
Przygotowanie zakwasu nie jest trudne i wymaga jedynie odrobinę cierpliwości. Warto więc zrezygnować z kupnych zamienników o niewiadomym składzie na rzecz prawdziwego, domowego zakwasu.
Do wykonania go potrzebny będzie 1 kilogram buraków pokrojonych w plasterki, 1,5 litra wody, pół główki czosnku przekrojonej w poprzek, liście laurowe, ziele angielskie, a także jedna lub dwie łyżeczki soli.
Te wszystkie składniki łączymy w dużym półtoralitrowym słoiku lub kamionkowym naczyniu. Woda powinna być ciepła, aby przyspieszyć proces kwaszenia. Gotowy zakwas należy odłożyć w chłodne, zaciemnione miejsce i przykryć delikatną tkaniną, aby mógł on spokojnie oddychać. Kwaszenie powinno trwać dwa tygodnie.
Koniecznie należy zwrócić uwagę, czy żaden burak nie wystaje poza zalewę, ponieważ zacznie on pleśnieć, a cały zakwas będzie nadawał się do wyrzucenia.
Nie powinniśmy trzymać zakwasu w ciepłym miejscu, a naczynie, w którym będziemy przygotowywać specyfik, musi być bardzo czyste. Najlepiej jest porządnie je wyparzyć przed rozpoczęciem czynności. Warto też od czasu do czasu przyjrzeć się zakwasowi, aby skontrolować, czy nie pojawia się na nim pleśń.
Jak zrobić barszcz na zakwasie?
Barszcz czerwony podawany podczas wieczerzy wigilijnej jest zupą postną, czyli bezmięsną. Gotuje się go na wywarze z warzyw i buraków, przyprawia kwasem buraczanym i wywarem z grzybów suszonych. Tradycja postnych wigilijnych posiłków opiera się na wierzeniu w zapanowanie pokoju na ziemi i zrównanie ludzi i zwierząt w tę grudniową noc. Brak kostnego lub mięsnego wywaru warto zrównoważyć wyborem aromatycznego oleju, który pogłębi smak przygotowywanej zupy. Staropolska tradycja nakazuje użycie oleju lnianego, ale w polskich domach równie często wykorzystuje się inne oleje np. rzepakowy, z równie dobrym skutkiem. Poza tym, barszcz czerwony, posiadający intensywny, czerwony kolor będzie się pięknie prezentował na wigilijnym stole. Aby wzmocnić jego kolor, warto do gotującego się barszczu dodać trochę soku z cytryny lub octu. Można też nieco odejść od tradycyjnego smaku, dodając do gotowej zupy suszone śliwki, które wzbogacą smak i dodadzą owocowego aromatu. Pamiętajcie - podajcie go koniecznie z krokietem lub z uszkami z kapuścianym farszem.
Aby mieć pewność, że świąteczne potrawy wyjdą idealnie, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
1. Domowy zakwas krok po kroku
Fot. Majakmagdalena na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Zakwas na wigilijny barszcz
Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Wigilijny barszcz na zakwasie
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Postny barszcz Szymanderskiej
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. HabbibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Barszcz z kiszonych buraków
Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie