Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa i szybka w przygotowaniu pasta do smarowania kanapek. Idealna na śniadanie i nie tylko.
Przed rozpoczęciem krojenia umyj dokładnie papryki oraz wyjmij do odsaczenia z zalewy suszone pomidory. W moim przypadku były to pomidory z własnej "plantacji".
Twaróg umieść w szklanej miseczce i rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
A teraz zabieramy sie za krojenie. Uważaj by sie nie skaleczyć.
Cebula - oczyść cebulę z łupiny, odkrój oba końce a część właściwą posiekaj w drobna kostkę.
Papryka żółta - usuń gniazdo nasienne wraz z ogonkiem i jasną "watową" częśćią oraz posiekaj w pół centymetrową kostkę.
Papryka chili - odkrój ogonek, delikatnie przekrój wzdłuż, usuń gniazdo nasienne i drobno posiekaj. To samo zrób dla drugiej papryczki.
Pomidory suszone - gdy będą odsączone, drobno je posiekaj.
Jesli masz, możesz posiekać jeszcze kilka listków świeżej bazylii które zawieraja olejek eteryczny nadajacy paście ziołowe akcenty.
Do wcześniej przygotowanego twarogu wymieszanego z koncentratem dodaj posiekane składniki. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem. W mojej opinii nie ma potrzeby doprawiania solą, ale to kwestia smaku. Pamietaj by jednak nie przesadzać bo sól zatrzymuje wodę w organizmie ajej nadużywanie może wpływać na nadciśnienie tętnicze.
Jak podawać? Według uznania. To jednak co mogę zaproponować to widoczna na zdjęciu propozycja podania:
- bardziej fit na waflu ryżowym z nasionami Chia
- mniej fit ale nadal, z ciemnym pieczywem.
W obu wariantach na pieczywo posmarowane pastą trafiły jeszcze wyhodowane przeze mnie kiełki (mieszanka lucerny i rzodkiewki) oraz bazylia. Całości dopełniły plasterki świeżego ogórka oraz kawałki żółtej papryki. Palce lizać :-)
Smacznego
świetny niskokaloryczny dodatek do dań Porcja dla dwóch osób 212 Kcal/1 porcja
Odsłon: 1562
Pyszna i szybka w przygotowaniu pasta kanapkowa z sera twarogowego i pasty or...
Odsłon: 4162
Danie proste, smaczne i pożywne. Polecam kurczaka w warzywach, podanego z ugo...
Odsłon: 23
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 167
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 137
Danie proste, smaczne i pożywne. Polecam kurczaka w warzywach, podanego z ugo...
Odsłon: 23
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 167
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 137
Składniki
Przed rozpoczęciem krojenia umyj dokładnie papryki oraz wyjmij do odsaczenia z zalewy suszone pomidory. W moim przypadku były to pomidory z własnej "plantacji".
Twaróg umieść w szklanej miseczce i rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
A teraz zabieramy sie za krojenie. Uważaj by sie nie skaleczyć. Cebula - oczyść cebulę z łupiny, odkrój oba końce a część właściwą posiekaj w drobna kostkę. Papryka żółta - usuń gniazdo nasienne wraz z ogonkiem i jasną "watową" częśćią oraz posiekaj w pół centymetrową kostkę. Papryka chili - odkrój ogonek, delikatnie przekrój wzdłuż, usuń gniazdo nasienne i drobno posiekaj. To samo zrób dla drugiej papryczki. Pomidory suszone - gdy będą odsączone, drobno je posiekaj. Jesli masz, możesz posiekać jeszcze kilka listków świeżej bazylii które zawieraja olejek eteryczny nadajacy paście ziołowe akcenty.
Do wcześniej przygotowanego twarogu wymieszanego z koncentratem dodaj posiekane składniki. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem. W mojej opinii nie ma potrzeby doprawiania solą, ale to kwestia smaku. Pamietaj by jednak nie przesadzać bo sól zatrzymuje wodę w organizmie ajej nadużywanie może wpływać na nadciśnienie tętnicze.
Jak podawać? Według uznania. To jednak co mogę zaproponować to widoczna na zdjęciu propozycja podania: - bardziej fit na waflu ryżowym z nasionami Chia - mniej fit ale nadal, z ciemnym pieczywem. W obu wariantach na pieczywo posmarowane pastą trafiły jeszcze wyhodowane przeze mnie kiełki (mieszanka lucerny i rzodkiewki) oraz bazylia. Całości dopełniły plasterki świeżego ogórka oraz kawałki żółtej papryki. Palce lizać :-) Smacznego
Przepisy Śniadania
Śniadania
Chlebek w jajku - smak dzieciństwa
Śniadania
Jajecznica ze szparagami i boczkiem
Śniadania
Grzanki ze świeżymi szparagami
Śniadania
Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce
Chlebek w jajku - smak dzieciństwa
Szybkie śniadanko, kolacja albo przekąska
Odsłon: 206
Jajecznica ze szparagami i boczkiem
czyli obowiązkowe wiosenne danie na śniadanie ;-)
Odsłon: 113