Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki pszenne śniadaniowe.

Bułeczki pszenne śniadaniowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 1198

Dodano:

Odsłon: 2155

Bardzo prosty przepis na wykonanie śniadaniowych, smacznych, pszennych bułek.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 720 70 dag
  • świeże drożdże 30 gram
  • ciepła woda/mleko 300 ml
  • płaska łyżeczka soli
  • 8 łyżek oleju
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki pszenne śniadaniowe.

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy olej, sól i rozrobione w pół szklanki ciepłej wody z mlekiem drożdże oraz pozostałą wodę z mlekiem. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posypujemy mąką bułki i nadcinamy je tępą stroną noża. Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułkami i pieczemy 25-30 minut. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 06 sierpnia Jakie puszyste :) Wprost idealne do pysznej jajecznicy czy na smaczną kanapkę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń