Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa i szybka w przygotowaniu pasta do smarowania kanapek. Idealna na śniadanie i nie tylko.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7195
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7195
Składniki
Przed rozpoczęciem krojenia umyj dokładnie papryki oraz wyjmij do odsaczenia z zalewy suszone pomidory. W moim przypadku były to pomidory z własnej "plantacji".
Twaróg umieść w szklanej miseczce i rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
A teraz zabieramy sie za krojenie. Uważaj by sie nie skaleczyć. Cebula - oczyść cebulę z łupiny, odkrój oba końce a część właściwą posiekaj w drobna kostkę. Papryka żółta - usuń gniazdo nasienne wraz z ogonkiem i jasną "watową" częśćią oraz posiekaj w pół centymetrową kostkę. Papryka chili - odkrój ogonek, delikatnie przekrój wzdłuż, usuń gniazdo nasienne i drobno posiekaj. To samo zrób dla drugiej papryczki. Pomidory suszone - gdy będą odsączone, drobno je posiekaj. Jesli masz, możesz posiekać jeszcze kilka listków świeżej bazylii które zawieraja olejek eteryczny nadajacy paście ziołowe akcenty.
Do wcześniej przygotowanego twarogu wymieszanego z koncentratem dodaj posiekane składniki. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem. W mojej opinii nie ma potrzeby doprawiania solą, ale to kwestia smaku. Pamietaj by jednak nie przesadzać bo sól zatrzymuje wodę w organizmie ajej nadużywanie może wpływać na nadciśnienie tętnicze.
Jak podawać? Według uznania. To jednak co mogę zaproponować to widoczna na zdjęciu propozycja podania: - bardziej fit na waflu ryżowym z nasionami Chia - mniej fit ale nadal, z ciemnym pieczywem. W obu wariantach na pieczywo posmarowane pastą trafiły jeszcze wyhodowane przeze mnie kiełki (mieszanka lucerny i rzodkiewki) oraz bazylia. Całości dopełniły plasterki świeżego ogórka oraz kawałki żółtej papryki. Palce lizać :-) Smacznego