Najlepsze przepisy na ogórki

Jak zrobić barszcz na zakwasie?

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez barszczu czerwonego. Ten tradycyjny, powinniśmy przygotować na domowej roboty zakwasie. Jak go zrobić, aby wigilijna zupa smakowała równie dobrze co ta babcina? Oto kilka sprawdzonych przepisów.

Fot. 123RF/Picsel

Barszcz jest dziś kojarzony przede wszystkim z polskim stołem wigilijnym. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, iż jest to także jedna z najstarszych, polskich zup, która pojawiała się na naszych stołach już setki lat temu. Pierwsza wzmianka o barszczu pojawia się w XVI wieku, i to dzięki Mikołajowi Rejowi, który to ujął potrawę tę w swoim dziele „Żywot człowieka poczciwego" (1567r.).

Dziś wigilijna odmiana barszczu to już potrawa kultowa, i nie ma osoby, która choć raz nie miałaby z nią styczności. Warto pamiętać, że barszcz świąteczny różni się od barszczu czerwonego, który przygotowywany jest w ciągu roku. Wigilijna odmiana tej potrawy przygotowywana jest z wywaru, z włoszczyzny oraz buraków. Następnie łączona jest z wywarem z grzybów suszonych jak i kwasem buraczanym. Aby zupa nabrała odpowiedniego smaku i mocy, niezbędny będzie przygotowany wcześniej, domowy zakwas buraczany.

Jak zrobić zakwas na barszcz wigilijny?

Przygotowanie zakwasu nie jest trudne i wymaga jedynie odrobinę cierpliwości. Warto więc zrezygnować z kupnych zamienników o niewiadomym składzie na rzecz prawdziwego, domowego zakwasu.

Do wykonania go potrzebny będzie 1 kilogram buraków pokrojonych w plasterki, 1,5 litra wody, pół główki czosnku przekrojonej w poprzek, liście laurowe, ziele angielskie, a także jedna lub dwie łyżeczki soli.

Te wszystkie składniki łączymy w dużym półtoralitrowym słoiku lub kamionkowym naczyniu. Woda powinna być ciepła, aby przyspieszyć proces kwaszenia. Gotowy zakwas należy odłożyć w chłodne, zaciemnione miejsce i przykryć delikatną tkaniną, aby mógł on spokojnie oddychać. Kwaszenie powinno trwać dwa tygodnie.

Koniecznie należy zwrócić uwagę, czy żaden burak nie wystaje poza zalewę, ponieważ zacznie on pleśnieć, a cały zakwas będzie nadawał się do wyrzucenia.

Nie powinniśmy trzymać zakwasu w ciepłym miejscu, a naczynie, w którym będziemy przygotowywać specyfik, musi być bardzo czyste. Najlepiej jest porządnie je wyparzyć przed rozpoczęciem czynności. Warto też od czasu do czasu przyjrzeć się zakwasowi, aby skontrolować, czy nie pojawia się na nim pleśń.

Reklama

Jak zrobić barszcz na zakwasie?

Barszcz czerwony podawany podczas wieczerzy wigilijnej jest zupą postną, czyli bezmięsną. Gotuje się go na wywarze z warzyw i buraków, przyprawia kwasem buraczanym i wywarem z grzybów suszonych. Tradycja postnych wigilijnych posiłków opiera się na wierzeniu w zapanowanie pokoju na ziemi i zrównanie ludzi i zwierząt w tę grudniową noc. Brak kostnego lub mięsnego wywaru warto zrównoważyć wyborem aromatycznego oleju, który pogłębi smak przygotowywanej zupy. Staropolska tradycja nakazuje użycie oleju lnianego, ale w polskich domach równie często wykorzystuje się inne oleje np. rzepakowy, z równie dobrym skutkiem. Poza tym, barszcz czerwony, posiadający intensywny, czerwony kolor będzie się pięknie prezentował na wigilijnym stole. Aby wzmocnić jego kolor, warto do gotującego się barszczu dodać trochę soku z cytryny lub octu. Można też nieco odejść od tradycyjnego smaku, dodając do gotowej zupy suszone śliwki, które wzbogacą smak i dodadzą owocowego aromatu. Pamiętajcie - podajcie go koniecznie z krokietem lub z uszkami z kapuścianym farszem.
Aby mieć pewność, że świąteczne potrawy wyjdą idealnie, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Domowy zakwas krok po kroku

Fot. Majakmagdalena na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Zakwas na wigilijny barszcz

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Zakwas na barszcz czerwony

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Wigilijny barszcz na zakwasie

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Postny barszcz Szymanderskiej

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Wigilijny barszcz prababci

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Barszcz z krokietami

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Barszcz czerwony na rosole

Fot. HabbibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Barszcz z kiszonych buraków

Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Barszcz ostatniej szansy

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Serowe kulki dla wnucząt

Czego nie robi się dla wnucząt, lubią serowe pączki więc trzeba było dzisiaj...

Odsłon: 401

15 min
2
Sałatki Surówka z kapusty z sosem farmerskim

Prosty sos majonezowo -śmietanowy z czosnkiem i dużą garścią ziół: koperku, s...

Odsłon: 333

30 min
1
Dania główne Kotlety schabowe

Moje dzisiejsze kotlety to kotlety ze schabu, proste i szybkie w przygotowani...

Odsłon: 597

15 min
2
Desery Najprostszy przepis na sernik

Dzisiaj sernik najprostszy jaki znam, na spodzie z herbatników. Prosty , pusz...

Odsłon: 12416

30 min
25
Przekąski Sałatka kuskus

Dzisiaj przedstawiam sałatkę na różne okazje, bardzo smaczną i bardzo ciekawą...

Odsłon: 141

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jest niskokaloryczny, ma dużo błonnika. Dlaczego warto jeść agrest i jak go wykorzystać w kuchni

Dla jednych owoce te są zbyt kwaśne, dla innych to kwintesencja letniego smaku. Agrest, bo o nim mowa, kryje w sobie mnóstwo właściwości prozdrowot...

0
Informacje Obiady do słoika na wyjazd. Co zabrać na wakacje pod namiotem, biwak lub wycieczkę?

Ze względu na inflację i wzrost cen, coraz więcej Polaków odwołuje wakacje lub szuka niskobudżetowych rozwiązań. Jednym ze sposobów na zaoszczędzen...

24
Informacje Straszyły w PRL-u, a dziś są popularne. Kanapka z metką czy mortadelą?

Mięsne wyroby w PRL-u pozostawiały wiele do życzenia. Jednocześnie były rzadko dostępne, więc gdy już się pojawiały, każdy ich próbował. Czy pamięt...

9
Informacje Prawie bez kalorii, samo zdrowie. Domowe dżemy z zamiennikiem cukru

Alternatywy dla tradycyjnych, przesyconych przetworów stają się coraz bardziej popularne. Jedną z nich jest ksylitol - naturalny słodzik o niskiej...

17