Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 30
Dodano: 16.04.2011
Odsłon: 1315
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
Mąkę, cukier, sól 2 jajka połączyć z ciepłym mlekiem. Wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od rąk i naczynia. Dodać roztopione masło i nadal wyrabiać, aż będzie odpowiednio połączone z masłem. Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje w zależności od upodobania (jak duże chcemy mieć kogutki) Z każdej porcji uformować 3 cienkie wałeczki na ok 1-1,5 cm średnicy i ok 15 cm długości. Tak przygotowane ciasto zapleść w warkoczyk do ok 2/3 długości całego ciasta. Taki warkoczyk ułożyć w kształt głowy i tułowia kogutka (czyli kształt litery "S") Z nie zaplecionego fragmentu część wałeczka, który jest jakby u dołu kogutka podwinąć pod brzuch tworząc tzw nóżkę. Pozostałe 2 wałeczki porozcinać w z dłuż i ułożyć jak pióra kogutka
Tak przygotowane bułeczki pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnem sezamu, makiem, lub kruszonką. Piec w temp 0k 180 st. C na złoty kolor (ok 15 min)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

justynka 17 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Z kogucików to słynie raczej Kazimierz Dolny... a nie Sandomierz.0 Kto głosował? | Odpowiedz

justynka 17 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Z kogucików to raczej słynie Kazimierz Dolny... a nie Sandomierz.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kstr54 17 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Zarabiste te twoje kogutki,moga sie podobac,hahaha0 Kto głosował? | Odpowiedz

killbill 17 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Gdybyś dodał zdjęcie to mogłabym sobie to wyobrazić, a tak nic nie rozumiem z opisu:((0 Kto głosował? | Odpowiedz