Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fantazyjne bułeczki w kształcie kogucików, z wypieku których słynie miasto Sandomierz. Można stworzyć wiele różnych wersji tego niecodziennego wypieku.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28302
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28302
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
Mąkę, cukier, sól 2 jajka połączyć z ciepłym mlekiem. Wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od rąk i naczynia. Dodać roztopione masło i nadal wyrabiać, aż będzie odpowiednio połączone z masłem. Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje w zależności od upodobania (jak duże chcemy mieć kogutki) Z każdej porcji uformować 3 cienkie wałeczki na ok 1-1,5 cm średnicy i ok 15 cm długości. Tak przygotowane ciasto zapleść w warkoczyk do ok 2/3 długości całego ciasta. Taki warkoczyk ułożyć w kształt głowy i tułowia kogutka (czyli kształt litery "S") Z nie zaplecionego fragmentu część wałeczka, który jest jakby u dołu kogutka podwinąć pod brzuch tworząc tzw nóżkę. Pozostałe 2 wałeczki porozcinać w z dłuż i ułożyć jak pióra kogutka
Tak przygotowane bułeczki pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnem sezamu, makiem, lub kruszonką. Piec w temp 0k 180 st. C na złoty kolor (ok 15 min)