Delikatne, soczyste, doceniane przez koneserów dobrego mięsa. Jak przyrządzić policzki wieprzowe?

Policzki wieprzowe to rodzaj mięsa, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Są one niezwykle delikatne i soczyste, a do tego doskonale komponują się z rozmaitymi dodatkami. Jak przyrządzić policzki wieprzowe i z czym je podawać, żeby wydobyć z nich to, co najlepsze?

Jak zrobić idealne policzki wieprzowe? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wielu koneserów smaku uważa, że policzki wieprzowe to jedna z najlepszych części wieprzowiny. Charakteryzują się one dość intensywnym smakiem oraz lekką kleistością, za którą stoi wysoka zawartość kolagenu. Po ugotowaniu są one miękkie i soczyste, a jeśli odpowiednio się je przygotuje, to wręcz rozpływają się w ustach. Ich dodatkowym atutem jest ogromna uniwersalność – policzki wieprzowe idealnie łączą się z rozmaitymi składnikami, więc można z powodzeniem serwować je z różnego rodzaju sosami, warzywami i przyprawami. Jak przyrządzić policzki wieprzowe, żeby zachwycały swoim smakiem? Z czym warto je podawać i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

 Sprawdź także: Domowe przetwory na trudne czasy. Jak długo pasteryzować kiełbasę w słoiku?

Czy policzki wieprzowe są zdrowe 

Zanim poznasz przepisy kulinarne z policzkami wieprzowymi w roli głównej, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czy policzki wieprzowe są zdrowe. Jedno jest pewne – mogą być one elementem zdrowej i dobrze zbilansowanej diety, oczywiście jeśli spożywa się je z umiarem. Po pierwsze stanowią one dobre źródło białka – w 100 g tego produktu można znaleźć nawet ponad 20 g tego makroskładnika. Ponadto nie brakuje w nich witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, cynk, żelazo czy selen. Nie sposób nie wspomnieć także o aminokwasach oraz wielonienasyconych kwasach tłuszczowych. Jeśli chodzi o ich wartość energetyczną, wynosi ona ok. 170 kcal na 100 g surowego mięsa.  

Z czym podawać policzki wieprzowe 

Zastanawiasz się, z czym podawać policzki wieprzowe? Możliwości jest naprawdę wiele. Doskonale komponują się one z wszelkiego rodzaju warzywami – możesz zaserwować je z ziemniakami, fasolką szparagową, marchewką, selerem, pietruszką czy cebulą. Idealnym pomysłem będzie również przyrządzenie ich z dodatkiem sosu, np. grzybowego, chrzanowego lub musztardowego. Jeśli preferujesz bardziej wykwintne smaki, koniecznie postaw na policzki wieprzowe duszone w winie. Lubisz mięso ze słodkimi dodatkami? Zatem idealną opcją dla ciebie będzie wersja z żurawiną, jabłkami lub śliwkami. Jeśli chcesz w pełni poczuć ich oryginalny smak, przygotuj policzki wieprzowe w sosie własnym.  

Jak przyrządzić policzki wieprzowe 

Odpowiedź brzmi – tak jak najbardziej lubisz. Policzki wieprzowe są na tyle uniwersalne, że można zrobić je na wiele różnych sposobów. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, dzięki którym wyczarujesz pyszne dania i odkryjesz nowe oblicze tego nieco zapomnianego mięsa.  

Policzki wieprzowe w winie 

Policzki wieprzowe w winie to znakomita opcja na wykwintny obiad. Poza mięsem do ich przygotowania potrzebujesz bulionu, czosnku, cebuli, pietruszki, marchewki, selera, białej części pora, ziela angielskiego, liści laurowych oraz soli i pieprzu – w ziarnach i mielonego.

Realizację przepisu rozpocznij od oczyszczenia mięsa z błonek. Natrzyj je solą i pieprzem, po czym umieść je na mocno rozgrzanej patelni i smaż do momentu, aż się zarumieni. Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dolej wino i kontynuuj obróbkę termiczną przez ok. 10 minut, aż płyn nieco odparuje. Przełóż zawartość patelni do garnka z policzkami wieprzowymi. Wlej bulion, dorzuć liście laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, a następnie gotuj całość na wolnym ogniu przez 50 minut. Przełóż mięso na talerz, a sos przecedź przez sitko i gotuj przez następne 15 minut. Gdy zgęstnieje, obtocz w nim policzki wieprzowe. Gotowe danie możesz zaserwować z purée ziemniaczanym i ulubionymi warzywami. 

Policzki wieprzowe w sosie własnym  

Jeśli nie przepadasz za winem, postaw na policzki wieprzowe w sosie własnym – w tym wydaniu będą równie smaczne. Aby je wyczarować, poza głównym komponentem musisz zaopatrzyć się w marchewkę, cebulę, czosnek, liście laurowe, mąkę pszenną, natkę pietruszki, koperek oraz sól i pieprz.

Podziel mięso na mniejsze kawałki, po czym oprósz je solą i pieprzem. Obierz marchew i cebulę, a następnie pokrój je kolejno na długie kawałki oraz kostkę. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim mięso z obydwu stron. Gdy równomiernie się zarumieni, dorzuć do niego liście laurowe oraz ziele angielskie. Po chwilowej obróbce termicznej przesuń mięso na jedną stronę patelni, a na drugiej umieść cebulę i marchewkę. Oprósz całość solą i pieprzem. Po ok. pięciu minutach wlej nieco gorącej wody, przykryj patelnię pokrywką i duś jej zawartość do momentu, aż mięso nabierze miękkości. Pod koniec dodaj koperek i natkę pietruszki, po czym dopraw potrawę solą i pieprzem wedle uznania. 

Policzki wieprzowe w sosie grzybowym 

Jak przyrządzić policzki wieprzowe, jeśli nie w winie lub w sosie własnym? Na przykład w sosie grzybowym. Poza mięsem na liście niezbędnych składników umieść cebulę, suszone grzyby, czosnek granulowany, kostkę rosołową, ostrą mieloną paprykę, olej rzepakowy, mąkę pszenną, śmietanę 18% oraz sól i pieprz.

Zalej grzyby gorącą wodą i odstaw je na pół godziny, aby zmiękły. Opłucz i osusz mięso, po czym natrzyj je przyprawami. Obtocz policzki w mące, umieść je na dobrze rozgrzanym oleju i smaż z obydwu stron. Po obróbce termicznej przełóż je do garnka, dodaj do nich zeszkloną cebulę, grzyby oraz kostkę rosołową i gotuj całość na wolnym ogniu. Gdy mięso zmięknie, wyjmij je z garnka, a resztę składników zmiksuj na gładki sos. Wlej śmietanę, dosyp sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj. Pod koniec dorzuć policzki wieprzowe i gotuj je jeszcze przez dwie minuty.  

Policzki wieprzowe w sosie musztardowym  

Jeśli sos grzybowy to nie twoja bajka, możesz przygotować policzki wieprzowe w sosie musztardowym. Oprócz mięsa w skład tej potrawy wchodzi pietruszka, marchewka, seler, czosnek, por, mąka pszenna, olej rzepakowy, bulion oraz sól i pieprz.

Opłucz i osusz policzki, a następnie oprósz je solą oraz pieprzem i obtocz w mące. Usmaż je z obydwu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy się zarumienią, przełóż je na talerz. Podsmaż na tej samej patelni obrane i pokrojone warzywa, tj. por, seler, marchew i pietruszkę. Po chwili dorzuć całe ząbki czosnku. Umieść mięso i warzywa w naczyniu żaroodpornym. Wlej na patelnię bulion, a gdy się zagotuje, dodaj do niego musztardę i wymieszaj. Przelej zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz danie do momentu, aż policzki wieprzowe będą miękkie. Gotową potrawę możesz podać z kaszą lub purée ziemniaczanym.  

Oto kilka przepisów na policzki wieprzowe w wersji naszych użytkowników. 

1. Pyszne policzki wieprzowe

 Pyszne policzki wieprzowe Zobacz przepis

Pyszne policzki wieprzowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Policzki wieprzowe sous vide, a następnie lekko grillowane

 Policzki wieprzowe sous vide, a następnie lekko grillowane Zobacz przepis

Policzki wieprzowe sous vide, a następnie lekko grillowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Policzki wieprzowe podane w mini burgerach

 Policzki wieprzowe podane w mini burgerach Zobacz przepis

Policzki wieprzowe podane w mini burgerach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Policzki wieprzowe z grzybami leśnymi i młodymi ziemniakami

 Policzki wieprzowe z grzybami leśnymi i młodymi ziemniakami Zobacz przepis

Policzki wieprzowe z grzybami leśnymi i młodymi ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami

 Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami Zobacz przepis

Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Policzki wieprzowe w sosie borowikowym

 Policzki wieprzowe w sosie borowikowym Zobacz przepis

Policzki wieprzowe w sosie borowikowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Policzki wieprzowe z kopytkami

 Policzki wieprzowe z kopytkami Zobacz przepis

Policzki wieprzowe z kopytkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: pl.healthy-food-near-me.com, kalkulatorkalorii.net 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »

Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »

Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 93

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1