Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rodowód ma szwajcarski. Z charakteru łagodny, słodkawy, aromatyczny o lekkiej nutce pikanterii z orzechowym posmakiem. Prawdziwie dojrzały. Z wyglądu o licznych oczkach, okrągłych i owalnych, wielkości wiśni do orzecha włoskiego. Posiada mniejsze, nieregularne pojedyncze oczka, nieliczne szczelinki i pęknięcia. Ale nikt nie jest idealny. Na imię mu Mlekdamer, prawdziwy ser. Ona o gorącym włoskim temperamencie. Wyrośnięta i dumna, przyprawiona pomidorami, rozmarynem i solą. Pulchna i ciepła ale o wyrazistym smaku. Focaccia. Poznali się w Krakowie a ich miłość od pierwszego wejrzenia była pikantna, gorąca i pełna aromatu. Jego słodkawo - orzechowy smak i elastyczność miąższu oraz jej niezwykły drożdżowy aromat, połączyły się w jedność pasując do siebie jak dwie zagubione połówki. I było pięknie.... .... aż ich zjadłam!
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 246
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 878
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7168
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8724
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 246
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 878
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7168
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8724
Składniki
Do wody dodaję połowę mąki, dwie łyżki oliwy, sól oraz cukier. Mieszam. Drożdże rozpuszczam w 1/3 szklance ciepłego mleka i odstawiam na 15 minut i dodaje do ciasta. Wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut dodając stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto powinno mieć kleistą, lekko leistą konsystencję (powinno jednak być na tyle sztywne, aby zachowywać swój kształt). Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i pozostawiam na godzinę. Na blaszkę wlewam 3-4 łyżki oliwy. Kładę ciasto i obtaczam je w oliwie. Przykrywam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Rozprowadzam ciasto palcami na blaszce. Polewam łyżką oliwy i letniej wody, naciskając focaccie palcami robię w niej charakterystyczne zagłębienia i układam wybrane składniki dodatkowe jak pomidory, oliwki i zioła. Odstawiam na kolejną godzinę, po czym wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni na 12-15 minut.