Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rodowód ma szwajcarski. Z charakteru łagodny, słodkawy, aromatyczny o lekkiej nutce pikanterii z orzechowym posmakiem. Prawdziwie dojrzały. Z wyglądu o licznych oczkach, okrągłych i owalnych, wielkości wiśni do orzecha włoskiego. Posiada mniejsze, nieregularne pojedyncze oczka, nieliczne szczelinki i pęknięcia. Ale nikt nie jest idealny. Na imię mu Mlekdamer, prawdziwy ser. Ona o gorącym włoskim temperamencie. Wyrośnięta i dumna, przyprawiona pomidorami, rozmarynem i solą. Pulchna i ciepła ale o wyrazistym smaku. Focaccia. Poznali się w Krakowie a ich miłość od pierwszego wejrzenia była pikantna, gorąca i pełna aromatu. Jego słodkawo - orzechowy smak i elastyczność miąższu oraz jej niezwykły drożdżowy aromat, połączyły się w jedność pasując do siebie jak dwie zagubione połówki. I było pięknie.... .... aż ich zjadłam!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14282
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1663
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16314
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6566
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14282
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1663
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16314
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6566
Składniki
Do wody dodaję połowę mąki, dwie łyżki oliwy, sól oraz cukier. Mieszam. Drożdże rozpuszczam w 1/3 szklance ciepłego mleka i odstawiam na 15 minut i dodaje do ciasta. Wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut dodając stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto powinno mieć kleistą, lekko leistą konsystencję (powinno jednak być na tyle sztywne, aby zachowywać swój kształt). Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i pozostawiam na godzinę. Na blaszkę wlewam 3-4 łyżki oliwy. Kładę ciasto i obtaczam je w oliwie. Przykrywam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Rozprowadzam ciasto palcami na blaszce. Polewam łyżką oliwy i letniej wody, naciskając focaccie palcami robię w niej charakterystyczne zagłębienia i układam wybrane składniki dodatkowe jak pomidory, oliwki i zioła. Odstawiam na kolejną godzinę, po czym wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni na 12-15 minut.