Do góry

Śniadania Przepis na:

(jednoporcjowe) czekoladowe ciasto buraczane

(jednoporcjowe) czekoladowe ciasto buraczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 141

Dodano:

Odsłon: 1569

To ciasto jest bowiem miękkie w środku, wilgotne i mocno czekoladowe! Wytrawne wnętrze, przełamane nutką kawy rozpuszczalnej i wanilii.

Składniki

  • mąka pszenna pełnoziarnista 50g
  • puree z (ugotowanego) buraka 1/3 szklanki
  • jajko 1
  • jogurt naturalny 2 łyżki
  • gorzkie kakao 2 łyżki
  • gorzka czekolada 2 kostki
  • cukier trzcinowy 1 łyżeczka
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
(jednoporcjowe) czekoladowe ciasto buraczane

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). W misce wymieszać mokre składniki: jajko, jogurt naturalny oraz puree z buraka. Czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej) i dodać do mokrych składników. Przez chwilę ubijać trzepaczką, aby napowietrzyć masę. W osobnej, nieco większej, misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, kawę rozpuszczalną, sól oraz ziarenka wanilii. Mokre składniki połączyć z suchymi i porządnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotową masę przelać do kokilki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-50 minut. Wyjąć, ostudzić i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 24 września 2013 Oryginalny przepis z tym burakiem,ciekawe jak smakuje,do wypróbowania koniecznie:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń