Do góry

Śniadania Przepis na:

Dietetyczna pasta twarogowa paprykowo - pomidorowa

Dietetyczna pasta twarogowa paprykowo - pomidorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 125

Dodano:

Odsłon: 919

Łatwa i szybka w przygotowaniu pasta do smarowania kanapek. Idealna na śniadanie i nie tylko.

Składniki

  • twaróg półtłusty - kostka 200g
  • cebula czerwona - 1/2 szt. średniej wielkości
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • suszone pomidory - 4 szt. około 40g
  • zielona papryka chili - 1 szt.
  • czerwona papryka chili - 1 szt.
  • papryka żółta- 1/2 szt.
  • sól i pieprz - do smaku
  • świeża bazylia - kilka listków
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dietetyczna pasta twarogowa paprykowo - pomidorowa

Przygotowanie

  1. Przed rozpoczęciem krojenia umyj dokładnie papryki oraz wyjmij do odsaczenia z zalewy suszone pomidory. W moim przypadku były to pomidory z własnej "plantacji".

  2. Twaróg umieść w szklanej miseczce i rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

  3. A teraz zabieramy sie za krojenie. Uważaj by sie nie skaleczyć.
    Cebula - oczyść cebulę z łupiny, odkrój oba końce a część właściwą posiekaj w drobna kostkę.
    Papryka żółta - usuń gniazdo nasienne wraz z ogonkiem i jasną "watową" częśćią oraz posiekaj w pół centymetrową kostkę.
    Papryka chili - odkrój ogonek, delikatnie przekrój wzdłuż, usuń gniazdo nasienne i drobno posiekaj. To samo zrób dla drugiej papryczki.
    Pomidory suszone - gdy będą odsączone, drobno je posiekaj.
    Jesli masz, możesz posiekać jeszcze kilka listków świeżej bazylii które zawieraja olejek eteryczny nadajacy paście ziołowe akcenty.

  4. Do wcześniej przygotowanego twarogu wymieszanego z koncentratem dodaj posiekane składniki. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem. W mojej opinii nie ma potrzeby doprawiania solą, ale to kwestia smaku. Pamietaj by jednak nie przesadzać bo sól zatrzymuje wodę w organizmie ajej nadużywanie może wpływać na nadciśnienie tętnicze.

  5. Jak podawać? Według uznania. To jednak co mogę zaproponować to widoczna na zdjęciu propozycja podania:
    - bardziej fit na waflu ryżowym z nasionami Chia
    - mniej fit ale nadal, z ciemnym pieczywem.
    W obu wariantach na pieczywo posmarowane pastą trafiły jeszcze wyhodowane przeze mnie kiełki (mieszanka lucerny i rzodkiewki) oraz bazylia. Całości dopełniły plasterki świeżego ogórka oraz kawałki żółtej papryki. Palce lizać :-)

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń