To ciasto jest bowiem miękkie w środku, wilgotne i mocno czekoladowe! Wytrawne wnętrze, przełamane nutką kawy rozpuszczalnej i wanilii.
(jednoporcjowe) czekoladowe ciasto buraczane
Składniki
- mąka pszenna pełnoziarnista 50g
- puree z (ugotowanego) buraka 1/3 szklanki
- jajko 1
- jogurt naturalny 2 łyżki
- gorzkie kakao 2 łyżki
- gorzka czekolada 2 kostki
- cukier trzcinowy 1 łyżeczka
- kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
- sól szczypta
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Składniki
- mąka pszenna pełnoziarnista 50g
- puree z (ugotowanego) buraka 1/3 szklanki
- jajko 1
- jogurt naturalny 2 łyżki
- gorzkie kakao 2 łyżki
- gorzka czekolada 2 kostki
- cukier trzcinowy 1 łyżeczka
- kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
- sól szczypta
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Etapy przygotowania
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). W misce wymieszać mokre składniki: jajko, jogurt naturalny oraz puree z buraka. Czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej) i dodać do mokrych składników. Przez chwilę ubijać trzepaczką, aby napowietrzyć masę. W osobnej, nieco większej, misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, kawę rozpuszczalną, sól oraz ziarenka wanilii. Mokre składniki połączyć z suchymi i porządnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotową masę przelać do kokilki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-50 minut. Wyjąć, ostudzić i podawać.
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 889
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2764
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3280
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 889
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2764
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3280
Składniki
- mąka pszenna pełnoziarnista 50g
- puree z (ugotowanego) buraka 1/3 szklanki
- jajko 1
- jogurt naturalny 2 łyżki
- gorzkie kakao 2 łyżki
- gorzka czekolada 2 kostki
- cukier trzcinowy 1 łyżeczka
- kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
- sól szczypta
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). W misce wymieszać mokre składniki: jajko, jogurt naturalny oraz puree z buraka. Czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej) i dodać do mokrych składników. Przez chwilę ubijać trzepaczką, aby napowietrzyć masę. W osobnej, nieco większej, misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, kawę rozpuszczalną, sól oraz ziarenka wanilii. Mokre składniki połączyć z suchymi i porządnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotową masę przelać do kokilki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-50 minut. Wyjąć, ostudzić i podawać.
Wasze zdjęcia do przepisu
Oryginalny przepis z tym burakiem,ciekawe jak smakuje,do wypróbowania koniecznie:)