Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ze śliwkami najlepszy, no i z kruszonką oczywiście...
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4108
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416171
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2802
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4108
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416171
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2802
Składniki
ZACZYN: do letniego mleka wkruszyć drożdże i dodać dwie łyżki cukru-odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. CIASTO: wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką (1 kg) resztą cukru z(1/2 szkl) i dobrze wyrobić, jeśli za gęste ratować się mlekiem, dodać jajka i jeszcze raz wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Na wierzch poukładać owoce, posypać kruszonką. Piec ok 40 min. w 180-200 C. Przepis na dużą blachę. KRUSZONKA: zagnieść 1/2 marg, cukier (1 szkl) i mąkę (1 szkl)- pokruszyć na cieście. BUDYŃ: ugotować w dwóch szkl mleka, przełożyć nim przestygnięte i przekrojone na pół ciasto. Do budyniu można dodać wiórki kokosowe jak ktoś lubi. SMACZNEGO