Do góry

Sałatki Przepis na:

surówka łąkowa

surówka łąkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 35

Dodano:

Odsłon: 176

W/g mojego autorskiego przepisu.

Składniki

  • młode łodyżki bluszczyka kurdybanka (mogą być z kwiatami) - około 10 sztuk
  • młode liście mniszka lekarskiego (tyle, ile zmieści się na całym talerzu do zupy)
  • olej lub oliwa (2 łyżki)
  • ocet zwykły lub balsamiczny (łyżeczka)
  • zioła prowansalskie (łyżka)
  • miód (łyżeczka)
  • kilka kwiatów mniszka (tylko żółte płatki, wyrwane ze środka), kilka pociętych w poprzek łodyżek mniszka
  • śmietana (łyżeczka)
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
surówka łąkowa

Przygotowanie

  1. 1. Umyć zebrane rośliny, odsączyć.
    Listki mniszka pociąć na 2-3 kawałki, dodać pokrojone łodygi mniszka oraz łodygi bluszczyka, posypać ziołami prowansalskimi. Wymieszać całość.

    2. Wykonać sos:
    Wymieszać ocet, olej/oliwę, śmietanę oraz miód. (można dodać łyżkę wody przegotowanej lub mineralnej).

  2. 3. Dodać sos do surówki. Wymieszać, dodać sól i pieprz i odstawić do "przegryzienia" się składników. Posypać całość żółtymi płatkami mniszka.
    Schłodzić w lodówce.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń