Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fantazyjne bułeczki w kształcie kogucików, z wypieku których słynie miasto Sandomierz. Można stworzyć wiele różnych wersji tego niecodziennego wypieku.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22433
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 162
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 349
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 489
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22433
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 162
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 349
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 489
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
Mąkę, cukier, sól 2 jajka połączyć z ciepłym mlekiem. Wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od rąk i naczynia. Dodać roztopione masło i nadal wyrabiać, aż będzie odpowiednio połączone z masłem. Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje w zależności od upodobania (jak duże chcemy mieć kogutki) Z każdej porcji uformować 3 cienkie wałeczki na ok 1-1,5 cm średnicy i ok 15 cm długości. Tak przygotowane ciasto zapleść w warkoczyk do ok 2/3 długości całego ciasta. Taki warkoczyk ułożyć w kształt głowy i tułowia kogutka (czyli kształt litery "S") Z nie zaplecionego fragmentu część wałeczka, który jest jakby u dołu kogutka podwinąć pod brzuch tworząc tzw nóżkę. Pozostałe 2 wałeczki porozcinać w z dłuż i ułożyć jak pióra kogutka
Tak przygotowane bułeczki pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnem sezamu, makiem, lub kruszonką. Piec w temp 0k 180 st. C na złoty kolor (ok 15 min)